Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '21

 
Kategori
Sosyoloji
 

KORUYUCU HUKUK

ÖNSÖZ

Koruyucu tıp var. İnsanlara hastalıklardan korunmayı öğretiyor. Koruyucu hukuk yok. İnsanlara sosyal hastalık olan suç işlemekten nasıl korunacakları öğretilmiyor. "Kanunu bilmemek mazeret değildir" deniliyor. "Hijyen bilmemek mazeret değildir" denilircesine.

Beden düzeninin bozulması hastalık, kişinin kendi çıkarı için sosyal düzeni bozması suç. İnsanlara beden düzenlerini bozmamaları için  ne yapacaklarını öğretmek koruyucu hekimlik. İnsanlara suç işlememeleri için  duygularını düşüncelerini davranışlarını nasıl eğiteceklerini öğretmek, niçin koruyucu hukuk olmasın? Koruyucu hekimlik bilgilendiricidir. Koruyucu hukuk da kuşkusuz bilgilendirici olacaktır.

Tıp hastayı ilaçla, gerekiyorsa ameliyatla tedavi eder. Hukuk sosyal hasta suçluyu tazminat ödeterek, hapsederek tedavi etmekte?dir... Tıbbın hastanesine karşılık, hukukun hapishanesi vardır...Hukuk

suçluyu eğiterek tedavi edeceğine, hastasından intikam almaktadır.

VİCDAN  EĞİTİMİ

Adalet Bakanlığında "Koruyucu Hukuk" konusu ele alınmalı; bu konuda neler öğretileceği belirlenmeli,  eğitim verebilecek Halk Eğitimi Merkezleri, Belediyeler vb kuruluşlarla eşgüdüm sağlanmalıdır.  Nelerin suç olduğu ve olmadığı temel hukuk bilgisi içinde öğretilmelidir.

"Bak" demişler çocuğa; "Karşıda neredeyse dalları kırılacak kadar olgun elma ağaçları var. Civarda kimse yok. Biz de gidiyoruz. Git yiyebildiğin kadar ye...". "Kimse olmasa da ben varım ya" demiş çocuk "ben çaldığımı görmek istemem!...".

İnsan adaleti suçluyu yakalayabilirse cezalandırabiliyor.

İlahi adalet rivayet.

Vicdan adaleti insan adaletinden,  rivayet edilen ilahi adaletten üstün.

Koruyucu Hukuk Eğitimlerine katılanlara ilk sayfalarına  duygu  ve düşünce egzersizlerinin yazıldığı diğer sayfaları boş kitapçık verilmeli. Katılımcılar egzersizleri sürekli olarak uygulamalı ve her defasında izlenimlerini boş sayfalara yazmalı.

HADDİNİ BİL EGZERSİZİ

Dünyadan baktığımızda ayı nasıl görüyorsak,, aydan bakınca Dünyayı ay gibi görürüz. Kıtalar leke. ülkeler lekelerde lekeler. Kentin nerede?  İlçen nerede? Semtin nerede? Cadden, sokağın,  evin, işyerin nerede? Sen neredesin?  Pire dağ olsa çakıl taşından bile küçük şeyler için suç işeyip vicdanına borçlanmaya değer mi?

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..