Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '12

 
Kategori
Öykü
 

Köy kâhyası ile padişahın askerleri hikayesi

Köy kâhyası ile padişahın askerleri hikayesi
 

Çocuk bu şevketi, bu depdebeyi görünce, kendi babası onun gözünde pek küçüldü. Babasına gelince, onun hali pek değişti, rengi attı, korkusundan bir bucağa kaçtı.


Bir köy kâhyası, oğlu ile yolda giderken, padişahın bulunduğu bir alaya rastgeldiler.

Çocuk baktı; bir takım çavuşlar gördü; kılıç gördü, teber gördü, atlastan kaftanlar, altın kemerler gördü. Gördü ki av vuran pehlivanlar var, ellerine yaylarını almışlar; ok atan köleler var, tirkeşlerini takınmışlar; birisinin sırtında en ağır ipekli kumaştan kaftan, birisinin başında hüsrevani külâh, altın tas.

Çocuk bu şevketi, bu depdebeyi görünce, kendi babası onun gözünde pek küçüldü. Babasına gelince, onun hali pek değişti, rengi attı, korkusundan bir bucağa kaçtı.

Çocuk babasına sordu: ‘’Baba, sen köyün en büyüğü değil misin? Bütün büyüklerden büyük değil misin? Sana ne oldu, canından ümidi kestin. Heybet yelinden söğüt yaprağı gibi titredin. ‘’ dedi.

Babası cevap verdi: ‘’Evet oğlum; köyün en büyüğüyüm; buyruk sahibiyim. Fakat benim büyüklüğüm köyüme göredir. ‘’

Arkadaş! Büyükler padişahın dergâhında bulundukları için, büyük korku içindedirler.

Ey bîhaber! Sen hâlâ köydesin. Orada kendine bir paye veriyorsun.

Güzel söz bilenler bir söz söylemezler ki, Sadî o söz hakkında bir temsil yazmasın.

Yorum; Değerli okuyucular benim bu hikâyeden anladığım şey, anne ve babaların, öğretmenlerin çocukların geleceği ile ilgili tasarımlarında oldukça dikkatli olmaları, mantık dışı hareketlerde bulunmamalarıdır. Çünkü bu husus çocuk açısından önem taşıyan bir meseledir. Geliştikçe bu konumu hatırlar ve yaşamında kullanmaya kalkışır. İdol olarak gördüğü kimsenin o halde olmadığını gördüğünde sukutu hayale uğraması işten bile değildir. Bir bunalım içine düşebilir. O nedenle bu intibaı vermemek şarttır.

Özellikle talebelerin okul çağında yürüdüğü yolun nereye gittiğini bilmemesi, öğretmen için, pedagolojik faaliyetine bir yön vermemek anlamına gelir ki bu da haliyle büyük bir sorun teşkil eder.

 

Ahmed F. YÜKSEL

 

 
Toplam blog
: 636
: 9957
Kayıt tarihi
: 14.12.11
 
 

Araştırmacı Yazar.. ..