Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
5098
 

Köy usulü ev ekmeği

Köy usulü ev ekmeği
 

Neredeyse ikindi vaktine kadar uzayan pazar kahvaltıları için arada, sırada köy usulü ev ekmeği yapmak hiç fena bir fikir değil bence. Öyleyse bu tarifim ; durduk yerde bu fikri aklıma düşüren Sevgili Benchwarmer 'e armağanım olsun. Sevgili Benchwarmer , " iyi diyorsun akşam güneşi de, şimdi ekmek mayasını burada nerden bulayım " demezsin inşallah : ) Amerika' nın o küçük köy marketlerinde ya da bizim tabirimizle bakkallarında , kibrit kutusu büyüklüğünde hamur mayaları bulunur sanırım. Ailemize özel (!) bu Köy Usulü Ev Ekmeğini lezzetli bulmazsanız eğer baştan söyleyeyim; verdiğim tarifte kusur kabul etmem:) Çünkü ailemizin geleneksel bu lezzetinden oldukça eminim. Kendimi ve ailemi ve hatta yöremi biraz daha övmek isterdim fakat sıkılıyormuşsunuz gibi bir şüpheye kapıldım nedense:) Hiç okunmamaktansa şu övgü işini es geçeyim de ekmeğin tarifine gelsin sıra .

Kibrit kutusu büyüklüğünde hazır hamur mayası
Bir bardak ılık süt
1 tatlı kaşığı şeker
1, 5 veya 2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un ve su

Maya, ılık süt ve şeker karıştırılır, mayalanması için beklenir. Mayalanan malzemeler; un, su ve tuz katılarak yoğrulur. Ne çok katı ne de çok sulu, orta karar bir hamur elde edilir. Hamurun üzerine şöyle elinizle pat pat vurduğunuzda , hamur elinize yapışmıyorsa orta karar bir hamurunuz var demektir . Hamuru dilediğiniz büyüklükte parçalara bölerek ya da bir bütün halinde, yağlanmış bir tepsiye koyup tekrar mayalanmaya bırakabiliriz şimdi. Hamur iyice kabarınca, 165- 175 arası bir sıcaklığa ayarlanmış fırında pişirelim. Ekmek ağır ağır pişmeli ki içi hamur olmasın. Üzerinde dumanı tüten, nar gibi kızarmış ekmeği ortadan ikiye bölüp, içine tereyağını koyup, peynir, zeytin ve tavşan kanı bir bardak çay eşliğinde mükellef pazar kahvaltımızı yapmaya geldi sıra. Aman unutmayın; yere bir sinibezi serilecek , üzerine bir iskemle atılacak, üzerine de bir sini sonra bağdaş kurularak sininin etrafına sıralınacak... Yoksa köy usulü ev ekmeğinin zevki çıkmaz , ben söyleyeyim de ! Artan ekmekler poşetlenerek buzdolabına kaldırılır. İhtiyaç duyuldukça ; isterse buğulanarak, ister kızartılarak , istenirse bir tepsiye konup üzerine su serpiştirilip fırında ısıtılarak yenir.

Gördüğünüz gibi kararı size bırakıyorum , o kadar da kuralcı değilim aslında :)

Fotoğraf :http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=ev+ekme%C4%9Fi&gbv=2

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

valla sız anlatıyordunuz ben yurttan okuyup okuyum iç geçiriyordum tatile girdık ve evdeyım şimdi siz anlatın ben de yapıyım ellerinize sağlık hemen deneyeceğim...

ssevilayy 
 13.01.2009 13:27
Cevap :
Teşekkür ederim. Yaptıklarınızın snuçlarını da öğrenmek isterim bu arada, bakalım güzel anlatabilmiş miyim diye ? :)  13.01.2009 20:35
 

Benimle dalgani gecmesen olmayacak :) Soyledigin mayadan yok ama kucuk kavanozlarda toz maya var :) Ilik su yerine ilik sut koydun mayanin icine Gunes, ilginc... Daha mi iyi dersin ? Bu hamur ayni zamanda pizzanin hamuru :) Pizzayi cok yapiyorum, kiymali, soganli, yesil biberli, peynirli. Dur sutle deneyeyim hemen bu aksam. Bir soru daha. Burada satilan ekmek makinesi var evler icin, ben al-ma-dim. Malzemeyi koyuyorsun, kabartmasini pisirmesini makine yapiyor. Makinenin kullandigi pisirme kabi oldukca cukur bir kap, hemde enine degil, boyuna dogru cukur sayilir. Fark eder mi dersin ? Boyuna cukur bir kap olsa, ya da kup seklinde derin bir kap, sonuc nasil olur acaba ? Sini bezi tamam, uzerine iskembe tamam hatta ne iskembesi inanmayacaksin ama hani bizim bacaklari acilan, softa bezinin uzerine koydugumuz sofra tahtasi varya, onu Turkiye'den gelirken getirdim :) Buyuk bir siniyle birlikte tabi :) Senin koyunu sevsinler, sevgilerimle :)

Benchwarmer 
 09.01.2009 4:12
Cevap :
Biliyorum o mayaları, önceden biz de o toz mayayı kullanırdık. Ölçüsünü ayarlamak biraz zor ama sanki yaptığımız ekmek daha leziz oluyordu onu kulandığımız zaman. Süt ise annemin özeli. hatta o hiç su kallanmayıp hamuru sütle yoğuruyor. Süt yağlı olduğu için olsa gerek ekmek daha yumuşak, daha lezzetli oluyor o zaman. Benim ekmek makinem yok fakat arkadaşlarım güzel ekmekler yaptıklarını söylüyorlar. İçi piştikten sonra kabın çukurluğunun ekmeğin lezzetine etki etmeyeceğini düşünüyorum fakat yanılabilirim de :) .(Tam bir ekmek uzmanı gibi konuşuyorum ha, :)) ) O sofra ayaklarını iyi bilirim, çocukken anneannemin evinde az oturmamışım o sofraya. Köyümü sev tabi, köy sevilmez mi :) .Arada yaz böyle, bak ne iyi oldu. Sabah sabah söyleştik seninle. Pizzanı anlat, sütle denediğin ekmeği anlat, Obama'nın getirdiği değişiklikleri anlat... Özletme kendini, sevgilerimle...  09.01.2009 12:07
 

Değerli arkadaşım, elinize dilinize sağlık. Ancak un konusunu pek aydınlatmamışsınız. Ben ekmek yapma makinası aldım. Ama piyasadaki unlarla yaptığımız ekmeğin pek tadı tuzu olmadı. Sanırım kullandığımız piyasa unları köy ekmeğine uygun değil. Ne dersiniz? Saygılar selamlar.

hazandagüzeldir 
 08.01.2009 19:21
Cevap :
Beğendiğiniz için teşekkür ederim. Özel bir un kullanmıyorum, marketlerde satılan markalardan biri. Ununu biraz fazla kaçırmış olabilir misiniz acaba ? Bir keresinde benim başıma da geldi. Unu ayarlayamadığım için olsa gerek oldukça sert bir ekmek çıktı fırından :) Selam ve saygılarımla.  09.01.2009 11:18
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 78
Toplam yorum
: 170
Toplam mesaj
: 48
Ort. okunma sayısı
: 2295
Kayıt tarihi
: 11.08.07
 
 

Unlarla uğraşmayı seviyorum; unutturuyor bana üzüldüğüm şeyleri. Mutfak aşkımın en kötü tarafı, işim..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster