Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '12

 
Kategori
Sinema
 

Korsana ve çevreye duyarlı hayalet sürücü

Korsana ve çevreye duyarlı hayalet sürücü
 

Marvel çizgilerinden vasat bir eğlence


Ne kadar kaçarsan kaç, bazı şeylerden kaçamazsın! Adalet dağıtmak için yaratılan meleği bile kandırarak cehenneme getiren ve yozlaştırarak intikam meleğine dönüştüren şeytan, insanlar âleminde aynı derecede güçlü değildir. Bu nedenle dünyadayken zayıf olan şeytan pis işlerini yaptırmak için daima elçiler bulur. Ya düştükleri zor durumdan dolayı anlaşma yapanlara güç verir, alet eder kendine… Ya da doğuştan kötüleri yaratıp savaş açar tüm iyiliklere.

‘Hayalet Sürücü’serisinin ikincisi olan HAYALET SÜRÜCÜ 2: İNTİKAM MELEĞİ (Ghost Rider: Spirit of Vengeance), insan bedenindeki şeytanın tarikat tarafından korunan çocuğun peşine düşmesiyle başlar. Tek güvenli yer olarak görülen tarikatın havasını bir anda söndüren baskın sonrası, devreye Hayalet Sürücü sokulur. Ruhunu şeytandan kurtarmak karşılığı çocuğu bulmayı kabul eden Sürücü, her tarafı yangın yerine çevirerek konuyu sürükler… Ancak şeytan da boş durmayacak, çocuğa bilgisayar gibi koruyucu program yükleyerek Sürücü’nün takibini zorlaştıracaktır.

Kapadokya’da ve Aspendos Antik Tiyatrosu’nda çekilen sahneleriyle ülkemizde hayli ses getiren HAYALET SÜRÜCÜ 2: İNTİKAM MELEĞİ, Nicolas Cage’in yorgun ve ifadesiz yüzüyle sergilenen bir öykü! Türkiye’deki bölgeleri ‘Uzak Gökten’ adıyla sunan ve Aspendos’u cennetten en uzak yer olarak vurgulayan yapımda, ilk filmden bildik alevli kuru kafa, zincir ve motor pek heyecan yaratmamakta. Özellikle yerli figürasyonla çekilen Türkiye sahnelerinde güldürmeyi başaran filmde senaryo da oldukça basit. Görsel efektlerle yaratılan karakterlerin yansıması o denli komik ki, filmin kendi kendisiyle dalga geçtiğini düşünmeden edemiyorsunuz. Başkahraman Johnny Blaze, kötülüğün kokusunu alıp ruhunun açlığını bastırmak içinHayalet Sürücü’ye dönüşürken korkutmak yerine güldürmeyi amaçlıyor sanki. Kötülerle beslenen şirin intikam meleğine karşı meydana sürülen zombi Cullighan ondan beter.

Ancak bu karakterlere bakıp da yapımı sadece eğlendirme üstüne kurulu basit bir Marvel öyküsü olarak algılamamak gerek! Dokunduğu şeyi çürütmek üzerine programlanan çürütücü zombi, yerli yapım korku karakterlerine rahmet okuturcasına ortalıkta dolaşırken seyirciye mesaj vermeyi de ihmal etmiyor. Elmayı, ekmeği çürüten zombi, naylona gücünü gösteremiyor. Çevre için büyük tehlike olan naylon poşetleri yok etmeye şeytanın bile gücünün yetmediğini gösteren sahneyle dönüşümsüz atıklara karşı tavır koyan yapım, Hayalet Sürücü’ye de internetten korsan indirmelerin ve beyaz yalanların suç olduğunu söyletiyor.

Dünyadaki tüm siyasetçileri, devlet adamlarını ve iş dünyasının patronlarını şeytanın işbirlikçileri olarak gösteren HAYALET SÜRÜCÜ 2: İNTİKAM MELEĞİ, onları şeytanın yeniden doğuşuna tanıklık ve destek için Aspendos’ta toplarken inançlıların bile kötülüğe karşı silahtan yardım alması gerektiği mesajını vermeyi de unutmuyor. Böylece sağ gösterip sol vuran yapım, ‘şeytan’ olarak kınadıklarına ticari darbe vurmamak için silah propagandasını da araya sıkıştırmış oluyor. Kötülüğün hâkimiyetindeki dünyada kötülerle baş edebilmek için tek yolun şeytanla denk kimliğe bürünmek gerektiğini pek de başarılı olmayan 3D sunumuyla yansıtan HAYALET SÜRÜCÜ 2: İNTİKAM MELEĞİ, Kapadokya’nın bilgisayarla deforme edilmiş halini ve çaptan düşen Nicolas Cage’i görmek isteyenler için bir seçenek.

Anibal Güleroğlu

www.sinematur.com

 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..