Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '08

 
Kategori
Futbol
 

Köy takımı Kharkiv

Köy takımı Kharkiv
 

Takımlarımıza uygulamalı futbol dersi...


Bu sezon İstanbul’u komşu kapısı yapan Metalist Kharkiv’i tüm konukseverliğimiz ve cömertliğimizle ağırlamaya devam ediyoruz. UEFA Kupasında gruplara kalma yolunda önce Beşiktaş’a çelme takan Ukrayna temsilcisi, Ali Sami Yen’de de Galatasaray’ı şoke etmeyi başardı. İnönü Stadında dengeli geçen maçı 1-0 kaybeden Kharkiv’in deplasmanda aldığı çarpıcı skor sonrası işi inceden dalgaya vurup rakibi “adı sanı duyulmamış köy takımı” statüsüne sokanlar büyük ihtimalle Galatasaray maçını da izlemişlerdir. İzledilerse de muhtemelen utanmışlardır.

Peki, bu köy takımı Kharkiv hangi köyün takımı? Cevap; Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Kharkov’un! Anlayacağınız İstanbul-Ankara arasındaki ilişkinin bir benzeri de Kiev-Kharkov arasında mevcut. Başkent Kiev’in 2,7 milyonluk nüfusuna karşı Kharkov’da yaklaşık 1,6 milyon insan yaşıyor. Sırf bu veriler bile Metalist Kharkiv’e en azından göstermelik bir saygıyla ve hiç olmazsa “megaköy takımı” dememiz gerektiğini anlatıyor bizlere… Bu sezon takımlarımızın Avrupa heveslerine tabiri caizse turp sıkmayı alışkanlık haline getiren Ukrayna temsilcisine “taş gibi takım” nitelemesini yakıştırdığımızda garipseyenler olmuştu. İsterseniz bir flashback ile Ekim ayı sonuna gidelim ve Olympiakos’a futbol dersi veren Galatasaray için kaleme aldığımız analizden bir bölümü buraya taşıyalım:

“Değeri yaklaşık 85 milyon Euro’yu bulan ama sahada “pamuk şeker” sertliğinde bir takım Olympiakos. Oysa İnönü’de ve Ukrayna’da izlediğimiz Metalist Kharkiv’in değeri Yunan ekibinin yarısı kadar yoktu ama topa sert ve mücadeleci oyunlarını hatırlarsak şimdiden Galatasaray için daha zorlu bir rakip olacaklarını söyleyebiliriz.”

Bu satırlarda şekillenen düşüncenin vahiy yoluyla gelmesi mümkün olmadığına göre takım gözlüğünü çıkaran her futbolseverin gördüğü gerçek, sarı-kırmızılıların Metalist karşısında zorlanacağı gerçeğiydi. Bugün üzülerek görüyoruz ki, Galatasaray camiası bu gerçekten çok gruptaki 6 puanın yarattığı sanal bir gerçekliğe kapılmış. Oysa Metalist’ten alınacak puan ya da puanlarla gruptan çıkış garanti altına alınabilir ve grup sonrası için eşleşme avantajına yönelik önemli bir adım atılabilirdi.

Ukrayna temsilcisi bu gruptan lider olarak çıkarsa şaşırır mısınız? Fikstüre göre 3 Aralık’ta Metalist evinde Olympiakos’u ağırlarken, Galatasaray da Hertha deplasmanına çıkacak. Bu maçlarla ilgili beyin jimnastiği yapınca; belki Galatasaray hanesine direkt 3 puan yazamıyoruz ama İstanbul’a gelen Olympiakos takımı Kharkov’a gidecek olursa canlarının çok yanacağını şimdiden biliyoruz. Bu da Kharkiv’in 3 maçta 7 puan yapması demek.

Johan Cruyff’un hemen her futbolsever tarafından bilinen aforizması malum: “Futbol basit bir oyundur, zor olan basit futbol oynayabilmektir.” Ali Sami Yen Stadında basit oynayan taraf maalesef rakipti. Topun olduğu bölgede çoğaldılar, mücadeleden hiç vazgeçmediler ve ayaklarındaki topun değerini bildiler. Galatasaray mı? Onlardan da nefis çalımlar, bacak araları ve topuk pasları izledik ama bildiğiniz gibi “artistik puan” kavramı buz patenine has bir kavram.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..