Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Koronavirüs ve Egzersiz

Üst solunum yolu gibi mukozalardaki salgıların oluşturduğu bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara ve virüslere karşı ilk savunma bariyeridir. Bu savunmada immün globulin A tipi antikorlar önemli rol oynar. Bu antikorların çokluğu, bağışıklık sistemini güçlü kılar. Yüksek şiddette ve uzun süre yapılan aktivitelerle salyada bu antikorların azaldığı bilinir. Özellikle yoğun antrenman yapanlarda bu antikorların düşmesi ile virüs ve enfeksiyon belirtilerinin birlikteliği tutarlılık gösteriyor.

Hafif ve yüksek şiddetli egzersiz egzersiz sonrası oluşan bağışıklık sistemi yanıtları farklıdır. Hafif ve orta şiddette egzersiz ile bağışıklık fonksiyonları artarken, yoğun uzamış egzersizi takiben bağışıklık sistemi baskılanır. Şiddetli egzersiz sonrası bağışıklığın zayıfladığı 3-72 saatlik sürede virüsler vücuda girebilir ve enfeksiyonlara yol açabilir. 

Bağışıklık sisteminin sadece immün globulin A tipi antikorları açısından derlediğim ve açıklamaya çalıştığım bölümü bununla sınırlıdır. Unutulmamalıdır ki; bağışıklık sistemi kompleks bir yapıdır ve tıbbi uzmanlık alanıdır. Özellikle koronavirüs gibi ciddi bir konuda toplumun sağlığını ilgilendiren düşünce ve yorumlar klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına aittir.

 
Toplam blog
: 10
: 162
Kayıt tarihi
: 21.12.18
 
 

Spor fizyolojisi anabilim dalı mezuniyetim sonrası yerel bir belediyeye bağlı sağlık müdürlüğünde..