Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '10

 
Kategori
Sinema
 

Kosmos, karbon ve sudan oluşan gizem!

Kosmos, karbon ve sudan oluşan gizem!
 

İlkçağ Yunan felsefesinde, fiziksel dünyanın birliğini anlatan KOSMOS, her şeyi içine alan evrenin düzeni! Bu gizemli düzende insan, hiçliğine aldırmadan, kurallar koyar. Sonra aykırı biri çıkıp bunlara kafa tutar. Altın Portakal Ödüllü Reha Erdem, yine aynı ödülü alan filmi KOSMOSda, seyirciyi böyle bir karakterle buluşturuyor! Erdem, Kosmos’u kendisine benzetiyor. Gündelik-gerçekçi sinemaya karşı durduğunu söyleyen senarist-yönetmen, ‘Kosmos’ figürünü ‘Görünen dünyayla, görünmeyen arasındaki bağlantı’ olarak yorumluyor.

Kosmos, kara aldırmadan mesafeleri aşıp gelen garip bir varlık! Onun, ‘yaptıklarım, yapacaklarımın teminatıdır’ felsefesiyle gelişen film, hem sıra dışı olaylara yer veriyor, hem de sınır açılımını gündeme getirip dünyevi gerçeklere değiniyor! Reha Erdem’le ikinci filmini yapan Sermet Yeşil, ‘meçhulden gelip, meçhule giden’ Kosmos karakterini(nam-ı diğer Battal) başarıyla canlandırıyor. Fantastik drama türündeki filmde, Türkü Turan da Neptün olup, kafa karıştıran kuş çığlıklarıyla karşımıza çıkıyor. Filmin çekimleri Kars’ta yapılmış ve 45 gün sürmüş!

KOSMOS’u, YEŞİL YOL filmindeki şifacılığın bir zamanların gözde dizisi İKİZ TEPELER’in gizemiyle harmanlanıp, ahlâk ve mülkiyet kavramlarını hiçe sayan, bir hırsıza uyarlanışı olarak gördüm! YEŞİL YOL’da John Coffey, o dev cüssesiyle insan bedenindeki illeti emip havaya fışkırtıyordu. Kosmos da, aynı şekilde dertliye derman olmaya çalışıyor. ‘Çalışıyor’ diyorum çünkü iki olay dışında, fayda yerine zarar veriyor! Filmin İKİZ TEPELER’e benzerliği de, başlangıçtan itibaren hissediliyor. Karlı dağlar, ağaçlar, beyaz inekler, rüzgârın uğultusu, Ay ve karlar arasında beliren kız imgeleriyle aynı gizemli hava doğmuş! Hayvan ve doğa görüntüleriyle, Şamanizm’deki ‘Kam ruhunun doğaya geçişi’ resmedilip, Kosmos’a ‘farklı dünyadan’ imajı verilmiş. Moğolların gizli tarihindeki ‘beyaz inek ve öküzlerin kutsiyeti’, Kosmos’un kuş çığlıklarına kulak kabartan öküzlerle örtüşmüş. Kahramanımız sadece ‘şeker’ ve ‘su’yla besleniyor! Bununla evrenin temel elementleri ‘karbon’ ve ‘su’ya gönderme yapılarak, Kosmos’un farkı, fark ettirilmiş! Dünya malıyla ilgisi olmayan Kosmos’un hırsızlık yapıp para saklaması, yaratılmak istenen ‘masalsı hava’ya ters düşmüş. Belki de, eşit paylaşım vurgulanmak istenmiştir! Bir de, düşen uydu aklıma takıldı. Acaba onun yaydığı negatif enerji mi, dağıtılan şifanın ters tepmesine neden oldu? Her neyse… David Lynch tarzı filmde, garip imgelerle yansıtılan doğaüstü yaklaşımla, akıllarda cevapsız sorular bırakılmış. Olayın anlatımına doğrudan katkısı olmayan görüntülerle de, etkileyici bir atmosfer yaratılmak istenmiş. Başarılı da olunmuş! Psikolog testi gibi, kişi yorumuna bırakılan sahnelerde, beyin jimnastiği yapmak isteyenlere tavsiyemdir.

ANİBAL GÜLEROĞLU

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..