Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '12

 
Kategori
Deneme
 

Köşeli Edebiyat-Alkışlayan El

Köşeli Edebiyat-Alkışlayan El
 

Serde iktisatçılık var kuramların göbeğinde geçen ve lisans düzeyinde olan eğitim sürecine merhaba dediğiniz anda önünüze ‘’Ulusların Zenginliği’nin ‘’ babası Adam Smith çıktı onu meşhur yaklaşımı ‘’görünmez elin’’ ekonomiyi nasıl düzenlediği anlatıla geldi ve bizlerde onu ezberleyerek yapılan sınavları geçmeye çalışırdık.Derdim,eğitim hayatımı anlatmak değil işte bu kuram öylesine etkin bir yaklaşım sergilerdi ki, hocam Prof.Dr.Recep KÖK ‘’ Köşeli Ekonomiler’’ modeli geliştirerek ‘’paslaşan el mekanizmasını ‘’ geliştirdi.Mesele Edebiyata gelince bende on yıllar sonra bu kuramı çağrışımlarını ‘’Köşeli Edebiyat’’ modeli olarak ‘’alkışlayan el’’ mekanizmasını olarak uyarladım.Ben dikdörtgenin köşelerine yerleştirdiğim ideolojik paylaşımı ve onu alkışlayan ellerini modelin merkezine aldım.

1) Sol Edebiyat 4)Kürt Edebiyatı

Alkışlayan Eller} saf okur ve ideolojik okur


2)Milliyetçi Edebiyat 3)İslamcı Edebiyat

Edebiyat ve ideolojinin oluşturduğu dünyada yazar ve şairlerin köşe kapmaca yarışmalarına girmesinin kaçınılmazlığı modelin varsayımlarının en önemlisini teşkil etmektedir.Yazım eyleminde köşe tutmanın ortaya koyduğu eserlerin basım ve dağıtım ve ödüllendirilmesi bu mekanizmanın içerisinde gerçekleşmektedir.

Dergilerin çoğulluğuna rağmen yazar ve şairlerin ideolojik paylaşımda verimlerini okura ulaştırmalarında halen sorun yaşamaları, ortaya koymuş olduğu eserleri sunumunda yaşamış oldukları köşeli edebiyat yaklaşımın oluşturduğu ‘’dar alanda kısa paslaşan edebiyatın’’ yarattığı sonuçların kaçınılmazlığını ortaya koymaktadır.

Kuramsal yaklaşımların okur üzerinde meydana getirdiği bölünmenin ana kaynağı ‘’köşeli edebiyatın’’ ortaya çıkardığı okur modelidir.

Tarihini bu köşelerde geçirmeye çalışan yazar ve şairlerin bir kısmı zaman içerisinde yerlerini değiştirerek kaygan edebiyat zemininin pişmanlık yasasından istifade ederek,tövbekâr söylemlerde bulunup ‘’köşe kaymaca ‘’ oynamışlardır.

Kimileri bu aşamada geçmişte ortaya koymuş oldukları verimleri yok sayma cihetine gitmişlerdir.Bir dönem farklı ideolojinin okurlarının baş tacı edilen kalemler adeta yok sayılmışlardır.Fakat bu kez de yeni köşesinin okur kitleri tarafından çılgınca alkışlanmışlardır.Bir şartla, dünkü köşesinde yazmış olduğu eserlerin reddiyesini yapmak kaydıyla.Aksi takdirde yeni köşesinin ‘’alkışlayan elleri’’ tarafından alkışlanmayacaktır.
Köşeli edebiyatın yaratmış olduğu ödül mekanizmalarında,masa altı ödül değişmesi kısmen gerçekleştiği dönem dönem gözlenmektedir.

Sözde edebiyat köşe başını tutan jüri avamı mürit ve yoldaş-yol arkadaşlarını taltif etme dönemleri geldiğinde köşelerinde kalkıp kırmızı halı serilen etkinliklerde arz-ı endam etmektedirler.

Modelin kuruluş amacı edebiyata kuşbakışı görünüm sağlamaktır.Bu köşelerin içerisinde kendisine yer bulamayan ve ‘’tutunamayanlar’ı’’ Oğuz Atay’ın ruhuyla baş başa bırakıyorum.

Edebiyat dairesinin merkezinde buluşmak dileğiyle…




Yahya İNCİK /26.Mayıs 2012 /Adana

 

 
Toplam blog
: 92
: 766
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

1970 Tarsus doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Tarsus'ta tamamladım.Yüksek öğrenimimi Atatürk Üni..