Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

http://blog.milliyet.com.tr/sevdekahraman

18 Temmuz '20

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Koronavirüs ve Beslenme

Güçlü bağışıklık, işlevsel besinler

Küresel salgın koronavirüs ile beraber sağlığın ve beslenmenin önemi bir kere daha çarpıcı şekilde gözlerimizin önüne geldi... Dünya genelinde bu virüsten ölüm oranı %4 iken ülkemizde bu oran %2. Yarı yarıya daha iyiyiz. Bu konuda yapılan çalışmalar, ülkeler arasındaki ölüm oranlarının değişkenliğinde beslenme ve bazı besin tercihlerinin rol oynadığını göstermiştir.

 

Hangi işlevsel besinler bağışıklığımızın güçlü olmasında rol oynuyor?

 

1. Fermente süt ürünleri

Beslenmemizdeki biyolojik değeri yüksek protein, Kalsiyum, Fosfor, B grubu vitaminleri kaynağı olan süt ve ürünlerinin tüketimi önemlidir. Bu grubun içerisindeki; yoğurt, ayran, cacık, yoğurtlu çorba ve salatalar, kefir... gibi fermente süt ürünleri ise yapısındaki sağlığa yararlı bakteriler sayesinde bir de probiyotik özelliğe sahiptir. Probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve olası bir zararlı mikroorganizmaya karşı engelleme görevi üstlendiği bilinmektedir.

 

2. Lahanagiller (Brassicaceae familyası)

Lahanagiller; B grubu vitaminler, K vitamini, Potasyum, Manganez kaynağı olan kışın yetişen bir sebze ailesidir. Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kara lahana, beyaz lahana başlıca çeşitleri olan lahanagiller besleyici özelliklerinin yanı sıra içerdiği antioksidan bileşikler (özellikle terpenler) sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasına destek olmaktadır.

 

3. Antioksidan vitaminler (A, C, E vitaminleri)

Günlük beslenmemizde; yumurtaya, kuşburnu çayına, sebzelere (maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, sivri biber, lahana...), meyvelere (turunçgiller, kavun, kayısı..), bitkisel sıvı yağlara ve çiğ yağlı tohumlara (fındık, badem, ceviz...) yer verdiğimizde fark etmeden aldığımız A, C, E vitaminleri insan vücudu için bilinen en güçlü antioksidanlardır. Koronavirüs'ten korunmada ve koronavirüs tedavisinde bu vitaminler kullanılmaktadır.

 

 

 

4. Bazı mineraller (Selenyum, Çinko)

Yapılan araştırmalarda güçlü antioksidan bir mineral olan Selenyum alımı yüksek bireylerin koronavirüs sonrası iyileşmenin daha fazla olduğu görülmüştür. Çinko'nun ise pnömoni (zatürre) tedavisinde iyileştirici role sahip olduğu bilinmektedir.

 

5. İşlevsel besin ögeleri

Yeşil çayın içerisinde bulunan 'Epigallokateşin 3 gallat', virüsten koruyucu aktivitesi bulunan bir işlevsel besin ögesidir. Bu ögenin akciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.

Meyve, sebzeve geleneksel tıpta kullanılan bitkilerde yaygın bir şekilde bulunan işlevsel bir besin ögesi olan luteolein'in antiviral özellikleri ile SARS-Cov-2 proteinin yüzeyine spesifik olarak bağlandığı ve virüsün konakçı hücrelere girişini engellediği tespit edilmiştir.

Zerdeçalın aktif ögesi kurkumin'in, koronavirüs hastaları için potansiyel bir tedavi seçeneği olarak düşünülmektedir.

 

Sağlıklı günler dilerim,

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

E-Mail: sevde.kh@gmail.com

İnstagram: http://www.instagram.com/dytsevdekahraman/

Facebook: http://www.facebook.com/diyetisyensevdekahraman/

 

Seçilmiş kaynaklar:

 

Bousquet J, Anto JM, Iaccarino G. et al. Is diet partly responsible for differences in COVID-19 death rates between and within countries?. Clin Transl Allergy 2020; 10, 16.

Yang N, Zhang H, Cai X, Shang Y. Epigallocatechin-3-gallate inhibits inflammation and epithelial-mesenchymal transition through the PI3K/AKT pathway via upregulation of PTEN in asthma. Int. J. Mol. Med. 2018; 41, 818–828.

Bousquet J, Anto JM, Iaccarino G. et al. Is diet partly responsible for differences in COVID-19 death rates between and within countries?. Clin Transl Allergy 2020; 10, 16.

Zahedipour F, Hosseini SA, Sathyapalan T, et al. Potential effects of curcumin in the treatment of COVID-19 infection [published online ahead of print, 2020 May 19]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6738.

 

 
Toplam blog
: 45
: 54
Kayıt tarihi
: 20.10.16
 
 

Sevde Kahraman, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden üçüncülükle, yüksek şere..