Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '07

 
Kategori
Kültürler
 

Kovboyların dünü bugünü

Kovboyların dünü bugünü
 

Western filmleri denilince akla hemen kovboylar, bizim yaşta olanlar içinse bu tarz filmlerin unutulmaz simalarından biri olan John Wayne gelir. Kovboy, Amerikalı sığır çobanlarına verilen bir isimdir. Sinema filmlerinden tanıdığımız kovboyların perde arkası gerçekliği acaba nedir? Muhtemelen bu soru zaman, zaman zihnimizi meşgul etmiştir. Üşenmeden “ Gelişim Büyük Coğrafya Ansiklopedisi, Avrupa- Amerika, cilt, 4 ” isimli kitaba bakarak onlar hakkında sizler için şu bilgilere ulaştım;

Kovboylar, eskiden olduğu gibi bugün de yeri yurdu bulunmayan, özellikle ilkbaharda sığırların damgalanması sırasında günde aralıksız on beş saat çalışmayı göze alan ve bu yoğunluğa rağmen ayda dört yüz ila sekiz yüz dolarlık bir kazanca razı olan, uçsuz bucaksız topraklarda doğayla iç içe yaşayabilen sığır çobanlarıdır… Eskiden atıyla tek vücut olan kovboy, kendi atını vahşi doğadan kendi yakalar, onu eğitir ve uzun yıllar boyunca atıyla birbirinden ayrılmayan ikili bir dost olurlarmış.

16, yüzyılda İspanyollar tarafından Teksas kırlarına bırakılan birkaç çift büyükbaş hayvan öylesine çok üreyip çoğalmışlar ki tanesi üç, dört dolara satılır hale gelmiş. Ülkenin kuzey ve doğusunda bulunan büyük kentlerde ise otuz, kırk dolara satılan hayvanlar, girişimcilerin dikkatini çekmiş. Ulaşım araçlarının bulunmaması nedeniyle, hayvanların meralardaki bakım ve kuzeydeki demiryoluna sevk edilmeleri amacıyla sığır çobanları tutulmuş. İşte bu süreç kovboyların ortaya çıkmasına neden olmuş.

Kovboylar “bahar toplaması” sırasında üç aylık danaları damgalar, kısırlaştırır, boynuzlarını söker. “ güz toplaması ” ında ise sekiz aylık olan danaları aşılar, anasından ayırır, meraya çıkarır, tedavilerini yapar, çevre karla kaplandığında onları samanla besler. İki yıl boyunca yabanileşen hayvanlar dört yüz elli kiloya ulaşır ve daha iki yüz elli kilo kazanmaları gerekmektedir. Bunun için sürü kovboylarca “besi merkezi” denilen yoğun beslenme yerlerine götürülür. Günümüzde kovboylar, birer sanayi emekçisi haline gelmiş, eski kovboylardan geriye sadece kovboy şarkıları kalmıştır. Sayıları yirmi binlere inen günümüz kovboyları eski günleri rodeo şenliklerinde festivaller şeklinde yâd etmektedirler.

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..