Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '07

 
Kategori
Haber
 

Köy enistitüleri özgürleşme ideali

Köy enistitüleri özgürleşme ideali
 

Bu gün köy enistitülerinin yıl dönümü..

Kendine özgü bir eğitim ve özgürleşme ideali, ne yazıkki ülkenin demokratikleşme sürecinde ağaların köylerde kominizm öğretiyorlar" baskısının sonunda oy kaygılarına yenik düşülerek Sn.İnönü tarafından kapatıldı.

Köy öğretmeni olmak için canla başla çaba gösteren, yoksul ama vatan sevdalısı çağdaş beyinlerin yetişmesine olanak tanıyan bu okullar, yerini siyasi çıkar ve oy hesabına açılan imamhatiplere ve batıdan kopya eğitim programlarının uygulandığı okullara bıraktı.

Bu gün başka ülkeler tarafından incelenen ve hayranlıkla üniversitelerinde ders olarak okutulan "Köy Enistitüleri" Türkiyenin her alanda yarım kalan bağımsızlık ve çağdaşlaşma idealinin bir örneğidir.

Bu gün ekonomisini İMF programlarına , dış politikasını ise ABD ve AB ye endeksleyen bağımlı siyasetçilerin yetişmesine olanak sağlayan iklim; özellikle ABD ortaklığı ile oluşan ve kominizm tehlikesine karşı batılı ülkelerin yanında jandarma görevi verilen Türkiye'nin ekseninden koparılması sonucunu doğurmuştur..

Özgür ve bağımsız politikalar üretemeyen politika esnafı son dönemlerde olduğu gibi icazeti batılı sermaye veya sözde sivil toplum kuruluşlarından alarak onlara daha iyi fırsatlar yaratacağının garantisini vererek iktidar olup BOB projesinde eş başkanlığa soyunmayı artı bir meziyet gibi ülkede seçmene medya desteği ile pazarlayarak sürdürebilmektedirler..

Emperyalizmin adının "Küreselleşme " denilerek daha soft hale getirilmesi ile her ülkede yarı aydın tabakasından müttefikler bulunabilmekte, öne sürülen yerel kültürlerin kimlik tartışmaları ile Ulus devletler sorunlar ile boğuşurken daha kolay sömürülmektedir..

Atatürk kurtuluş savaşını onurla başarıya ulaştırırken karşısındaki cephe emperyalist devletlerdi. O gücünü ve kararlılığını Türk ulusuna olan güveninden alıyordu. Bu gün küresel (emperyalist) ülkelerin savaş ile elde edemediklerini dayatılan ekonomik programlar ile elde ettiklerini söylemek fazla iddialı bir saptama olmaz.

Köy Enistitüleri, emperyalist saldırganları ülke topraklarından attıktan sonra eğitim ve çağdaşlaşma yolunda önemli bir başlangıçtı.

Bilimsel düşünceyi temel alan bu okullar eğer sürekliliğini devam ettirebilseydi, Cumhuriyet tarihine ve edebiyatına katkıları bu günkünden çok daha fazla olurdu kuşkusuz. Eğitimde gerçekleştirilen bu Türk Devrimi yarım kalmış, bu gün bilimsellikten uzaklaşılmış, üstelik toplumsal gelişim ve değişim demokrasiye sıkça yapılan müdahalelerle geriye gitmiştir.

14 Nisan Cumhuriyet Mitingi genç Cumhuriyet tarihimizde akılcı değerlendirmeler için bir milat oluşturmalıdır.

Atatürk'ün, bu gün bizi kapılarında bekleten batılı ülkelerden önce kadına, seçme ve seçilme hakkını verdiğini bilmek bile, ne kadar ileri görüşlü , öngörü sahibi olduğunu göstermeye yeter..

Bu yıl özgür ve bağımsız Türkiye idealinin yarım kalmış sevdası olan Köy Enistitülerini anarken ülkede ve dünyada gelişen süreci iyi değerlendirmeliyiz..

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..