Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '20

 
Kategori
Güncel
 

Korona ve Gıda Güvenliği

Korona (Covid 19) Virüsü salgını nedeniyle hepimiz kendimizi adeta bir kurgu bilimin içinde gibi hissetmeye başladık. Filmlerde olduğu gibi bütün haber programları ve tartışma programları konuya odaklanmış, virüsün zararlarını ve neler yapılmasını tartışıyorlar. Dünya bu sorunu çözmek için adeta bir seferberlik ilan etmiş durumdadır. Dünyanın her yanında uzmanlar ve devlet yetkililer sağlık tedbirleri kapsamında bir taraftan halkın kendini evlere kapatmasını önermekte, yaşlıların sokağa çıkması engellenmekte ve herkesin  kendi karantinasını oluşturması istenmektedir.

Bazı ülkelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmekte, ulaşım kurallara bağlanmaktadır. Salgının önünü kesmek ve toplumu korumak için ticarete ve üretime olumsuz bile olumsuz etki yapacak önleyici tedbirler almaktadır. Ortaya çıkan bu olağanüstü durum ekonominin tüm sektörlerinde planları altüst etmekte, toplumsal yaşama ve ekonomiye zarar vermeye başlamıştır. Dünya tarihinde bugüne kadar yaşamadığımız bir süreci yaşamaktayız.

Salgının yayılım hızı, ölüm olaylarının artışı, buna karşı çaresizlikler, izledikleri politikalar ve olumsuzluklar korku yaratıyor. Her ne kadar başlangıçta salgının şehirleri tehdit ettiği düşünülsede kırsaldada sorunlar artmaktadır. Bu ortam çalışma hayatımızı aksatmaya,insanlığın geleceği için hayati önemi olan kırsaldaki yaşamı ve tarımsal üretimi tehdit etmeye başlamıştır.  Birçok ülkede tarımsal üretime olan olumsuz etkiler gıda üretimi ve gıda güvenliği için tehlike olarak görülmektedir.

Tarımda çalışanların evlerinden çıkamamaları, tarlalarına ve bahçelerine gidememeleri, hayvan yetiştiriciliği ile ilgili işlerini yapamamaları tarımsal üretimi ve gıdaüretimini durma noktasına getirebilecektir.  Bu tablo hiç şüphesiz dünyada gıda fiyatlarında artışa yol açacağı gibi ithalat ve ihracat konusunda dengeleri de etkileyecektir. Düşecek tarımsal üretim bir yönüyle ihracat için avantaj yaratabileceği gibi ithalata dayalı politikalarıda olumsuz etkileyecektir.

Korona Virüsü dünyada gida güvenliği konusunda gözardı edilmeyecek riskleri ortaya çıkarmıştır.  Tarımda mevsimlik işçilerin zamanında çalışmaya başlaması konusunda şüphe ve korkular oluşmasına yol açmıştır. Birçok ülkede bu yönde çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Ülkemiz içinde mevsimlik işçiler sorundur. Tarımsal nüfusumuz yaşlanmaktadır. Mevsimlik işçiler üretim için en büyük ihtiyaçtır. Tarımsal üretimde birçok üründe tarımsal işlerin yoğunlaştığı bir döneme girilmiştir. 

Ülkemizdede mevsimlik işçi ihtiyacı büyüktür. Gerek gıda güvenliğimiz gerekse dış ticaretimiz için tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek olumsuzluklara karşı dikkat etmemiz gereklidir. Üretim dönemlerine göre mevsimlik işçiler konusunda çözümler üretilmesine ihtiyaç vardır. Bu işçilerin ulaşımdan, konaklamaya, sağlık ve beslenmesine yönelik destekler verilmelidir. Aksi halde yeteri kadar tarımsal üretim yapamayacak duruma düşebiliriz. Pazarlarda ve marketlerde artan gıda fiyatlarına engel olamayız.

Özetle çiftçilerin zamanında ve yeteri kadar iş gücü ihtiyacı için devlet tarafından bu dönemler dikkate alınarak politikalar üretilmelidir. İzlenecek bu politikalar gıda üretimine ve istihdama katkı vereceği gibi ülkenin gıda güvenliğini sağlayacağını bilmeliyiz. Korona virüsü ile ilgili gelecekteki belirsizlikleri düşünerek tarımsal üretim bir bütün olarak düşünülmeliyiz. İhtiyaçlar gözönüne alınarak mevsimlik işçiler için sağlıklı bir veri tabanı oluşturulmalıyız. Korona virüsünün bize tarımımızı, çevremizi korumamızı anlatan ve gıda güvenliğimizi sağlamamız gerektiğini işaret eden bir uyarı olduğunu anlamalıyız.  

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..