Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '13

 
Kategori
Gelenekler
 

Köy Tarhanası yapımı,

Köy Tarhanası yapımı,
 

Küçük parçalar güneşte kurutuluyor.


Siz okuyucularıma, Aydın-Germencik-Dağyeni Köyünde Köy Tarhanasının yapımı anlatmak istiyorum. Bu sabah kalktığımda mutfakta tarhana leğenini gördüm. Yengemden aldığım tarifi aktarmak istiyorum.

Malzemeler;

6 kg. Süzme kese yoğurdu

3 kg. İrmik,

3 kg. Un,

1 bağ Kurutulmuş (Tarhana otu) dereotu.

1 kg. Kuru soğan,

1 kg. Domates,

2 kg. Kırmızı etli Biber,

2 kg. Kaynatılmış, sağuk inek sütü.

Akşamdan, doğranmış soğan, domates, Kırmızı Biber bir tencere içine yeterli su ile konur. Tarhana Otu ilavesiyle normal ateşte kaynatılır. Kaynama sonunda tarhana otu alınıp atılır. Bu sulu karışım içerisine yavaş yavaş irmik ve un ilavesiyle karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir. İyice hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurma yapılır. Sonra da dinlenmeye bırakılır.

Sabah bu karışıma, süzme yoğurt ilavesiyle karıştırılır. Süt de ilave edilir. Bu yoğurma işlemi, el yumruğu ile saatlerce yapılır. Bu arada tadarak uzunu kontrol edebilirsiniz. Yengem iki saat yoğurma yaptığını söyledi. Sonra, tekrar dinlenmeye bırakılır.

Hamur tarhana, küçük hamur parçaları halinde geniş sini içerisine yayılır. Güneşe bırakılır. Akşama doğru kuruyan parçalar ince makarna süzgüsünden sürtülerek geçirilir. İnce bulgur haline gelen tarhanalar sineler içinde veya temiz sofra bezleri üstüne serilerek kurumaya bırakılır.

Süzgüden geçirmek zor iştir. Küçük parçalar (ceviz büyüklüğünde) kasabaya değirmene gönderip, un gibi öğüttürenler de vardır.

Artık kışlık tarhananız hazır. Saklama işini bizimkiler, eski toprak su testisi içine koyduklarını söylediler. Ağzı sıkıca kapatılır. Ya da cam kavanozlar içine koyulur.  Kilerde ya da mutfak dolaplarında gün ışığı almayan, nemsiz ortamda saklanır.

Sabahları yeterince çıkartıp, sıcacık çorbanızı içebilirsiniz. Bizimkiler çorba yaparken kuru börülce haşlayıp içine koyarlar. En son isteğe göre taze zeytinyağı üstüne az miktarda dökülür.

Afiyet olsun.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blok: milliyet.com.tr/cansever

 

 

 

  

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..