Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

koşulsuz sevgi

koşulsuz sevgi
 

sevginin kaynağı


Günümüzde en önemli ' Nevroz' bağımlılıktır. Başkalarının bizimle ilgili görüşleri, ne düşündüğü, onaylanmak, maddiyat, başarı.... konularında bağımlılıklar hayatımızı kontrol eder. Bu bağımlılıkların arkasında da korkular yatar. Kaybetme korkusu, başarısızlık korkusu, sevilmeme korkusu...gibi.
Kime sorsak çocuğunuzu koşulsuz mu seviyrsunuz diye,' elbette, kesinlikle ' cevaplarını alırız . Doğrudurda , herkes çocuğunu canı gibi sever. Peki çocuklarımıza bunu nasıl yansıtıyoruz acaba? Onların akıllarında, kalplerinde yatan inanç ne? Acaba farkında olmadan sevgimizi bir silah gibi kullanıyor olabilir miyiz ? Sizlere uzun vadede sonuçlarını düşünmeden yapılan bazı yanlışların çocuklar tarafından nasıl algılandığının örneklerini vermek istiyorum.
 
Terbiyeli ol.... uslu ol...akıllı ol....abin gibi ol ...ol...ol... ol...ol..ol.. ( ki seni sevelim)
Tembelsin, yaramazsın, huysuzsun.....( davranış kişiliğe yansıtılmış,kişiliğe saldırı yapılmıştır, zamanla çocuk kendi kişiliğini bu şekilde onaylayacaktır, davranış kişilikten daha önemli değildir, önemli olduğu yerde koşullu sevgi başlar. Tabiki davranış sözlerden önemlidir ama kişiliğin değeri değildir.)
Çocuğunuzun yaptığı ne olursa olsun, sizin ona karşı sevginizin değişmeyeceğini onun çok iyi anlamasını sağlayın.
Sadece iyi bir şey yaptığında sevgimizi dile getirmek ya da yansıtmak çocuğa ileride bir yanlış yaptığında ona yanlışını saklaması gerektiğini öğretir. Sebepsiz yere sevgimizi göstermeliyiz.
Büyüdükçe çocuklar daha az kucaklanıp,öpülürler ve kendilerinin artık sevilmeye değer olmadıklarını düşünebilirler.
Çocuklar büyüdükçe, sosyalleştikçe kendisi için önemli olan şeyleri anlatma ihtiyacı duyar. Ebeveynler onu yeteri kadar empatiyle dinlemezse ( arkadaşlarıyla konuştuğu gibi önemsemezse) çocuk zamanla ailesi ile iletişimi koparmaya başlar, önemsenmedeğini hisseder.
Her fırsatta çocuğunuza ne kadar değerli olduğunu ve onu ne olursa olsun çok seviyor olacağınızı anlamasını sağlayın. ( Özellikle ' anlatın' demiyorum çünkü sizin ne anlattığınızın bir önemi yok, çocuğunuzun ne anladığının önemi var.)
Sevgi herşeyin ilacıdır, bütün kapıların anahtarıdır. Koşulsuz sevgiyle büyümüş çocuklar, kendilerini değerli hissederler bunun içinde ileriki hayatlarında kendilerine ve başkalarına zarar verecek davarnışlatda bulunmazlar. Sonuçta hepimizin amacı mutlu,sağlıklı, başarılı çocuklar yetiştirmek bununda en birinci koşulu '' koşulsuz sevgi''. Sevgiyle kalın...
 
Arzu Bıyıklıoğlu
NLP uzmanı ve yaşam koçu
www.arzubiyiklioglu.com
 
 

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..