Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kötü Şans, Kötü Tercihler ve Kötü Alışkanlıklar

Kötü Şans, Kötü Tercihler ve Kötü Alışkanlıklar
 

Başınıza kötü bir şey geldiğinde bunu nasıl yorumlarsınız? Diyelimki önemli bir iş görüşmesine giderken tekerleğiniz patladı. “Zaten hiç şansım yok, bu işide kaçıracağım”, “Keşke arabayla değilde metroyla gitseydim” yada “Arabayı bakıma götürmezsem olacağı buydu” şeklinde farklı farklı düşünebilirsiniz.

Burada önemli olan ve benim altını çizmek istediğim şey şu: elimizden geleni yada yapmamız gerekeni yapmayıp, bir aksilik ortaya çıktığında bunu “şanssızlık” olarak nitelendirdiğimiz durumlar.

Siz arabanızın bakımını düzenli olarak yaptırıp, yine düzenli olarak tekerleklerinizi kontrol ettirmenize rağmen bu iş başınıza geliyorsa yani raslantısal olarak gerçekleşiyorsa işte bu şanssızlıktır diyebiliriz. Ama istatistiklere bakarsanız bu tip kazaların insanların başına gelme olasılığı milyonda birlerle ölçülmektedir.

Ama ne araba nede teker bakımı yatırmamışsanız, tekerlekler kabak olmasına karşın hız limitlerini zorluyorsanız patlaması çok normaldir, hatta ne zaman patlarsa patlasın “geç kalmış” bir patlamadır. İşte bu duruma yanlış tercih(yeni teker almama yada bakım yatırmama) yada kötü alışkanlık (ihmalkarlık) diyoruz.

4 sene önce Çeşme’de tatildeyken kapıcım beni aramış ve evimi su bastığını, suyu boşalttıklarını söylemişti. Bende her uzun süreli evi terkedişinde hem sigortaları hemde su vanalarını kapayan biri olarak hem çok üzülmüş hemde çok merak etmiştim. Çünkü evde açık musluk vb. bulamamışlardı. Geri döndüğümde salonumun altında geçen bir su borusunun patlayıp tabandaki bir çatlaktan dışarı çıktığını öğrendim. Apartmanın yaşının ve tesisatın eskiliğinin aziziliğine uğramıştım. Bu şpanssızlıktı ve yapabileceğim hiçbir şey yoktu.

Bir şeyler kötüleşmeden, arızalanmadan baktırmak ve onlarla ilgilenmek çok önemli bir davranış şeklidir. Araba örneğinden devam edelim, cam suyunuızun yedeğini, kar zincirini yada camları silmek gerekirse diye bir bezi arabada tutmak gerekir.

Kötü tercih ve alışkanlıklar birbirlerini desteklerler. Çünkü kötü tercihler genellikle tembel yada ucuzcu çözümlerdir. Her kötü tercihte aldığınız riski iyice düşünmeniz gerekir. Belki depreme karşı bir şey yapamazsınız ama sonrası yada gerçekleşme anı ile ilgili önlemlerinizi almanızda fayda vardır.

Hayatınızın tüm sorumluluğu sizindir. Yaşadığınız şeyleri kötü şansa, kötü tercihlere bağlamak yada kötü alışkanlıklarınızı devam ettirip ettirmemek size bağlıdır. Hayat sizin hayatınız. Artık birilerine “sigara içme!” demek bana çok aptalca geliyor. Akciğer kanseri olacağını yada birgün damarlarından biri tıkanıp bacağının kesilebileceğini biliyor. Kötü alışkanlık, kötü tercih olduğunbn farkında ama bir şey yapmıyor. Bende İstanbul trafiğine çıkmanın tehlikeli biliyorum ama hergün çıkıyorum. Aynı şeyler olmadığının farkındayım ama eğer aileniz, çocuğunuz, sevdiğiniz insanlar ile birlikteyseniz ve bir süre daha birlikte olmak istiyorsanız öncelikle kötü alışkanlıklarınızı(ki bireyseldir) sonra kötü tercihlerinizi (arabayı bakıma götürmediğinizde o arabada çocuğunuzuda taşıyacağınızı unutmayın) bir kere daha düşünmenizi öneriyorum.

Eğer şansa ihtiyacınız varsa önce iyi davranışlar ve alışkanlık geliştirmeli, kötü tercihler yapmamalısınız. Bu konuda yazdığım şanslı mısınız yoksa şanssız mı adlı yazımı okuyabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..