Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '20

 
Kategori
Sağlık
 

Koronovirüs’ü ve Toplumsallık

Tarih boyunca görülen Kara Veba, Hiv, İspanyol Gribi, Kolera, Ebola ve Sars gibi bir çok pandeminin sonradan anlaşılabilen bazı toplumsal sonuçları olmuştur. İddiayı biraz daha ilerletirsek bunlardan bazılarının Ortaçağı’n karanlığını dağıttığını, feodal sistemin gerilemesi, coğrafi keşifler, sanayileşme, kentleşme gibi dünya tarihinin en kitlesel dönüşümlerinde pandemilerin rolü olduğu düşüncesi hiç de öyle azımsanacak düzeyde değil.

Bu noktadan hareketle bugün yaşadığımız Covid-19 Koronavirüs pandemisinin de henüz yaşanmakta olan ve yüksek olasılıkla uzun vadede ortaya çıkabilecek sonuçlarına dair bir öngörü yazısı yazmayı deneyeceğim.

 

Çin’in Vuhan kentinde salgının başladığı Ocak 2020 tarihlerinde dünyanın geri kalan kısmı bu salgını hiç de önemsemeyip “bana dokunmayan yılan” vari bir düşünce içinde, ciddiyetsiz, tedbirsiz, kibirli bir bakışla durumu önemsedi. Fakat içinde yaşadığımız kapitalist-globalist dünyanın belki de ilk global felaketi olarak bu durum seyehatler ve ticaret malları marifetiyle çevre ülkelere, oradan Avrupa’ya, Rusya, Amerika Kıtası, Afrika’ya derken Antarktika dışındaki tüm kıtalara yayıldı ve tüm dünyayı büyük bir korku salmaya başladı. Bilinen en yakın 100 yıl içerisinde dünyanın aldığı biçime hiç uymayan, kendi içinde etkileşimli koca bir köye dönen dünyada bir anda ayrışmalar, uçuş kısıtlamaları, engellemeler, ticaretin askıya alınması, turizmi ve potansiyel kalabalığıyla ünlü şehir ve ülkelerde sokağa çıkma yasakları, marketleri boşaltmalar, okulların kapatılması, tüm iş kollarının durması ve nihayet koca dünyanın tamamının evlere kapanması noktasına geldi.

Dünya yeni şeyler öğreniyor.

Elbette bu durum tüm dünyaya bazı şeyler söylüyor. Eskiden yaşanmış pandemilerde dünyanın birbiriyle etkileşimi çok zayıftı, bilim sağlık alanında çözüm üretme konusunda çok zayıftı, ülkeler gelmekte olan salgını önceden bilemeyeceği için buna önlem alma şansları zayıftı, insan hayatı bugünki kadar değerli görülmüyordu, siyasi-kültürel-ticari ağlar bugünküyle kıyaslanamayacak derecede zayıftı ve bunların sonucu olarak geçmişteki pandemilerde ortaya çıkan sosyolojik sonuçlar ile bugün ortaya çıkan Covid-19 pandemisi oldukça farklılaşmaya başlıyor.

 

Öngörülen Sonuçlar

  1. Sağlık alanında dünyayı kurtaracak yegane bilincin bilim eliyle sağlık alanına yapılacak yatırımların artmasıyla mümkündür.

2. Dünyayı yaşanabilir bir yer yapabilmek için doğanın ihtiyaçları görmezden gelinemeyecek kadar değerlidir.

3.Dünyayı 2 ay evde tutmaya yetecek kadar gıda stoğu bulunmamaktadır. Herhangi bir yeni salgın durumunda dünya açlıkla yüzyüze kalacaktır.

4. Tüm dünya evde oturup bir nevi kendine dönmüş, zoraki de olsa kendisiyle, ailesiyle veya arkadaşlarıyla zaman geçirmekte ve dışarının milyonlarca uyarıcısından uzakta ruhsal olarak sadeleşmeye doğru gitmektedir.

5. Tüm dünya aynı anda bir kaygının, korkunun etkisiyle ortak bir refleks geliştirmiş ve bu noktada bir olabilmeyi deneyimlemiştir. Bu da ülkelerin sınırlarının anlamsızlaşmasına yönelik daha derin bir noktaya doğru evrilecek ve bu konudaki fikirleri hızlandıracaktır.

6. Tüm dünya temizlik ve hijyen konusundaki yaklaşımlarını gözden geçirecek ve bu konudaki duyarlılık artacaktır.

 

 

 

 

 
 
 
 
Toplam blog
: 4
: 111
Kayıt tarihi
: 31.10.13
 
 

Öğretmenim. Sinemaya dair söylenceler... ..