Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '16

 
Kategori
TV Programları
 

Kösem Sultan'ın "Ekber ve Erşed" çilesi!

Kösem Sultan'ın "Ekber ve Erşed" çilesi!
 

Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinin 27.bölümü geçtiğimiz perşembe akşamı ekranlarımıza geldi. Önceki bölümde Kösem'in oğullarının katledilmesi emrini Sultan Mustafa vermiş, son anda Kösem yetişerek onları ipten almıştı.

Bu defa da, Ekber ve Erşed kuralını uygulayarak büyük şehzade Osman'ı tahta geçirir. Genç Osman büyük bir gurur içinde tahta oturur. Bu defa Kösem'in oğlu Mehmet, annesinin bu kararını alınır.

Genç Osman babası Sultan Ahmed'in Ekber ve Erşed fermanını, Kösem Sultan'ın yazdığını öğrenir. Huzuruna çağırdığı Kösem ile konuşur. İzahat ister, Kösem Sultan Osman'ı ikna edemez. Genç Osman, kardeşlerinin  sarayda kalacağını, kendisini de Eski Saray'a sürgüne gönderir.

Kösem'in kendi elleri ile yazıp, ölmüş kocası Sultan Ahmed'in parmağındaki tuğrayı bastığı "Ekber ve Erşed" fermanı başına dert olur.

Kösem Sultan, sarayda kalan çocukları ile vedalaşır Eski Saray'a gider.

Ci2BRkQWYAAyl1Y

Sultan Osman, Kösem'in arada bir gelip çocuklarını görebileceğini söyler.

Ci5aG1eVAAAmyVt

Sultan Osman'ın Melek Sima'dan bir oğlu olur. kardeşlerinin yanında ismini Ömer koyar.

Ci12kFhUUAA7BlU

Kösem gizli olarak paşalarla bir divan toplar. Haberi alan Sultan Osman Han Hazretleri divanı basar. Osman gizlice divan kurulmasını çok sinirlenir, izahat ister. Kösem yalnız konuşmak istese de kabul etmez. Ali Paşayı vezirlikten azleder. Hata yapıyorsunuz deyince çeker kılıcı Ali Paşayı öldürür. Artık işler çığrından çıkmıştır. Kösem'i evlatları ile konuşmasını yasaklar.

Ci1_13gXAAADLgV

Genç Osman'ın etrafındakilerin kışkırtması ile bu fermanı herkesin gözü önünde yırtar, atar ve yok sayar. Bundan böyle Devleti Alini temeli kanuni kadimdir diyerek eski uygulama, padişahlık babadan oğula gececek der.

Ci1nw2fUkAAdcuQ

Şahzade katli vacip olanca Mehmet saraydan kaçar, yeniçeri ocağına sığınır. Padişah Genç Osman, Mehmet'i yeniçerinin ellerinden alamaz. Yeniçeriler padişaha kılıç çeker. Olaya Kösem müdahale eder. Çekilen kılıçları indirtir. Kösem oğlu Mehmet'i kendi elleri ile Sultan Osman'ı teslim eder. Osman, masum şehzadeyi kıymam diyerek teslim alır.

Ci2HFnBVEAATUFg

Şeyhülislam Mehmet'in katline fetva vermez. O da Padişah'a karşı gelmiş olur. Sultan Osman aciz kalır. Diğer taraftan İskender payitahtı terk etmez, onun da hedefi tahta çıkmaktır.

Şeyhülislam Mehmet durumu Kösem'e bildirir. Kösem çok zor anlar yaşar. Sultan Osman'ın karşına çıkar. Aralarında büyük tartışma geçer. Kösem sütümü verdim sana diyerek söznü geçirmek ister. Ama nafile... Şehzade Mehmet'in katline dair başka bir fetva getirilir.

Ci2Id_GUoAA4gAb

Şimdi Sultan Osman ne yapacak? Kardeşi Mehmet'i katledecek mi?  Kösem'in yazdığı Ekber ve Erşed fermanı yırtıldı, çöpe atıldı. Kösem Sultan evlat acısı tadacak mı? Yoksa çilesi bitecek mi? Önümüzdeki hafta hep birlikte göreceğiz.

Genç Osman rolünün perde arkası:

Uzun bir süre Genç Osman rolünün Çağatay Ulusoy'un oynayacağı yazıldı - çizildi. Ulusoy sinema filmi Delibal için bıraktığı sakallı hali, genç şehzade için de çok uygun görünüyordu. Ancak bu rol için yapılan teklifleri Çağatay Ulusoy kabul etmedi. Zira onun daha büyük dizi hedefleri vardı.

020720150907195961158_2

Kaderin cilvesine bakın ki, Medcezir'de birlikte oynadıkları Taner Ölmez'e bu rol teklif edildi. Genç Osman rolünü kabul etti. Pek de yakışmış, oldukça da başarılı.

Ci1h_Q3WgAA8ssm

Muhteşem Yüzyıl Kösem'in kadrosuna önümüzdeki sezonda Engin Akyürek'in de katılacağı söyleniyordu. Ancak Beren Saat karşı çıkmış. Geçen yıllarda Fatmagül'ün Suçu Ne? dizisinde karı koca rolü oynamışlardı. Şimdi benim oğlum Murat'ı oynaması son derece abes kaçar demiş. Hatta diziye girerse diziden ayrılacağını söylemiş. Diğer rol arkadaşları da Beren çıkarsa biz de oynamayız demişler.

CjDEEPcUoAE0bhs

Dizinin reytingleri ülkemizde düşük olsa da, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine satıldığı için devam etmek zorundaymış. Eylül 2016 ikinci sezonda da Muhteşem Yüzyıl Kösem devam edecektir.

Muhteşem Yüzyıl'ın kadrosuna da onlarca kişi, yeni karakterler olarak girmiş, çıkmıştı. Kösem'e de başka hangi oyuncularımız girecek, hep beraber göreceğiz.

Keyifli Seyirler.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

 

Not: Görseller, myykosem Twitter sayfasından alınmıştır.

 

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..