Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '15

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kovulmak bazen iyidir

Kovulmak bazen iyidir
 

Kovulmak Bazen İyidir - Steve Jobs


Kovulmak bazen iyidir. Ders çıkartabilirseniz kriz ve kaos ortamı bir şeyler öğrenmek için iyi bir fırsat olabilir. Sakince, dur ve düşün.

Steve Jobs, başarılı bir iş hayatının yanında düzensiz ve aşırı hırslı bir yönetici olarak da eleştirilmekteydi. 1983 yılında Pepsi-Cola’nın CEO’su John Scully’i “Ömrünün sonuna kadar sadece şekerli su mu satmak istiyorsun yoksa dünyayı mı değiştirmek istiyorsun?” sözleriyle ayartarak transfer etmiştir. Ve John Sculley 1985 yılında Steve Jobs’u kovmuştur!

Steve Jobs bu dönemi için: “Apple’dan kovulmak başıma gelen en iyi şeylerden biriydi. Başarılı olmanın ağırlığı yerini yeniden başlamanın verdiği bir hafifliğe bırakmıştı. Kovulmak hayatımın en yaratıcı dönemine azat olmamı sağlamıştı.” demiştir.

Bazen yanlış bir şirkette yanlış bir pozisyonda olabilirsiniz. Bir şeyler uymamış, ya da zamanlama yanlış olabilir. Doğru zamanda doğru yerde olabilmek her zaman sizin elinizde olmayabilir. Şans ve doku uyumu da önemli.

Tüm çevre faktörleri doğru olsa bile başarılı olacağınızın her zaman garantisi yok. Başarısızlık sizin hatanız olabilir ya da olmayabilir.

Yöneticilerin görevi başarı için gereken tüm kaynakları, yeterli ve yetkin bir ekibi, kurum kültürünü, takım ruhunu oluşturmak ve yönetmektir. Özellikle de hizmet şirketleri Yetenek Yönetimiyle en önemli girdisi olan insan kaynağından nasıl daha iyi faydalanabileceğini bulabilir yada yanlış olarak yetenek yönetimine gereken önemi vermez ve elindeki yetenekleri kaybedebilir.

Michael Bloomberg bir kitabında şöyle yazmıştır: “Benim işim, yetenekleri cezbetmek, işe almak, tatmin etmek, iş ahlakı konusunda onlara rehberlik yapmak, yeteneklerine uygun işlere atamak ve hep birlikte, işbirliğiyle çalıştıklarından emin olmaktır.”

Kovulmak yada istifa etmek belki de ihtiyaç duyduğunuz yeni başlangıçtır. İşe giderken ayaklarınız geri geri gidiyorsa, tutkunuzu, enerjinizi, rüzgârınızı kaybetmişseniz yeni bir başlangıç yapma zamanı çoktan gelmiş demektir.

Eleştiriye ve öğrenmeye açık olmanız gerekir. Herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışın. Kendinizi tanımaya, mevcut durumunuzu anlamaya çaba harcayın. Dışarıdan nasıl algılandığınız konusunda sizi iyi tanıyanlara danışın. Kayıp zamanlarınızdan ve başarısızlıklarınızdan ders çıkartın ve kendinizi geliştirin.

Hata yapmadığını söyleyen insan ya hiç bir şey yapmıyordur yada yalan söylüyordur. Düştüğünüzde yeri dövmeyi bırakın. Araştırmayı ve öğrenmeyi alışkanlık haline getirin…

Başarılar, mutluluklar, sevgiler… :)


 

 
Toplam blog
: 5
: 220
Kayıt tarihi
: 28.09.15
 
 

Anamur'luyum. 93'te Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakültesini kazandım, 2 sene okudum ve yanlışın nere..