Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kötü ilişki sağlığınızdan edebilir

Kötü ilişki sağlığınızdan edebilir
 

Dr. Halpern, son derece akıllı ve tecrübeli pek çok insanın, onlara zarar verdiğini bildikleri halde, ilişkilerini bitirmekte zorlandıklarını söylüyor.


Tam 48 yılını psikoterapi çalışmalarına adayan Dr. Howard M. Halpern’in yazdığı ve raflardaki yerini alan ‘Aşk Yetmediğinde’ isimli kitap, mutsuz ilişkileri sorgulayarak birine bağımlılıktan kurtulmanın yollarını gösteriyor.

Bir aşk ilişkisine nokta koyabilmek bazen çok zordur, üstelik zarar verdiği bilindiği halde... Aşk Yetmediğinde adlı yeni kitabında verdiği bilgilerle, mutsuz bir ilişkiye saplanıp kalanlara ve bundan kurtulmak isteyenlere rehberlik yapan Dr. Howard M. Halpern, insanları böyle bir ilişkide tutan şeyin ne olduğuna dair bilmeceyi çözüyor; çözüm yollarını gösteriyor.
“Kötü bir ilişkiyi sürdürmeye devam etmek sağlığınıza zarar verebilir” diyen Dr. Halpern, aynı zamanda böyle bir ilişkinin insanın kendisine olan saygısını ve özgüvenini zedelediğini; hayatını kabusa çevirdiğini anlatıyor. Bu tarz ilişkileri yaşayanların yalnız olmadığını hatırlatan Dr. Halpern, son derece akıllı ve tecrübeli pek çok insanın, onlara zarar verdiğini bildikleri halde, ilişkilerini bitirmekte zorlandıklarını söylüyor.
 

Sizi mutsuz ettiğini bildiğiniz halde bir ilişkiye nokta koymakta zorlananlar için küçük bir kar/zarar analizi yapmanızı öneriyor.
Bu kar/zarar analizi sayesinde yaşadığınız ilişkinin size tam olarak ne verdiği, ne zaman çöktüğü ve size ne zaman zarar vermeye başladığı konusunda daha sağlıklı düşünmenize yardımcı olacak.
İlişkinizdeki tatmin duygusunu değerlendirmesini yapmaya çalışmak, atılması gereken adımlarla ilgili ölçülebilir bir cevap olabileceği gibi, ilişkiniz üzerinde daha derin düşünmenize ve tatmin olduğunuz-olmadığınız noktaları belirlemenizde size yardımcı olacak.
Dr. Howard M. Halpern, bu değerlendirmeyi ilişkinizle ilgili daha objektif bir analiz yapmanızda yardımcı olmak üzere tasarladı. Aşağıdaki düzenlemeye göre değerlendirmenizin ne boyutta olduğunu bilmek fikirsel de olsa yardımcı olabilir…
 

Şimdi, ilişkinizde sizi tatmin eden Durumları dürüstçe puanlayarak başlayın:

Çok
Yüksek
Orta
Düşük
Çok düşük
Yüksek

Genel duygusal memnuniyet

İletişim
Dostluk
Ortak zevkler
Somut destek
Duygusal destek
Gelişimsel destek
Sevildiğini hissetmek
Sevmek
Saygı duyulduğunu hissetmek
Saygı duymak
Güvenildiğini hissetmek
Güvenmek
Beslendiğini hissetmek
Beslemek
Haz
Sıcaklık
Cinsel tatmin
Özsaygının varlığını hissetmek
Birlikte zaman geçirme isteği

Bu oylamaları yaptığınızda, hepsine bir göz gezdirin. Sonra da en yüksek tatmini yaşadığınız başlıklara bakın. Bunlar tatmin yaşamadığınız alanlardan daha mı fazla?

Ya da tam tersi mi söz konusu? Bazen tatmin olduğunuz ya da olmadığınız alanların sayısı tek bir alanın durumu kadar önem taşımaz. Örneğin diyelim ki cinsel tatmin sizin için çok önemli bir alan değil, o zaman cinsel tatmini düşük olarak oylamanız yaşadığınız diğer tatmin duygularına kıyasla “bedel” tarafında yer alabilir ya da cinsel tatmin alanını yüksek olarak oylamanız daha önemli gördüğünüz fakat tatmin olmadığınız diğer alanlara kıyasla önemsiz olabilir. Cinsel tatmin önemli gördüğünüz bir alansa, partnerinizle cinsel anlamda mutsuz olmak tüm diğer pozitif yönlere ağır basabilir. Bu alanlara değer biçmek kişiden kişiye değişir. Mutluluğunuzu sağlayacak alanların önemini yalnızca siz belirleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra tüm resme objektif bir gözle bakabilmek aslında çıkarlarınızın tamamen tersine olacak bir şekilde bazı alanlara fazla önem verip bazılarını önemsiz görüp görmediğinizi sorgulamanıza yarayabilir.

Bu tatmin ve tatminsizlik duygularına genel bir bakış açısı kazanabilmek için sizin ilişkinizde bu alanların dışında başlıklar olup olmadığını düşünün.

Kendinize, “Partnerimle ilgili en sevdiğim, en çok değer verdiğim şey nedir? Peki, en sevmediğim şey? İlişkimizde kendimi ne zaman çok mutlu ve memnun hissediyorum? Beni en mutsuz eden anlar hangileri? Bu ilişki gelişmeme nasıl katkı sağlıyor ve gelişmemi nasıl engelliyor?” gibi sorular sorun.
Tüm bu oylamaları, öznel değerlendirmeleri, verdiğiniz cevapları ilişkinizdeki tatmin olduğunuz ya da olmadığınız noktalarla ilgili size yol gösteren birer araç olarak görün. Bu duyguları bir kefeye koyduğunuzu hayal edin ve hangi tarafın ağır bastığını görmeye çalışın. Eğer tatmin olmadığınız noktalara ağırlık veriyorsa o zaman ilişkiyi sürdürme nedenlerinizi gözden geçirmelisiniz.

Tatmin olduğunuz noktalara ağırlık veriyorsa, o zaman kendinize niçin ayrılmak istediğinizi sormalısınız. Bu soruları çok daha yoğun bir biçimde araştırmak için, kâr/zarar analizinin ilişkideki tutkunun derecesiyle ne kadar ilintili olduğunu hesaba katın.

 
Toplam blog
: 248
: 438
Kayıt tarihi
: 27.04.16
 
 

Almanya'da doğdu. Oradaki öğreniminin ardından üniversite eğitimi için Türkiye'ye döndü. Gazeteci..