Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '12

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Korunmak görev ise, kürtaj "hak" olabilir

Korunmak görev ise, kürtaj "hak" olabilir
 

Hamile Kadın


"Yaşam" denen öğrenciliğimizin ilk dersi. "bedenimizi tanımak" olmalıdır. Kürtaj konusu, kısır çekişmelererin gölgesinde kaldığı için, tarafları aydınlatmak ihmal edildi.

Tüm canlılar gibi insanlar da, nesillerini sürdürecek özelliklerle yaratılmışlardır.Belli yaşlara gelmiş kızların rahimlerinde yumurta oluşması, erkeklerin ise sperm üretecek duruma gelmeleri, hazırlığın tamamlandığını gösterir. Bundan sonra "yola çıkma" konusu önem kazanır. İşin en karmaşık özelliği de burada başlar.

Cinslerin birbirlerine karşı duydukları dayanılmaz arzular, çoğunlukla toplumun koyduğu kuralları zorlar ve istenmeyen gebelikler oluşur. İstenmeyen gebeliklerin erken tarihlerde  sonlandırılması yasal hak olmasına rağmen( zorunlu olmadıkça) kürtaja sıcak baklımaz. İşte tam burada . Kürtajı son çara kılacak korunma yöntemlerinin önemi ortaya çıkıyor. Siz bırakınız önlemi, kız sekiz aylık hamile, halen karnında ne taşıdığını gittiği dokrordan öğreniyor.

Bedenimizi iyi tanıyarak istenmeyen hamileliklerden büyük ölçüde kurtulabiliriz. Kişisel farklılıklar, değişken durumlar nedeniyle (kadında tüpleri bağlamak dışında) kesin korunma yöntemi gelişememiştir. "Korunurken hamile kaldım" yakınmalarını duymayanımız var mı?

BİR BAYAN HAMİLE KALDIĞINI NASIL ANLAR ?

Sağlıklı bir bayanın rahminde ayda bir kez yumurta oluşur. Bu yumurta, bir hafta kadar erkek spermini bekler. Eğer o süre içinde cinsel ilişkiye girilirse hamile kalma olasılığı çok yüksektir. Bekleyen yumurta, geçen süre içinde döllenmemiş ise kendiliğinden  kanayarak  dışarıya akmaya başlar. Bu olayla ilk kez karşılaşan kızlar önceden bilgilenmemişlerse kuşkuya kabılabilirler. Korkulacak bir şey olmayıp, doğal bir olgudur. Eğer yumurta döllenmiş ise, bu kanama olmaz. Hamilelik kesin ise doğuma kadar kanama yaşanmaz.

Hem sürekli bir cinsel birliktelik yaşamak, hem de hamile kalmamak kolay değildir. Çünkü yaratılış üremeyi özendirmiş ve tüm olanakları bu doğrultuda önümüze koymuştur. İnsanlar ancak bilgileri sayesinde bu üreme tuzağından kurtulabilir ve yaşamlarını istedikleri gibi düzenleyebilirler.

İstenmeyen hamilelikleri önlemek için en sağlıklı yol bir hekime danışarak önlem almaktır.Her bünyenin önlemlere vereceği tepki farklı olabilir. Yete ki; siz bilimsel yolları tercih ediniz, tıp bu konuda hayli ilerlemiştir.( Takvim yöntemi, haplar, spiraller,tüp bağlanmsı vs.)

Günümüzde istenmeyen gebeliklerin önlenmesi en önemli toplumsal sorunlardan biridir. Kürtaj ise, tüm koruyucu önlemlerden sonra düşünülmeli. Kadınlar yaşamları boyunca çocuk yetiştirmeye mahkum edilmemeli. Kendimden örnek vereyim: Rahmetli annem onbir doğum yaptı. Bunlardan ikisi öldü dokuzu yaşadı. Tüm yaşamı üğraşılarla sürüp giti.

Bence, her aile kendi istediği kadar çocuk sahibi olmalı. Bunun sağlanması için de gerekli eğitim ve bilgilendirme etkili bir şekilde sürdürülmelidir.

Tecavüz gibi, üzücü olaylarla karşilaşan bayanların da hiç vakit kaybetmeden gerekli önlemleri almalarını önerir, hepimize esenlikler dilerim.
 

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..