Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '10

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Köşe yazarlığı ve blog

Köşe yazarlığı ve blog
 

Eser:İkizler atölyesi-Foto, Hüseyin.Seyfi


İnternet ortamının gelişmediği ve henüz blog yazarlığının oluşmadığı 1990’lı yıllarının sonuna kadar, gazete ve dergilerde okunan köşe yazarları idi. 

Dünya, bilgisayarın ardından internetle tanışınca, fırsatı ve zamanı olan herkes, fikir, düşünce, görüş, haber ve buluşlarını elektronik ortamda yazmaya, başkaları ile paylaşmaya başladı. 

Ülkemizde geriye dönüp, beş on sene öncesine baktığımızda, internet sitelerinde kimin ne yazdığı ve ne demek istediği belli olmayan, küfürler , hiçbir estetik güzellik sergilemeyen kaba saba cinsellik ağırlıklı amaçsız bir yazı çizi ortamı vardı. 

Günümüzde, istenilen düzeyde olmasa da iletişim konusunda yasaların çıkması ve denetimi konuyu biraz daha derleyip toparladı. Fakat öte yandan, sansür boyutunda sitelerin kapatılması, damgalanması ve taraflı uygulamalar da söz konusu. 

Ulusal gazeteler, dergiler dışındaki yazar çizer kadrosu, okuyucuya tam güven verebilmiş değil. 

Türkiye’de elektronik online’da herkes aklındakini yazıyor. Futbol, yemek tarifleri, kadın erkek ilişkileri, siyaset revaçta. Araştırma ve yaratıcılığa yönelen az, ya da yok olduğu söyleniyor. “Blog” yazarının anlamını ülkemizde çoğu insan anlamıyor. 

Zaman buldukça İngilizce basını internet ortamından izliyorum. Ayrıca üyesi olduğum yabancı bir siteden, adresime, Amerika ve Ortadoğu ağırlıklı basın özetleri gönderiliyor. Görebildiğim kadarı ile, kaliteli, etkili blog yazarlarının yazıları köşe yazarlarının üstünde. Blog yazarları çok ilginç konular işliyorlar. Çoğu blog yazıları, yazarlarına özgü ve özgün. Okuyucu yorumları oldukça fazla. Yorumlar değişik ve fikir ağırlıklı , internet okuyucularından. 

Milliyet blog, seçtiği yazıları ana sayfadaki haber sütunlarının altında, kategorilerine göre serpiştirme uygulamasından nedense vazgeçmiş görünüyor. Öncelikli neden güven konusu olsa gerek. 

İnternet bilgilerinin haklı olarak güvenirliği tartışılıyor. Bu yönünden bakıldığında bilgilerin doğruluğu üzerine henüz güven oturmuş değil. Bu konuda, Google genel olarak seçim yapabiliyor. En azından öncelik sırasına koyabiliyor. 

Son wikileaks uygulaması dünyayı şaşkına çevirdi. Wikipedi bilgi ansiklopedisi olarak geçerliliğini koruyor. Haberleri dünyayı sarsıyor. Çalışanlarının tümünün gönüllü olduğu söyleniyor. 

Türkiye’de blog yazarlarının işi zor olmasına rağmen, onlar kamuoyunun nabzı ve temsilcileri. 

Son zamanlarda, “sokak yazarlığı” terimi türedi. Sokak satıcısı, sokak çocuğu, sokak kadını çağrışımları yapıyor. 

Nasıl oluyor bu sokak yazarları? 

Eline kalemi alan, klavye başına geçen yazarlık mı yapıyor? 

Böyle bakıldığında yazarlık, kolaylaştı mı? 

Köşe yazarları her şeyden önce profesyonel. Bu işten para kazanıyorlar. Ne kadar emek ve zaman harcasalar yeri, çünkü mesleği bu. 

Bizde, amatör çalışma verimsiz. Avrupa insanın asıl işi kendine yetiyor. Gelişmiş ülke insanının amatör olarak yaptığı iş, hobi olarak olsa da, aldığı eğitim ve kültür gereği toplum çıkarına. İyi amatör çalışma medyanın büyükleri tarafından ön plana çıkarılıyor. 

Ülkemizde medya açısından bile kimsenin kimseye güveni yok. "Yandaş Medya" terimi türedi ve tuttu da. Güven konusunda, henüz zamana ihtiyaç var gibi. 

Çoğu internet yazarları, gazete, dergi, köşe yazarlarını geçmiş durumda. 

Milliyet blog fazla yoğun. İşin bir de ticaret yönü var. Ne kadar tıklama o kadar gelir. 

Az ve öz konusu blog yazarlığında geçmiyor. Sürekli aktif olmanız gerekiyor. Ne tür yazı olursa olsun, keskin ve sivri sözler yazının besin kaynağı . 

Önümüzdeki yıllarda, internet gazeteciliğinin ve blog yazarlığının rayına oturacağına ve yaygınlaşacağına dair beklentiler, konu hakkında umut veriyor.
 


 

Hüseyin Seyfi. 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..