Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '12

 
Kategori
Sinema
 

Kovboylar ve Uzaylılar

Kovboylar ve Uzaylılar
 

Kovboylar ve Uzaylılar (Cowboys And Alien) film afişi (2011)


ABD Batının dev gücü. Onun bu gücü ekonomisinden ve ürettiği teknolojiden kaynaklanıyor. Bu gücü el birliği ile yöneten kendine özgü demokrasi ise başlı başına çözülemeyen bir sır gibi durur kendisine öykünmeye çalışılanlarca. ABD bu gücünü gerektiğinde en acımasız bir biçimde kullanır: Almanlar, İtalyanlar, Japonlar, K. Koreliler, Vietnamlılar, Çinliler, Iraklılar, Kübalılar, Afganistanlılar ile Pakistanlılar bunu çok iyi bilir.

ABD her çıkışında haklı olmasa da bildiğini okumaktan geri kalmayan bir siyasi güç. Halk arasında 'dünyanın jandarması' olarak ünlenmiştir. Çıkarı için çalıştığını çok uzaklarda da olsak hepimiz biliriz. Kendisine göre dünya barışı için olduğu kadar demokrasi için de vardır. Bu güç Orta Doğu barışı için, kan dökülmeden bakalım nasıl bir çıkış yolu bulabilecek yakında göreceğiz. Dünya sinema pazarı deyim yerindeyse ABD'nin ya da onun sinema merkezi Hollywood'un tekelindedir. Hollywood bir özel kesim örgütlenmesi olarak çalışır. ABD'nin önemli bir döviz kaynağıdır.

Sinema ABD'nin gizli silahıdır

Amerikalılar Avrupa’nın yayılmacı eğilimleri sonucu Asya kökenli olmaları bakımından Kızılderili soydaşlarımızın külleri üzerine korkunç etkileri olan bir devlet düzeni kurmuşlar. Çok dehşet tasarımları ile Kızılderililerin bütün topraklarından başka atlarını da ele geçirerek egemenliklerini kurarlar. 1900'lerin başında Avrupa’nın Batı olmak yolundaki üstünlüğüne son verirler. Onun bu ilerleyişi karşısında Avrupalılaşmak yerine Amerikanlaşmak ya da Küçük Amerika olmak eğilimleri gelişir kimi ülkelern yöneticilerinin kafalarında. Oysa her ülkenin belirli şartları ve belirli bir ilerleyebilme gücü vardır. Sorunun siyasi boyutu çok tartışma görür olsa da ABD dolar gücü gücü ile de büyük bir ekonomik baskı kurmuştur ülkeler üzerinde. Bir de şunu bilelim ki bugün kullandığımız binlerce on binlerce değil belki milyonlarca buluşun ilk çıkış yeri ABD’dir.

İlk başlangıç eserleri Avrupa olsa bile sinemanın gerçek gelişmesi de ABD’de ortaya çıkar. Onlara göre sinema bütün sanatların bileşkesidir. Bu yüzden sinemadaki etkinliğini hiç yitirmez. Kendi topraklarına olduğu kadar dünyanın diğer ülkelerine de dinlere de yönelik olarak çok film çevirmişlerdir. Bu oluşumda devletin etkisi kadar bir bütün olarak sinema işine gönül veren herkesin sıkı bir disiplin ve bizlik duygusu ile çalışmakta olduklarını da akıldan çıkartmamak gerek. Bana göre sinema içinde pek çok unsur barındıran yönleri ile ABD'nin gizli silahıdır.

Film çekmek çok yetenekli bir ekip ister

Amerikalılar o kısacık tarihlerindeki ‘kovboylar’ oluşumundan hiç uzaklaşmak istemezler. Çünkü o topraklara yerleşirken yaşanılan acı tatlı bütün olaylar daha unutulmamıştır. Kızılderiller, hayvan sürüleri, uçsuz bucaksız doğa, Afrika kökenli köleler, suçlular, kadınlar, posta arabaları, trenler, kovboylar, melezler, şerifler, savcılar, yargıçlar, siyah beyaz çekişmesi, barlar, haydutlar, soyguncular, yer altı dünyası, fabrikalar, altın madeni, çiftlikler, kiliseler, iç savaş ve düellolar nasıl unutulur? Bunların çoğu da yazılmıştır. Başı boş ve çıkarlara dayalı ilişkilerin toparlanmasını sağlayan ilk özgün hukuk da o yüz yıllarda doğmaya başlar.

Kovboylar ve Uzaylılar bir çizgi roman uyarlamasıdır. Filmde kovboyların egemen olduğu bir kentte çağımızda sık sık gündeme gelen uzaylıların ortaya çıkışı ile gelişen olaylar anlatır. Toplum düzeni içindeki kimi kişilikler çatışmaların kaynağıdır. Bir süre sonra korku korkuyu çağırır. Çünkü uzaylılar gelmeye başlamıştır. Her şey bir anda karışmaya başlar.

Film Amerikan Sineması’nın yaklaşık (200) ödüllü dev ismi; yönetmen, yapımcı ve senaryo yazarı Steven Spielberg (1946) yanına Ron Howard,  Roberto Orci,  Alex Kurtzman,  Brian Grazer ile Scott Mitchell Rosenberg  gibi yapımcıları da alarak; sinema oyuncusu, senaryo yazarı ve komedyen Jon Favreau’ya bu uyarlamayı çektirmişler. Jaws, E.T., Jurassic Park, Indiana Jones and the Temple of Doom, Güneş İmparatorluğu, The Color Purple, Indiana Jones and the Last Crusade, Catch Me If You Can,The Terminal, War of the Worlds, Munich gibi başlıca filmleri ile tanıdığımız Steven Spielberg’in çok dolaylı da olsa damgasını taşıyan bir filmKovboylar ve Uzaylılar.

Film 'Platinum Studios' şirketi yöneticisi, çizgi kitap yayıncısı ve televizyon yapımcısı 1963 doğumlu Scott Mitchell Rosenberg’in çizgi romanından yedi kişilik senaryo yazım ekibinin bir sinema uyarlamasıdır. Filmin başlıca rollerinde Harrison Ford,  Daniel Craig,  Sam Rockwell,  Olivia Wilde ile Noah Ringer yer alıyor.

1966 New York doğumlu Jon Favreau üstün bir yetenek. On parmağında on marifet var, dense yeridir. Yönettiği bazı filmlerinde rol de alıyor. Billy adlı ilk sinema filmini 1992’de çeker. Kişilik tahlilili içerikli filmler yanında uzay filmleri de tutkuları arasındadır.  Jon Favreau’nun en başarılı filmlerinden bir çizgi film uyarlaması olan 2008 yapımı ‘Iron Man (Demir Adam)  Akademi Ödülleri(Oscar) adaylıklarında ödül kazanamamasına rağmen Marvel'in Spider-Man 2'den sonra en iyi süper kahraman uyarlaması olarak görülmektedir.’ İçerdiği özellikler nedeni ile 2008’in ‘En İyi Bilim Kurgu Filmi Saturn Ödülü’nü alır. (Alıntıdır).

Iron Man’in gördüğü ilgi üzerine 2010’da gösterime giren Iron Man 2’yi de çeker. 011’de gösterime giren Kovboylar ve Uzaylılar’dan sonra 2012’de gösterime giren The Avengers (İntikamcılar) ile Magic Kingdom (Gizemli Krallık) adlı filmlerin yapımcısıdır. Yaklaşık kırk film yönetmiş. Şimdi çağımızdaki kimi çatışmaları da andıran bir biçimde işlemiş olduğu filmde çok çarpıcı görsel etkiler yanında biryesellikler yanında dayanışma ve cinsellik de yer alıyor.

Kovboylar ve Uzaylılar (Cowboys And Alien)’ın öyküsü

‘Yıl: 1873. Yer: Arizona Bölgesi. Geçmişine dair hafızasında hiç bir anı olmayan bir yabancı (Craig), yanlışlıkla Absolution adlı ıssız bir kasabaya düşer. Geçmişiyle ilgili tek ipucu bileğindeki zincirdir. Absolution kasabasıyla ilgili fark ettiği şey ise şudur: Bu kasabanın sakinleri yabancıları pek hoş karşılamaz ve demir yumruk Albay Dolarhyde (Ford) aksini emretmediği takdirde sokakta tek bir hareket bile yapamazlar. Bu kasaba korku içinde yaşayan bir kasabadır. Fakat Absolution, gökyüzünden gelen haydutların saldırılarıyla esas korkunun ne olduğunu deneyimleyecektir.’

‘Nefes kesen bir hızla ve gözleri kör edici bir ışıkla yeri göğü inleterek çaresiz insanları teker teker kaçıran bu canavarlar kasaba sakinlerinin şimdiye dek gördükleri her şeye meydan okurlar. Şimdiyse önceden kabul etmedikleri ‘yabancı’ kurtuluş için tek umutlarıdır. Yavaş yavaş kim olduğunu ve nereden geldiğini hatırlamaya başlayan bu silahlı soyguncu, kasaba sakinlerine uzaylı güçlere karşı koyabilme şansı verecek olan bir sırra sahip olduğunun farkına varır. Bu yabacı, anlaşılması zor gezgin Ella’nın (Olivia Wilde) yardımıyla eski düşmanları kasabalı Dolarhyde ve adamları, kanun kaçakları ve Apaçi savaşçılarından oluşan bir takım kurar. Ortak bir düşmana karşı bir araya gelen bu takım yaşamaya devam etmek için destansı bir mücadeleye girişir.’

(Alıntı yeri:http://www.sinemalar.com/film/38204/kovboylar-ve-uzaylilar/1/)

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..