Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '08

 
Kategori
Eğitim
 

Köy Enstitüleri

Köy Enstitüleri
 

Köy Enstitülerinde okuyan Öğretmenlerimiz


17 Nisan 1940 yılında Hasan Ali Yücel’in Bakanlığı – fikir babası İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulmuş.1953 yılında kapılarına kilit vurulmuştu, ülkemin aydınlığı olacak Köy Enstitülerine...

Dünya savaşıyordu ( 2. dünya savaşı 1939–1945) Türkiye’de Köy Enstitüleri kurulmuş, aydınlığı doğru önemli bir adım atılmıştı… Dünya ise, savaşın bitiminde süper güçlerini çıkaracaktı…

Kuruluş amacı belliydi… Köy çocukları, bu okullarda amaca uygun olarak eğitilecek, eğitimlerini tamamlayıp, köylerine tam donanımlı (sanat, iş, sağlık, tarım ) öğretmen olarak gönderilecekti…

Köy Enstitülerinin başlıca amacı, kırsal alanı kalkındırmak, köylüyü eğitmek ve eğitmenlerle köylüyü üretici duruma getirmekti…

Uzun sürmedi bu rüya… Aydınlanma sürecinden rahatsız olan toprak ağaları, Cumhuriyet karşıtları ve din istismarcılarının çıkarları bozuluyordu... Onlar için bu kurumların kapatılması gerekiyordu ve kapatıldı...


Eğer kapatılmamış olsalardı Köy Enstitüleri;

Gidilmemiş köy, okulsuz çocuk, işlenmemiş toprak, aç- açık insanlar, işçileri sokaktalar da aç dolaşan kapatılmış fabrikalar olmayacaktı, işçilerimiz yabancı ülke kapılarında iş aramayacaklar, aileler bölünmüş olmayacaklardı. Belki de en önemlisi, bugün bile devam eden töre cinayetleri işlenmeyecekti. Köy boşalmaları yaşanmayacaktı, insan için gerekli olan hizmetler köyde üretilir olacaktı. Bu günkü özgürlük kavgaları olmayacak, yapılmayacaktı...


“Biz, istiklal mücadelesinden itibaren sosyal hayatımızda yaptığımız büyük devrimleri köylere götürecek adam yetiştirmek isteriz. Çünkü ümmet devrinin böyle bir adamı vardır. Bu, imamdır. İmam, insan doğduğu vakit kulağına ezan okuyarak, vefat ettiği vakit mezarının başında telkin vererek, doğumundan ölümüne kadar bu cemiyetin manen hâkimidir. Bu manevi hâkimiyet, maddi tarafa da intikal eder. Çünkü köylü hasta olduğu vakit de sual mercii imam olur. Biz imamın yerine, köye devrimci düşüncenin adamını göndermek istedik.”
Hasan Âli Yücel'i rahmetle anıyorum...


Sevgili Uğur Mumcu’nun Köy Ensitütüleri konuşmasını, http://www.youtube.com/watch?v=7ynyRPB9jHE adresinden izleyebilirsiniz.

Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerimizin 68. yılını saygıyla anıyor, ellerinden öpüyorum…



 
Toplam blog
: 359
: 4545
Kayıt tarihi
: 05.06.06
 
 

İstanbul Kadıköylüyüm.Yardım seven, sevimli bir insan olduğumu söyler dostlarım... Eşimi, kızımı,..