Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '19

 
Kategori
Müzik
 

Koro İstanbul'un Sesi

KORO İSTANBUL’UN SESİ TEKRAR CANLANDI VE GÜÇLENDİ

Tamamı amatörlerden oluşan ve rahmetli Sedat Öztoprak tarafından kurulmuş olan çok sesli müziğin icracı topluluklarından Koro İstanbul’un Sesi son etkinliğini 30 Aralık 2018’de Kadıköy Surp Levon Kilisesinde gerçekleştirmiş, bu tarihten sonra rahatsızlığı artan koro şefi Sedat Öztoprak çalışmalara ara vermişti. Bir süre sonra da maalesef kendisini kaybetmiştik.

Onun kaybından sonra, onun hatırasını ve eserine sahip çıkmak koro arkadaşlarına düştü. Hepsi birden el birliği yaparak koroyu ayakta tutmak için olağan üstü gayret sarf ettiler. Koroya daha önceden destek vermiş olan İTÜDK öğretim üyesi Doç. Cenk Öztürk’ün şefliğinde bir araya gelen çok sesli müzik aşığı kişiler tekrar çalışmaya başladılar. Ben de daha önce 8 ay kadar koroda bulunmuştum. Ancak, İstanbul Operası’ndan çok sevdiğim arkadaşım, koro şefi Sedat’ın vefatı nedeniyle üzgün olduğum için çalışmalara katılmak istemedim. Ancak koro arkadaşları ve koro şefinin ricalarını kıramadım ve gecikmeli de olsa koroya katıldım. Çalışmalar hızlandırılmış şekilde sürdü. Araya Bayram tatili de girmesiyle, kayıp çalışmaları telafisi yapılarak, koro tam anlamıyla konsere hazır hale geldi.

Sonunda konser günü gelip çattı. 13 Haziran 2019 Perşembe akşamı, Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salonu neredeyse seyirci ile dolmuştu. Ücretsiz olan giriş nedeniyle, misafirler de salondaydı.

Koro İstanbul’un Sesi şu sanatçılardan oluşmuştu:

Sopranolar: Aycan Beceren, Ayşegül Ergene, Eda Engin, Füsun Karaçanak, Gülnur Uysal, İpek Yosun Yaşar, Nermin Karaca, Nevin Özkan, Semen Ersin, Sevim Ağaoğlu, Sibel Bahadır Olcay, Şennur Kavlak, Tuba Aksu Şener ve Z.Gülay Erdem.

Altolar: Burcu Karaveş, Didem Sümbül, Nazan Güngörmüş, Nesrin Akçakoca, Reyhan Çelik, Şahver Duraçe, Ufuk Döleneken ve Zülfiye Dolu.

Tenorlar: Barış Özaydın, Burhan İlter, Gökhan Ateşalp, İsmail Hakkı Aksu, Lütfi Ertuğrul Yeşilaltay, Murat Altunal, Semih Özdoğan ve Türker Erten.

Baslar: Doğancan Uygun, Metin Pehlivanoğlu, Nedim Ekiz ve Sinan Aykut.

Sevgi Konseri adı verilen bu etkinlikte Koro İstanbul’un Sesi’ne Doç. Dr. Cenk Öztürk’ün Genel Sanat Yönetiminde piyanist Gülnihal Yıldırım eşlik etti. Konsere konuk solist olarak soprano Gözde Öztürk ile tenor Laçin Modiri katıldılar.

Konserden önce benim hazırlamış olduğum ve Sedat Öztoprak’ın biyografisi ile ilgili bir barkovizyon ekranda gösterildi. Seyircinin, gözyaşları ve duygulu alkışları ile oldukça uzun bir duygu seli yaşandı.

Barkovizyon sunumundan sonra, üzerinde Sedat Öztoprak’ın fotoğrafının bulunduğu sahnedeki bir sehpanın yanına koro sanatçıları sıra ile ellerindeki karanfilleri bırakarak podyumdaki yerlerini aldılar. Daha sonra sahneye piyanist Gülnihal Yıldırım ve koro şefi, Doç. Dr. Cenk Öztürk yerlerini aldı ve konser başladı.

Sevgi konserinde sırasıyla şu parçalara yer verildi:

L.V.Beethoven, ‘’9. Senfoni’’ Neşeye Şarkı

Muammer Sun, Bebek

Dede Efendi, Yine Bir Gülnihal

A.Samim Bilgen, Ilgaz

G.Puccini, Gianni Schicci, O mio babbino caro / soprano Gözde Öztürk

Pau Casals, El cant dels ocels / soprano Gözde Öztürk ve koro

G.Bizet, İnci Avcıları, Nadir’in aryası, İnci Avcıları / Tr. Söz, Serdar Öztürk

Hayri Akay, Ay gız

Konserin ilk yarısı bu şarkı ile sona erdi. Kısa bir aradan sonra programa devam edildi ve şu parçalara yer verildi:

Napoliten, Santa Lucia

Eduardo di Capua, O sole mio

G.Giordani, Caro mio ben

W.A.Mozart, Requiem, Ave verum corpus

G.Puccini, Tosca, E lucevan le stelle / tenor Laçin Modiri

Bekirov, Nazende sevgilim / Düzenleme Laçin Modiri, tenor Laçin Modiri

Sergio Bertolami, A crozza

Anonim, düzenleme Tahsin Şakraker, Gemiciler

Konser bu şekilde başarılı olarak sona erdi. Solistler ve amatörlerden oluşan koro profesyonel sanatçıları neredeyse aratmayacak kadar başarılı idi. CKM’yi dolduran seyirciler de bu etkinlikten çok memnun kalmışlardı. Alkışlar kesilmeyince, şef Cenk Öztürk yönetimindeki koro son olarak İnci Avcıları parçasını tekrarlayarak, seyircilerin alkışlarına karşılık vermiş oldular. Konser de bu şekilde sona ermiş oldu.

Koro İstanbul’un Sesi bu konser etkinliği ile çalışmalarına Eylül ayına kadar ara vermiş ve yaz tatiline girmiştir.

Konserden sonra bazı sanatçıların konserle ilgili görüşleri şöyle idi:

Ertuğrul Yeşilaltay:Herkesi tebrik ederim. Sayın Cenk hocama ve değerli misafir sanatçılarımıza da teşekkür ederim.

Koromuzun birlik ve beraberliğinin, beraberce güzel sonuçlar alma isteğinin ne kadar çok istendiğinin bir örneğine daha dün akşam şahit olduk.

Bence hiçbir amatör koro böylesine değerli üyelerden oluşmamıştır ve böylesine birbirini takip eden çok değerli iki şef ve hocası olmamıştır.

Yeni katılan çok değerli arkadaşlarımız da koromuza çok büyük bir güç ve enerji kazandırmışlardır. Bu durum koronun kendine has insani yüksek kültürü ve zaman içerisinde oluşan kurumsal kimliğinden kaynaklanmaktadır.

Ayşegül Ergene: Değerli koro arkadaşlarım gerçekten çok güzel, duygu dolu bir konser oldu. Bu güzel günü bize yaşatan ve bir araya getiren sizin gibi değerli arkadaşlarla tanışmamıza vesile olan değerli hocam ve arkadaşım Cenk Öztürk'e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Cenk iyi ki varsın. Arkadaşlarım iyi ki sizler de varsınız. Hepiniz sevgiyle kalın. Sizleri seviyorum.

Sevim Ağaoğlu: Ben hala ağlıyorum. CENK HOCAM var olun. İyi ki birbirimize dahil olmuşuz. Hiç konuşamam dedim ama dayanamadım konser sonunda konuştum ya kendime şaştım:) ama cidden çok zor oldu zor tuttum kendimi ağlamamak için.

İpek Yosun Yaşar: Yazdıklarınızı okudukça, dün akşamı yaşadıkça yine yaşlar doluyor gözlere... İyi ki varsınız, iyi ki varız dostlar, yaşasın çoksesli müzik ve koro aşkı! Şirketten yöneticimin eşi geldi ilk kez konserimize, Almanya'da daha önce koristlik yapmışdetaycıbir Alman kendisi, şarkıseçimlerimizi ve seslerimizi çok beğenmiş, çok mutlu oldum. Ayrıca Kolombiyalı ve Hintli birer konuğumuz da vardı, ilk koro konserleriymiş, çok sevmişler, Kolombiya’ya davet aldık Cenk hocam, bu arada, siz yönetirken dün akşam çok farklı bir enerjiniz vardı, resmen içimizdeki seslerin daha güçlü, daha güzel çıkmasını sağladınız, sanki kolunuzdan bir enerji çıktı ve diyaframlarımızdan sesleri alıp dışarı çıkardı. Sanırım Sedat hoca da bizimleydi salonda Sağ olun, var olun, hepiniz, hepimiz. Keşke yaz gelmeseydi, çalışmaya devam etseydik.

Nermin Karaca: Çok Değerli şefim ve değerli koro arkadaşlarım, gerçekten sevgi, uyum, ahenk dolu bir konser gerçekleştirdik. Bizleri dinlemeye gelen misafirlerimiz ve bizlerin enerjisi müthişti...biliyorum, Sedat hocamız da oradaydı. Bize oradan cesaret verdi... Ertuğrul beyin dediği gibi, birlik ve beraberlikle, haksızlık ve yapılan saygısızlıklara karşı, omurgalı duruşumuzla, hocamıza ve koromuza layık olduk...

Cenk Hocam ve Yeni Arkadaşlarım, iyi ki bizimlesiniz. Sizlerin pozitif enerjisi bizlerin yaralı ruhuna ilaç gibi geldi.  Bundan sonra her şey çoook daha güzel olacak. Yolumuz başarı dolu, bunu hissedebiliyorum, birlikte nice güzel konserler yapacağız.  Hepinize sağlık ve sevgiler diliyorum.

Nesrin Akçakoca: Parçaların, bütünden büyük olduğu bir gece yaşadık dün akşamki konserimizde! Biz eski koristler, Sedat Hocamızdan aldığımız eli, Cenk Hocamıza uzatarak koromuzun geçmişiyle geleceği arasında güçlü bir bağ kurduğumuza inanıyoruz. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızın da kısa sürede uyum sağlamasıyla, enerjimizin "SİNERJİ" ye dönüştüğünü görmek ve duymaksa en büyük sevinçlerimizden biri oldu.

Duygusu çok yoğun bir gecenin sonunda emeklerimizin boşa gitmediğini deneyimlemek, o hüzünlü havanın, haklı bir gurura dönüşme anıydı. Akademik düzeyde öğrettikleriyle bizi bu günlere getiren Sedat Hocamıza ve daha şimdiden, kattıklarıyla, çok kısa bir sürede koromuzu büyük bir ivmeyle atağa geçiren Cenk Hocamıza ve yeni katılan sevgili korist arkadaşlarımıza çok çok teşekkür ediyoruz. Haklılığımıza inandık, hocamıza güvendik, hep birlikte sebat ettik ve BAŞARDIK...

Murat Altunal: Güzel duygularınıza katılıyorum. Ben de sizlerle olmaktan mutluluk duyuyorum.

Gülnur Uysal: Tüm fotoğraf ve videolar için emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. Konser böyle uzaktan izleyince de çok keyifli ve çoook güzelmiş. Şefimize, solistlerimize, Gülnihal'imize ve tüm korist arkadaşlarıma tekrar tebrikler.

Sibel Olcay Bahadır:Ertuğrul bey duygularımızı dile getirdiğiniz ve koromuza yapmış olduğunuz emekler için çok teşekkür ederiz. Çok değerli korist arkadaşlarım ve değerli Cenk hocam. Dün gece çok güzel ve duygu yüklü bir konser geçirdik. Sedat hocamızı bu kadar güzel anmak ve hep onun istediği gibi erkek seslerinin de tınladığı bir koro olmak beni bir kat daha duygulandırdı. Bize katılan bütün yeni arkadaşlar tekrar aramıza hoş geldiniz.  Genç piyanistimiz Gülnihal sen de hoş geldin. Cenk hocam size ve güzel ailenize çok teşekkür ederiz.

Cenk Öztürk:Harikaydınız iyi varsınız. Ne desem azdır. Her şey çok güzel olacak demiştim, oldu işte. Başarılar, dostluklar ve sevgimiz artarak devam edecek.

Semen Ersin:Sevgili Cenk hocam muhteşem bir konuşmaydı. Herkesi andın, tüm geçişler ve teşekkürler eksiksiz ve tam dozundaydı. Anma kısmı da dahil olmak üzere.

Eda Engin:Herkes çok güzel yazmış, harika bir konserdi, iyi ki sizlerle tanışmışım, ne güzel bir ekip olduk. Her daim şansımız açık, şarkılarımız bol olsun. Cenk Hocamızın tutkusu ve liderliği bizleri kenetledi. Kendisine sonsuz teşekkürler ve bizlerin de emeklerine sağlık. Gelen geribildirimler çok pozitif ve motive edici ayrıca.

Füsun Karaçanak: Sedat Öztoprak hocamız da eminim bu gece bizimleydi, bizi izliyordu. Kalbimiz onunlaydı. Şefimiz Cenk Öztürk, konuk solistlerimiz Gözde Öztürk, Laçin Modiri ve Piyanistimiz Gülnihal Yıldırım ile çok güzel bir konser verdik.  Bizi izlemeye gelen tüm dostlarımıza sonsuz teşekkürler.

Gökhan Ateşalp: Duygu dolu ve seyircimizle bağ kurduğumuz çok güzel bir konser oldu. Sedat Hocamızı böyle anmak ne güzel oldu ama...

Yıldız TarkanGüzel arkadaşlarım, sizi dinlerken beraber yaşadığımız konserleri ve Sedat hocamızın sesi kulaklarımda çınladı durdu. Gözyaşlarım dinmedi, her geçen gün böylesi kıymetli bir sanatçıyla çalıştığımız için ne kadar şanslı olduğumuzu düşündüm. Sizi teslim ettiği yeni şefinizle nice güzel konserlerinizi keyifle dinleyeceğiz. Yürekten kutluyorum benim canım arkadaşlarım.

Aygül OnatFüsun'cum hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum Çok keyifli kimi zaman hüzünluydu. Sedat hocanızın da mekanı cennet olsun inşallah.

Cenk Öztürk: Muhteşem konserin ardından.

13 haziran perşembe günü verdiğimiz konserde “Koro İstanbul’un Sesi” harika performansı ile izleyicilerden tam not aldı, koronun kurucusu dünyaca ünlü bariton Sedat Öztoprak hocamızı şarkılarımızla sevgimizle andık. Solistlerimiz Gözde Saatçıoğlu Öztürk ve Lacin Modiri muhteşem performanslarıyla büyüledi bizleri. Aramıza yeni katılan piyanist Gülnihal Yıldırım’a çok teşekkür ederiz. Sadece 2 ay gibi kısa sürede hazırlandığımız ve bu süre içinde İtü ve İÜ çoksesli korolarından aramıza katılan çook eski dostlarım değerli koristlerime teşekkür ederim. Beni bu yolda yetiştiren hocaların hocası babam Serdar Öztürk’e teşekkür ederim. Sedat Öztoprak hocanın bana emanet ettiği bu güzel koro ile daha nice güzel konserlere.

 

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..