Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '08

 
Kategori
Dünya
 

Kosovadan Osetyaya, oradanda Çeçenistana

Kosovadan Osetyaya, oradanda Çeçenistana
 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Caucasiamapussr.gif


11 Eylül de ikiz kulelerin yıkılması ya da Kuzey Osetyada ki okul baskını ve Moskova'daki tiyatro baskını kimler tarafından yapıldı. Resmi bakış açısı ortada, 11 Eylül terörist bir eylemdir ve El Kaide denilen uluslar arası bir terör örgütü tarafından yapılmıştır. Acaba gerçekte böyle mi? Büyük devletlerin gizli örgütlerle sürekli temas halinde oldukları, onları kurdukları, destekledikleri, kullandıkları herkesin malumu olan bir durum. Bu gün El Kaide terör örgütü denen Talibanın kurulmasının temellerinde ABD gizli servislerinin büyük rolü vardır. Pakistan medreselerinde, Afganistanda ki Ruslara karşı savaşmak için yetiştirilen talebelerin kurduğu örgütten başka bir şey değildir taliban. Usame bin ladin de bu gizli servislerle sürekli ilişki içerisindeydi. Neyse bu örgütün kuruluşu ve faaliyetlerinin temeli ABD ye dayanır.

Peki 11 Eylül kimin işine yaramıştır. Kuşkusuz sigorta sektörünün çok etkili olduğu bu ülkede yıkılan bu kuleler sigortalıydı. Ve ekonomik ömürlerinin sonuna yaklaşıyor, yıkılıp yerine başka bir proje yapılması konuşuluyordu. Sonuçta oldu da. Burada olan ölenlere oldu tabi ki. Ancak bir şehir efsanesi dolaşıyor o gün bugündür, Yahudiler işe gitmemesi konusunda uyarıldı diye. Olabilir mi? Bence olabilir. 11 Eylülün sonuçlarına bakarsak sıkışmış amerikan ekonomisinin ve dış politikasının yeni hamleler yapmasına fırsat verdi. Dünyada petrol üreten ülkeler her ne kadar Ortadoğu ağırlıklı ülkeler olsa da petrol şirketlerinin hemen hemen tamamı amerikan-ingiliz ortaklığıdır. 11 Eylül öncesinde 40 dolar olan petrol fiyatları 150 dolarları test ederken aslında zenginleşen amerikan-ingiliz petrol şirketleri oldu. Eğer 11 Eylül olmasaydı Amerika BOP’u nasıl uygulamaya sokabilir, kendi kamuoyuna demokrasi adına savaşan özgürlüklerin koruyucusu büyük ülke filmini nasıl anlatabilirlerdi. Bu gün işgale, milyonları geçen masum insanın ölümüne nasıl başka türlü bir kılıf bulunabilirdi. Yazarken bile nasıl kolay yazıyoruz milyonlarca masum insan öldürüldü yanıbaşımızda. Tık ses çıkmadı. Sözde ülkemizde din yükselişteymiş, şeriat gelecekmiş. Gülmemek ne mümkün bu duruma. Bosnada katliamlar olurken halk ayaktaydı, şimdi tık ses yok. Neyse, sonuç; ABD bütün politikalarını 11 Eylülün üzerine yapmıştır.

Bilmem hatırlıyormusunuz ama Kuzey osetya da bir okul baskını yapılmıştı ve yaklaşık 450 öğrenci ölmüştü. Oluk oluk kan akmıştı. Daha sonra Moskova da bir tiyatro baskını yapılmış ve bunun sonucunda yüzü geçkin masum insan öldürülmüştü. Tabi bunlar kanıksadığımız terör eylemlerinden bazıları gibi gözükse de bence pek de öyle değil. Çünkü Çeçenistan da 100.000 insanın ölümü üzerine elde edilen özerklik, bu eylemler sonucunda 100.000 insanın daha ölümü ve özerkliğin elden gitmesiyle sonuçlanacaktır. Bunu bir kez daha belirtmek gerekir ki medeniyetin vatanı denilen Avrupa ne kadar medeni olduğunu önce Bosna da, sonra Çeçenistan da , darfur da , sonra da Irakta tek ses çıkarmayarak göstermiştir. Bütün kitaplarda, televizyonlarda kötü olan, terörist olan ıraklı , çeçen direnişcilerdir. Ama vatanını savunmak ne zamandan beri suç olmuştur. Hiç unutulmamalıdır ki Amerika bu topraklarda işgalcidir. Ancak bizim sözde Müslüman aydınlarımız muhafazakar gazetelerinde Amerikanın ismini bile ağızlarına almazlar. Neme lazım canım, Müslüman bir aydın olarak ülkemizde yaşanılan zorluklardan bahsetmek hem daha güvenli, hem de daha karlı.

Pandoranın kutusu açılmıştır. Bu da Kosova dır. Kosova, Abhazya ve Osetyanın bağımsız devletler olabilmesinin yolunu açmıştır. Ancak Rusyanın önünde de açmazlar mevcutdur. Abhazya ve Osetyanın bağımsızlığı ileride başta çeçenistan olmak üzere kafkasyanın da bağımsızlık taleplerinin dayanağı olacaktır. Büyük devletler arasında ki mücadele devam etmektedir. Bir cephedeki savaşı kazanmak savaşı kazanmak demek değildir. Kosova cephesinde ki savaşı ABD kazanmıştır ama Gürcistanda ki cephenin galibi Rusyadır. Savaş bizim coğrafyamızda devam ediyor.

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..