Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

14 Eylül '08

 
Kategori
Koleksiyon
 

Köstekli cep saati / nostalji

Köstekli cep saati / nostalji
 

***BİR CEP SAATİ***


Sevgili (MB) Milliyet Blog ve Antidepresan T.A.Ş Arkadaşlarım...!

Eski günlerin anılarında, düşünürken birden rahmetli dedemin köestekli cep saati aklıma geldi.Hadi bakalım bu yazımda yine nostaljik bir konu olan "Köstekli cep saati" ni yazayım sizlere...

Rahmetli dedemin hatırladığım kadarı ile iki köstekli cep saati vardı.Bir tanesi gümüş, bunu daha çok günlük elbiselerinin yelek cebine koyar, diğeri ise altın kaplamalı olan cep saatiydi, bunu ise daha çok bayramlarda veya özel günlerinde giydiği takım elbiselerinin yelek cebinde taşırdı. Şimdi aramızdaki bazı genç arkadaşlarım haklı olarak soracaklardır? İçlerinden, yahu bu köestekli cep saati nasıl bir şey diye kafalarındaki soruyu önce bir gidermem gerekecek herhalde öyle değil mi? Evet köstekli saat bir zincir vasıtasıyla elbisenin herhangi bir yerine takılarak kullanılan bir saat türüdür. Böylelikle daha rahat gözlerinizde canlandırmış olursunuz.

Bu köstekli saatler, hatırladığım kadarı ile dedemin o dönemlerinde (1955-1960) eskiden takım elbiselerinin içine giyilen yeleklerinde önden iki küçük cebi olan ve birisine mutlaka köstekli saat konurdu...

Kol saatine göre çok daha kibar bir aksesuardı. Ekserisi saat dışında birçok fonksiyonu da içerir, barometre, takvim işlerini de görürdü. Dedem o dönemlerde dahi kol saatine tercihen cebinde cep saati taşırdı. Yelekte köstekli saat, belde tabanca takılarak şenliklere gitmek her delikanlının tutkusu idi diye dedem anlatırdı. Malum dedemin ömrünün yarısı Osmanlı Devleti dönemi, yaklaşık diğer yarısıda Türkiye Cumhuriyeti dönemine denk gelmiştir.

1971 yılında, İsviçre'nin Cenevre şehirine gittiğimde, çarşısını gezerken aaa birde ne göreyim vitrinde, aynı dedemin köstekli saatinin bir benzeri, Serkisof marka TCDD demiryolu kabartmalı köstekli saatler, çok hoşuma gitmişti bu görüntü benim için enteresan gelmişti bir an için, İsviçre'nin Cenevre şehirinde bir Türk demiryolları için üretilmiş köstekli cep saatleri. Sonra Türkiye'ye gelince merak edip soruşturdum. Bu saatler o dönemde tasarruf genelgesi çıkana kadar, her yıl TCDD'den emekli olan memurlara devlet tarafından hediye edilirmiş. Bu nişanın, onurun, yıllarca verilen emeğin küçük bir yansıması gibi düşünülebilir, yani saatin üstlendiği misyon buydu.

Eski büyüklerimizinde o dönemlerde kullandıkları, yine İsviçre, Türk ortak üretimi olan Nacar köstekli saatleriydi. Ben de bu kültürün sürdürülmesini kendi adıma isterim doğrusu. Orjinal köstekli saatler kurmalı olur, kasası çelik olur ve kararmaz. Şu anda herhalde antikacılarda veya özel saat satan mağazalarda bu köstekli cep saatlerine pek nadiren rastlanıyordur herhalde.


Sizlere bol bol sevgiler ve saygılar sunarım, efendim...
NECİP KÖNİ - A D A N A / TR

*RESİM* Necip Köni - Arşiv


 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..