Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kötü anılarınızın silinmesini ister misiniz?

Kötü anılarınızın silinmesini ister misiniz?
 

Kötü Anılar Silinebilir mi?


Bilim adamları, farelerin beyindeki seçilmiş anıları, diğer hafıza bölümlerine ve beyne zarar vermeden silmenin yolunu buldu. Georgia Tıp Fakultesi Nörobiyologu Joe Tsien liderliğinde yapılan araştırmada, beyindeki önemli protein seviyeleriyle oynayan bilim adamları, seçilmiş belirgin bazı anıları silmeyi başardı.

Farelerdeki araştırma, öğrenme ve anılarla ilgili olan alpha-CaMKII adlı bir proteine odaklandı. Bilim adamları, genetik olarak müdahale edilmiş farelerin beyinlerindeki alpha-CaMKII proteini seviyeleriyle oynayarak, uzun dönemli ve kısa dönemli hafızaya müdahale etmeyi amaçladı.

Araştırma sonuçları Neuron adlı dergide yayınlandı, asıl amaçlarının insanlardaki savaş travmaları gibi ruh sağlığını bozan anıları silmek olduğunu belirten araştırmacılar, bu yönde fikir verilecek bulgular elde etmişler. Fakat insanlarda bu yöntemin kullanıldığında aynı sonucu elde edip etmeyecekleri konusunda şüpheleri var.

İnsan beyninin fare beynine oranla çok daha karmaşık ve farklı olduğunu, bu nedenle yöntemi insanlarda uygulamanın mümkün olmadığını düşündüğünü söyleyen Tsien, yine de "eğer bunun olduğunu görürse çok da şaşırmayacağını" ekledi.

Bu riski göze alıp unutmak istenilen kötü anıların silinmesini isteyen insanlara bir umut ışığı var. Unutmak istediğiniz anılarınız çok mu?

 
Toplam blog
: 31
: 971
Kayıt tarihi
: 14.04.08
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Bir kamu kurumunda mali işl..