Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '10

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Köşe Yazarları Artık Emekli Olsun!

Köşe Yazarları Artık Emekli Olsun!
 

Akşam Gazetesi’ndeki köşesinde Atılgan Bayar’ın “okurların yaşlı köşe yazarlarını emekli ettiğini” yazması üzerine yeni bir tartışma başlamıştı. Bu başlayan tartışma bence oldukça hayırlı oldu.

Türkiye’de en çok takip edilen gazetelerin köşelerine baktığımız zaman on yıllar boyunca bu köşelerin birtakım kişiler tarafından zaptedildiğini görüyoruz.

Hala aynı köşelerden aynı sözlerle vatandaşa seslenen yazarlar her gün kendilerini tekrar etmekten başka bir şey yapmıyorlar. Birçok yazar yazacak bir şey bulamayınca bilmem kaç senesinde yazmış olduğum yazı diyerekten köşe dolduruyor. İşin ilginci 90’a merdiven dayayan bu köşe yazarlarına ısrarla yazı yazdıranlar. Gazete yönetimlerinin bir an önce bir dizi yeniliğe adım atmaları gerek. Yoksa köşe yazarları öbür dünya ile buluşana dek yazmaya devam edecekler.

***

Süleyman Demirel’in her siyasi tartışmada fikrini beyan etmesi ya da beyan etmeye zorlanması gibi birçok köşe yazarının ilerleyen yaşına rağmen kendini tekrar eden yazıları ile köşeleri zaptetmesi benim kanıma dokunuyor. Onca genç yazar, genç fikir kendini ifade etmeye çalışırken artık yeni soluklara ihtiyacımız var.

Milliyet yazarı Mehveş Evin, "Türk medyasını bitiren 10 şey" başlıklı yazısında, yıllardır pek bir şey söylemeyen yazarların hâlâ yerlerini koruyor olmasını eleştiriyordu. Mehveş Evin’in söylediği hala birçok gazete açısından geçerli. Hala hiçbir şey söylemeyen köşeciler köşelerinde oturuyorlar. Bence bu yazarlar emekliliği çoktan hakettiler. Şaka bir yana gerçekten de köşe yazarlarının emekliliği de mümkün olmalı. Dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan haftanın her günü köşe dolduran yazarlık sistemi belli bir süre sonra yazılan yazılara zarar veriyor. Ya kendini tekrarlayan yazılar ortaya çıkıyor ya da bol fotoğraflı içi boş yazılar meydana geliyor.

Günümüzde köşe yazarlarının büyük çoğunluğu 55 yaş ve üzerinde. Zaman Gazetesi’nin tartışmaların ardından yaptığı araştırma ile ortaya çıkardığı sonuçların ise dikkatle izlenmesi gerekiyor.

Gazetelerin Yaş Grafiği

Cumhuriyet'te 80'i aşan çok Neredeyse Cumhuriyet'le yaşıt bu gazetemizin yazarları arasında yaşı 80'i aşan mesleğin duayeni birçok isim var. Bu köşe yazarlarından İlhan Selçuk 85, Cüneyt Arcayürek 81, Mümtaz Soysal 80, Oktay Akbal 86, Orhan Birgit 82 yaşında. İsimleri Cumhuriyet'le anılan yazarlardan Ali Sirmen 70, Emre Kongar 69, Hikmet Çetinkaya 68 yaşında. Cumhuriyet'in en genç yazarları olarak ise Mehmet Faraç (45) ve Ümit Zileli'yi (50) görüyoruz.

Milliyet 60'lar kulübü Milliyet'in en kıdemli köşe yazarı Çetin Altan. 82 yaşındaki yazar Şeytanın Gör Dediği köşesinde okura seslenmeyi sürdürüyor. Güneri Civaoğlu 70, üçüncü sayfada yazan Hasan Pulur 77, Nail Güreli 77, Sami Kohen 81, Güngör Uras 76, Melih Âşık 67 yaşında. Milliyet'in en genç köşecileri olarak üç kadın yazar öne çıkıyor. Ece Temelkuran (36) ve yakın zamanda Akşam'dan transfer edilen Aslı Aydıntaşbaş (38), Mehveş Evin (39).

Hürriyet'te rekortmen başyazar Hürriyet'te yaşı 60'tan yukarı yazarların sayısı bir hayli fazla. Hürriyet'te 35 yıldır başyazarlık yapan Oktay Ekşi'nin yaşı 77. Özdemir İnce 73, Doğan Hızlan 72, Rahmi Turan 70, Yalçın Doğan 65, Tufan Türenç 64, Ferai Tınç 61, Ertuğrul Özkök 62 yaşında. Hürriyet genç köşe yazarına en kapalı gazetelerden. Bu gazetede en genç köşeciler olarak Kanat Atkaya (41), Ayşe Arman (40), Ahmet Hakan (42) ve Eyüp Can'ı (36) görüyoruz.

Sabah gençlere göz kırpıyor Sabah, Doğan Grubu gazetelerine göre genç yazarlara kapıyı daha açık tutuyor. İbrahim Kalın, Sevilay Yükselir ve Ayşe Özyılmazel Sabah'ta yazmaya başlayan yeni isimlerden. Sabah'ın kıdemli yazarları ise Mehmet Barlas (67), Yavuz Donat (67), Hıncal Uluç (70), Nazlı Ilıcak (65), Erdal Şafak (65).

Radikal'in en kıdemlisi Hakkı Devrim Radikal'in en kıdemlisi Hakkı Devrim 80 yaşında. Onu Haluk Şahin (68), M. Ali Kışlalı (66), Hasan Celal Güzel (64), Cengiz Çandar (61), Oral Çalışlar (63) takip ediyor. Radikal'in en genç yazarları olarak bir yıldır köşe yazarlığı yapan Akif Beki (38) ve Ayça Şen'i (37) görüyoruz.

Doğan Grubu'nun en genci Vatan Vatan'da yaşı elli civarında yazarlar ağırlıkta. Gazetenin en kıdemlileri Güngör Mengi (69), Necati Doğru (65), Zülfü Livaneli (63) ve Asaf Savaş Akat (66). Vatan'ın en genç köşecileri Mutlu Tönbekici, İclal Aydın (39) ve Tuna Kiremitçi (37).

Habertürk'ün gençleri kadın yazarlar Türk basının en yeni gazetesi Habertürk'ün en kıdemli köşe yazarı "Göbeğini Kaşıyan Adam" yazısıyla büyük tepki çeken Bekir Coşkun (65). Fatih Altaylı'nın (46) yayın yönetmenliğinden çıkan gazetenin en genç köşecileri olarak kadın yazarları görüyoruz. Balçiçek Pamir (36), Nihal Bengisu Karaca (37), Elif Şafak (38).

Akşam'ın kapısı gençlere açık gençlere en çok köşe açan gazetelerden biri de Akşam. Yayın yönetmenleri İsmail Küçükkaya 1972 doğumlu. Gazetenin en tecrübeli kalemleri Deniz Gökçe 67, Ali Saydam 63, Serdar Turgut 55 yaşında. En gençleri ise Nagehan Alçı (32) ve Sevim Gözay (37).

Star yeni yazarları seviyor Star, birçok genç yazara köşe verdi. 40'lı yaşlarını süren Mustafa Karaalioğlu, Nasuhi Güngör, Ergun Babahan, İbrahim Kiras, Şamil Tayyar gibi isimlerin yazdığı gazetenin en tecrübeli kalemleri Yağmur Atsız 70, Mehmet Altan 56 yaşında.

Taraf'tan renkli kadro Taraf'ın çok renkli ve genç bir yazar kadrosu mevcut. Yıldıray Oğur, Leyla İpekçi gibi genç köşecilerin yazdığı gazetenin en tecrübeli kalemleri olarak Murat Belge (66), Ahmet Altan'ı (59) sayabiliriz.

Türk basınının iki duayen ismi Posta'da yazıyor: Üçüncü sayfada yazan Rauf Tamer 73, Mehmet Ali Birand 68 yaşında.

Zaman yazarlarının çoğu 40'lı yaşlarında. En kıdemli yazarlar olarak Hekimoğlu İsmail 77 ve Hilmi Yavuz'u 73 görüyoruz. Zaman'ın en yeni ve en genç yazarı Bejan Matur 41 yaşında.

Yeni Şafak'ın en çok okunan yazarı Fehmi Koru 59, Ali Bayramoğlu 53 yaşında. Gazetenin en genç köşe yazarları olarak Özlem Albayrak, Salih Tuna, Hakan Albayrak'ı sayabiliriz.

Yapılan araştırma ile görüldüğü üzere gazetelerin yaş ortalaması oldukça üst noktalarda. Ne zaman bu ortalamalar düşer bilinmez ama belli bir süre sonra okuyucuların bu tasfiyeyi başlatacağına olan inancım tam.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..