Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kovulmak için yapmamız gerekenler

Kovulmak için yapmamız gerekenler
 

Bu yazıyı okuma niyetinize göre başlık şu şekilde de değiştirilebilir; "Kovulmak istemiyorsanız dikkat etmeniz gerekenler." Tercih tabii ki bize ait.

İşten atılma isteğinin türlü motivasyonları vardır. İstifanın sorumluluğunu alamayacak olmak bunlardan birisi olabilir. Bu şekilde kendinizi farkında olmadan sabote ederken, kavulduğunuz an bu durumun sorumluluğunu da karşı tarafa atabilme özgürlüğünüz olur. Bir diğer ihtimal olarak da, alışkanlıklarınızdan kopamayan bir yapınız olabilir. Ne kadar kötü giderse gitsin işler, terk eden taraf olamama gibi bir lanetiniz olabilir. Büyük bir istekle terk edilmeyi beklersiniz.

MSN protalında bir kaç hafta önce okuduğum yazı hakkında çok düşünüyorum. Bu blog da zaten önemli bir şekilde o yazının bir tercümesi sayılır. Konunun uzmanı değilim, ahkam kesen bir tutumum olsun istemem. Dolayısıyla yazıyı alıntı yaptığım yerleride yazının altında sizinle paylaşmak istedim. İşte kovulmak istiyorsanız yapmınız, istemiyorsanız yapmaktan kaçınmanız gerekenlere birkaç örnek;

İş başvurnuzda veya özgeçmişinizde yalan söyleyin. Yetenekleriniz, okulunuz veya deneyimleriniz konusunda söylediğiniz yalan(lar) er yada geç ortaya çıkacaktır.

Kişisel telefon konuşmalarınızı sık ve aleni bir şekilde yapın. Kimin sizi gerçekten dinlediğini bilemezsiniz.

Internet sörfüne vakit ayırın. Özellikle bilgisayar ekranınız çok gözüken açılarda duruyorsa. İşlerinizi ne kadar iyi ve vaktinde yaparsınız yapın, diğerlerinin 4 saatte yaptığı işi 2 saatte bitirip kazandığınız saatleri bu tarz yöntemlerle harcarsanız ister istemez dikkat çekeceksiniz. Patronunuz kendisiyle alay ettiğini düşünecektir.

Bir üst mevkiden birisiyle romantik bir ilişkiye girin. Bu durum ortaya çıktığında ve birisinin kovulması gerektiğinde bu tabii ki siz olacaksınız.

İşlerinizi iki kere kontrol etmeyin. Bir sıfır ve iki sıfır arasında ki fark, iş sahibi olmak ve işsiz olmak arasında ki farka neden olabilir.

Ekip çalışmasına sırtınızı dönün. Chuck Norris misali ben yalnız çalışırım dediğiniz ve kendi kendinize kaldığınız durumlarda elbette verimliliğiniz düşecektir. Bu durumda oluşan hataların sorumluluğu da tamamen size ait olacaktır.

Hatalar nedeniyle kendiniz hariç bir suçlu arayın. Hatta ofisin teknolojik yapısını bile aşağılayın. Yalnız kalacaksınız.

Abartılmış mimik ve diğer fiziksel tavırları sergileyin. Antipatiklik konusunda zirve yapacaksınız. Taklit edilecek ve gülünç duruma düşeceksiniz. Eğer üst seviyelerdeysiniz, saygınlığınızı azaltacak bu durum. Toplantılarda alt kadronuz mimiklerinizi takip etmekten dediklerinize odaklanamayacak.

"Bu benim iş tanımımda yazmıyor" demelisiniz sıkça. Sevilmeyen çalışan listesinde zirveye çıkan yolunuz çiçeklerle dolu olur.

İşe geç gitmeyi alışkanlık haline getirin. Buraya yazacak yorum bulamadım. Pardon, bir ilave, işten erken çıkmayı ihmal etmeyin.

Bir çok ileti e-postası (forward) gönderin. Internet sörfünün yaptığı etkiyi yapacaktır.

Müşterilirinizi çıldırttığınızdan ve bu durumun kendi şirket yönetimiziniz tarafından da fark edildiğine emin olun. Kesinlikle en etkili yöntemdir.

Kişisel hijyeninizden küçük ödünler de verebilirsiniz. Erkeklerin bu noktada yaratıcılık sıkıntısı çekeceklerini sanmıyorum. Biraz özümüze dönmek ve delikanlı olamak yetecektir. Bayanlar kaşlarını almayarak başlayabilirler. Hırkaya, kazağa ve saça sinmiş yoğun sigara kokusuda yardımcı olacaktır.

Başarılar dilerim!

K.

http://adminsupport.monster.com/articles/fired/
http://careerplanning.about.com/od/workplacesurvival/a/get_fired.htm

not; fotoğraf, BBC yapımı "the office" dizisinden alınma.

 
Toplam blog
: 295
: 733
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Bugün ölseniz mesela, ya da hafifletelim biraz hadi, bu giriş çok karamsar oldu. Bugün ortadan kay..