Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '14

 
Kategori
Anılar
 

Köy odasında Mustafa Kemal

Köy odasında Mustafa Kemal
 

Yanılmıyorsam şair Adnan Ardağı, bir sözünde der: “ Atatürk dedim iptida, önümü ilikledim” diye. Bugün Ulu Önder Atatürk’ün vefatının 76. Yılında bütün yurtta ve tüm elçiliklerimizde saygıyla, rahmetle ve minnetle anıldı. Hakkında anılar, konuşmalar ve şiirler okundu ve anlatıldı. Heykellerine çiçekler ve çelenkler konuldu. Ankara’daki Anıt Kabri bilerce insan ziyaret etti. Manevi huzurunda saygıyla duruldu, ruhlarına Fatihalar gönderildi, dualar edildi. Ben bir öğretmenim ve Atatürk’ün arzu ettiği benimsediği okullarda okudum ve yetiştim. Değerli öğretmenlerimiz bizlere Atatürk’ü anlattılar ve Atatürk sevgisini onlardan öğrendik. Onun için tüm öğretmenlerimize şükran borcumuz vardır. Ben de hayatım boyunca Atatürk’ü öğrencilerime ve yazılarımda, şiirlerimde anlatmaya çalıştım. Şiir kitaplarımdan biri de “ HARRAN’DA ATATÜRK ÇİÇEĞİ ( İzmir 1986 ) adını taşıyor.

Öğretmenlik yaptığım ( 1981 - 1985 )yılları içinde Şanlıurfa’da Hilvan, Akçakale ve Suruç’ta kaldığım yıllarda bu ilçelerin birçok köylerini gezdim. ( YİBO ) Yatılı İlköğretim Bölge Okulu )‘nda çalıştığım yıllarda birçok bu yörenin köylerini gezdim. Akçakale’nin Bolatlar köyünde bir gece köyodasında misafir olarak kaldım. Çaylarımızı ağır ağır içerken ve acı kahveyi ( mırrayı) yudumlarken köy odasında bulunan yaşlı amcalar Atatürk’ten ve askerlikle ilgili anılarından söz ettiler. Atatürk’ün İstiklal savaşında yapmış oldukları canlı bir tarih gibi anlatanlar vardı. Ben de ara sıra onlarla birlikte oluyordum. Eve dönünce elime kalemi, kâğıdı aldım ve “Köy Odasında Mustafa Kemal “adını taşıyan bir şiirimi yazdım. Bu şiirim birçok dergi ve seçkilerde de yer aldı.

KÖY ODASINDA MUSTAFA KEMAL

Her gece anlatılır
Köy odasında Mustafa Kemal
En yetkin kişilerce
Harb görmüş, darp görmüş
Bu vatan kurtarılmış öylece
Mavi gözleri var omuzları irice
Köy odasında Mustafa Kemal

Her sabah anlatılır
Köy odasında Mustafa Kemal
En yaşlı kişilerce
Silah arkadaşları hala dirice
Sakarya, Conkbayır, Çanakkale'de
Kemal'in gözleri çakmak çakmak
Roman gibi, destan gibi
Böylece yaşanmış
Bir masal gibi
Köy odasında Mustafa Kemal

Her öğle anlatılır
Köy odasında Mustafa Kemal
Altın saçları, yanakları al al
Yüreğinde dalga dalga bir vaktan
-Aha düşman şurada: ' Ya ölüm, ya İstiklal! '
Köy odasında Mustafa Kemal

Her vakit anlatılır
Köy odasında Mustafa Kemal
Kadını, erkeği,çoluk- çocuk, her Türk
Destan destan büyür dillerde
En büyük Türk Atatürk
Her saat yaşanır böylece

.............................................

Aslan bakışları, omuzları irice
Ne güzel bağdaş kurmuş
Köy odasında Mustafa Kemal,

NOT: 1981 - 1985 yılları arasında Şanlıurfa, Akçakale ve Hilvan YİBO okullarında okul müdürü olduğum günlerde o yörenin ve özellikle Harran'daki köyleri adım adım gezdiğim günlerde, yaşlıları dinlerken bu şiiri yazdım. Buradan selam ve saygılar gönderiyorum.

 

Abdülkadir Güler

Harran'da Atatürk Çiçeği / Şiirler İzmir- 1986

http://www.antoloji.com/dinamik/img0/IP_Siir.asp?id=1079266 http://www.antoloji.com/dinamik/img0/Siir_Okumalari.asp?siir_id=1079266

 


 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..