Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '15

 
Kategori
Kitap
 

Korsan yayınların Türk Ekonomisine etkileri

Korsan yayınların Türk Ekonomisine etkileri
 

"Telif Hakları ve Korsan Yayıncılığın Türk ekonomisine etkilerini bilimsel bir dille anlatarak bu alanda ilk olma ayrıcalığını taşıyan “KORSAN YAYINLARIN TÜRK EKONOMİSİNE ETKİLERİ” isimli eseri ve bu


Türkiye’nin ve dünyanın ortak sorunu olan korsan yayıncılığı anlatan kitapta; soruna yazar ve yayımcı ikilisi açısından bakılarak, konunun hem resmi hem de özel tarafı olduğuna vurgu yapılırken aynı zamanda bu açmazın ahlaki, kültürel, bilimsel, hukuki sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çekilerek bahsi geçen hususun Türk ekonomisine olumsuz etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altı çizilmektedir.
 
Bu kitabın bir diğer özelliği ise Cemal Tuzcuoğulları’nın Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde yüksek lisans yaparken tez konusu olarak “Telif ve Korsan” mevzuunu seçerek kanayan bir yara olarak adlandırılan bu konuda ilk ve önemli bir tez hazırlayarak bilimsel bir çalışmaya imza atmasıdır.
 
Bu seçim; THK Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevin Yörük tarafından da “ Araştırmacı Yazar Cemal Tuzcuoğulları’nın ‘Telif Hakları ve Korsan Yayıncılığın Türk Ekonomisine Etkileri’ başlığındaki projesi, ülke sorunlarına çözüm öneren; ödüle layık başarılı bir çalışmadır.” şeklinde değerlendirilmiştir.
 
Kabul edilen bu teziyle ‘bilim uzmanı’ ünvanı da alan Tuzcuoğulları, Türkiye’deki telif haklarının ne olduğunu/olmadığını, uygulanış biçimini, resmi ve özel içerikleriyle bilimsel bir çerçeve içerisinde ele alarak kapsamlı bir biçimde anlatmış sayfalar boyunca.
 
O sayfalar boyunca ilerlediğinizde korsan yayının;
 
* esere emek veren yazarın/şairin/bilim adamının/sanatçının emeğinin karşılığını alamadığında öncelikle kul hakkının yendiğini,
 
*eserin üretim ve pazarlama aşamalarında çalışan bireylerin yok olan iş ve ücret kaybına uğradıklarını,
 
*devletin vergi kaybına neden olduğunu,
 
*yabancılara karşı ticari itibar kaybına uğrandığını,
 
ve bu değerlerin öneminin ayırtına bir kez daha vararak bu ortamdaki ahlaki değerlerin yerle bir olduğuna üzülerek tanıklık ediyorsunuz.
 
İşte tüm bu sorunları ince ince dile getiren Cemal Tuzcuoğulları, konuya bilimsel bir perspektiften bakarak çözüm önerilerini peş peşe sıralarken en önemli unsurun okuyucunun bilinçlendirilmesi olduğunu ve bu konudaki çalışmalara ağırlık verilmesi gerekliliğine değiniyor. Bu konudaki örnek çalışmayı Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) nin yaptığını belirterek yurdun çeşitli yerlerindeki okullarda verilen konferansların yanı sıra yaklaşık dört yıldır sürdürdüğü “Esere Saygılıyız, Korsana Karşıyız” projesi ile Ankara İl sınırları içerisindeki liselerde korsan yayının zararları hususunda slogan ve logo yarışmaları düzenlendiğini, bilgilendirme toplantılarının düzenlendiğini de belirtiyor.
 
Korsan yayının durdurulması için devletin korsan yayına karşı seferberlik başlatması gerektiği, Emniyet Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Meslek Birlikleri ve Belediyelerin ortak çalışmalara imza atılması da öneriler arasında yer almakta.
 
Tuzcuoğulları “ Kültürel varlıklarını koruyan milletlerin ebediyen var olacağı gerçeğinden yola çıkarak öncelikle bir devletin kurum/kuruluşları veya işletmeler çağdaş yönetim çizgisinde bilimsel çalışmalarla ekonominin gelişmesi ve teknolojinin de güç kazanmasının sağlanması, bilim adamlarınca geleceğe dönük planlar yapılırken alternatif stratejiler yardımıyla engellerin aşılması veya duraklamaların önlenmesiyle medeniyetin gelişerek devam etmesi” görüşünde olduğunu söylüyor.
 
Yazarın, Fikri ve Sınai Hakların Bilimsel Raporları(Kitabı), İLESAM Çalışma Raporları, Türkiye’de Telif Hakları Kitabı, Telif Hakkı ve Okuma Kültürü Kitabı, Bilgi Çağı Okuma Zamanı, Beypazarı Anıları, Telif Hakları ve Korsan Yayıncılığın Türk Ekonomisine Etkileri(Tez) özgün eserleri arasında olup  Atatürk ve Spor, Türkiye’de ve Dünya’da Telif Hakları, Esere Saygılıyız, Korsana Karşıyız isimli ortak eserleri de bulunmaktadır.
 
Kültür Ajans Yayınlarından çıkan kitabın editörlüğünü Ö.Tarkan Tuzcuoğulları yaparken kapağı Erhan İvgin tarafından tasarlanmış.
 
Muhtelif dokümanlarla, bilgi ve belgelerle zenginleştirilen kitapta görsel öğeler de göze çarpmakta. 176 sayfadan oluşan eser hakkında Prof. Dr Nevin Yörük’ün yanı sıra Prof. Dr. Nurullah Çetin ve İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız da birer önsöz yazmışlar.
 
Telif Hakları ve Korsan Yayıncılığın Türk ekonomisine etkilerini bilimsel bir dille anlatarak bu alanda ilk olma ayrıcalığını taşıyan “KORSAN YAYINLARIN TÜRK EKONOMİSİNE ETKİLERİ”  isimli eseri ve bu esere can veren Cemal Tuzcuoğulları’nı kutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.
 
KİTAP TANITIMI:SİBEL UNUR ÖZDEMİR 
 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..