Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '11

 
Kategori
Yeni Ürünler
 

Korsan sanat ürünleri 2

Korsan ürünler kullanmada Türkiye, dünyada ilk 10’a girmiş ve oran % 45 imiş.


http://holykaw.alltop.com/by-the-numbers-online-piracy-infographic?tu3=1


Kendi deneyimlerim açısından, eğitim ve gelir olarak ilk % 5’e ve en alt % 20’ye bakarak konuşuyorum. Bu oran onlarda pratik olarak % 100.


Eğitimli ve üst gelirli düzey için bu durum, aldıkları ürünün korsan olduğunu ve/ya ailenin en çok bilgisayarda işletilen sanat ve kültür ürünü kullanan üyesi olan çocuğun neler yaptığını bilmemelerinden kaynaklanıyor.


Alttaki % 20’ye gelince: Neo-liberalizm var. Çaresizlik var. Üst sınıflara karşıki lümpen nefret var. Yaptığı kötülük olsa bile, buna ayamama var.


Şöyle karşılaştıralım:


Gerçekte ne müzik, ne de sinema ürünü satışları yılda 20 milyon taneyi geçmiyor. Oysa, işyerleri, internet kafeler ve okullar dahil bu ülkede 20 milyon PC var. Onlarda kullanılan onlarca MP3 veya oyun türü ana malzemelerin hepsi korsan ve zaten bunun olmamasını denetleyecek koşullar yok. Toplamda yüz milyonlarca adet ediyor.


Bir durum daha var: O insanlar, o ürünler korsan olmasa, gerçeklerini, belki bedava bile olsa kullanmayacaklar. Başka bir örnekle açımlayayım: Bazı insanlar, eğer birinci el giysi, ikinci el giysiden ucuz olsa bile, yine ikinci el giysi kullanırlar: Kültürel bir koşullanmışlık durumudur bu.


Asıl bir de takas var, korsanı besleyen. Arkadaş grupları sürekli ellerindekini birbirleriyle değiştiriyorlar. Sonra onlar çöpü boylayıp, başkalarının kullanımına geçiyor.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..