Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '21

 
Kategori
Tıp
 

KORONAVİRÜS –OBEZİTE

Koronavirüs insan solunum yolunda enfeksiyonlara neden olan bir grup virüstür.
 
Virüsten ;kardiyovasküler ve akciğer hastalığı gibi altta yatan tıbbi rahatsızlıkları olanlar en çok etkilenmektedir . Yeni veriler, obezite hastalarının şiddetli COVID-19 riskinin arttığını göstermektedir. Obezite bağışıklık sistemi aktivitesinin zayıflamasından kronik inflamasyona kadar birçok sıkıntı oluşturduğunu gösteriyor . Aşırı yağ dokusu, insülin direnci, dislipidemi, hipertansiyon, yüksek proinflamatuar sitokin seviyeleri ve düşük temel besin alımı obez bireylerde organ ve sistemlerin işleyişini tehlikeye atan faktörlerdir. Bu faktörler, bağırsak mikrobiyotasının (dysbiosis) modifikasyonu ile birlikte bağışıklık, kardiyovasküler, solunum ve üriner sistemlere verilen hasar ile ilişkilidir. Obez hastalar ayrıca COVID-19 enfeksiyonu ile solunum yetmezliği, mekanik ventilasyon ihtiyacı ve daha yüksek mortalite gibi daha kötü sonuçlara sahiptir. Obezite bağışıklık düzensizliği ile de ilişkilidir. Uzun süreli viral bulaşma nedeniyle, obez kişilerde karantina normal kilolu bireylerden daha uzun olmalıdır.
 
 
COVID-19'a karşı bir aşı geliştirilmesini beklemek, pozitif vakaların izole edilmesi ve sosyal mesafelendirme birincil müdahalelerdir. Bununla birlikte, elde edilen kanıtlar, bağışıklık yanıtını iyileştirmeyi amaçlayan aşağıdaki müdahaleleri de önermektedir ;
 
 
- Hafif bir kalori kısıtlamasıyla kilo vermek ( hergün yeterli ve dengeli beslenin ; mevsim meyve ve sebzelerini tüketin , doğal süt ürünleri kullanın , fındık-badem yeyin )
 
- Hafiften orta dereceye kadar fiziksel egzersiz yapın, düzenli uyuyun .
 
- Sigara ve alkolden uzak durun .
 
 
Sağlıklı günler dileriz...
 
 
Toplam blog
: 35
: 107
Kayıt tarihi
: 03.12.14
 
 

Sağlıklı beslenme ve kişisel gelişimle ilgileniyorum ..