Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '08

 
Kategori
İnançlar
 

Kötü söz

Kötü söz
 

Bu ağaçta mı sözle devrildi acaba?


Solomon Adaları Büyük Okyanus'un güneyinde, Papua Yeni Gine'nin doğusunda bir ülkedir. 990'dan fazla adadan oluşur ! Bu adalar ülkesinde sayılamayacak kadar çok enterasanlıklar vardır, dünyada sadece 10 adet kaldığı varsayılan “ağac böceklerinin” burda yaşiyor olması, sık sık deprem ve tsunamilerin olması, yaklaşık 120 yerel dili olması…..

Ama hiç biri adanın geçim kaynağı olan ağaçların kesim yöntemi kadar ilgi çekici değil. Baltanın bile lüks sayıldığı bir yerde tabiki motorlu testereden bahsetmek abes olur. Hal böyle olunca köyün ileri gelenleri bilirler ellerinde en güçlü olan şeyi. Sabaha karşı kocaman gövdeli bir ağacin başına geçerler ve başlarlar hep bir ağızdan kötü sözler söylemeye, bağırmaya, çığırmaya. Günlerce aynı şeyi tekrar ederler ve sonunda o ulu ağaç devrilir gider. Solomon yerlileri her ağacin içinde bir ruh yaşadığına ve bu ruhun ağaça yapılan bu sözlü işkence sonunda öleceğine inanırlar.

Ya biz…

Ahmet öğretmen öğrencisine bağırır…

Emekli Hasan amca maaşını alamadığı bankamatiğe bağırır….

Nazlı teyze eve geç gelen oğluna bağırır….

Bikeresinde Sevim ablanın bulaşık makinesine bağırdığını da duymuştum….

Kabarık gelen faturalar, açılmayan şemsiyeler, sabah çalışmayan araba, yanlış düdük çalan hakem, geç gelen otobüs, şarjı biten telefonda nasibini alır bu sözlerden.

Bazen de en sevdiklerimiz…

Peki bu kötü sözlerin ne işe yaradığını biliyormuyuz? Solomon yerlileri biliyor. Onlar bazen bir kelimenin bile ruhu nasıl öldürdüğünü çok iyi biliyor.

 
Toplam blog
: 18
: 1618
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

İstanbul Üniversitesi Deniz Biyolojisi anabilim dalinda arastırma görevlisiyim. Şuan doktora yapiyor..