Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '14

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Köyde yaşayan aç kalmaz!

Köyde yaşayan aç kalmaz!
 

Bu sabahki doğa yürüyüşümde sarmaşık (acı ot) denen doğal yiyecek bitkisinden topladım. Ege ve Aydın yöresinde çok bilinir ve yenir. Geçen yıl ki bir blog yazımda ( http://blog.milliyet.com.tr/ege-nin-yoresel-sarmasik-kavurmasi/Blog/?BlogNo=408740 ))   ) anlatmıştım. Topladığım bu sarmaşık su gibi tazedir. Bıçakla ince ince doğranır, bir baş soğan ile zeytinyağında kavrulur. Üstüne 2 yumurta da kırdın mı, öğle yemeği hazır.

Bu öğle yemeğimiz de bu sarmaşık kavurması. Doğa insanına her türlü yiyeceği vermiştir. Ben doğada yetişenlerden bahsediyorum. Baharın yaklaştığı şu sıralarda, (erken gelen bahar nedeniyle) her taraf yemyeşil. Turp otu, tarlalarda bol miktarda vardır. Suda haşlar, üzerine zeytinyağı, bir de limon sıktınız mı, yeme de yanında yat.

Ot böreğimi yapmak istersiniz, gelincik, ısırgan otu, ballık gibi bir dolu ot doğadan toplar, fırında peynirli ot böreği yapabilirsiniz.

İşte bunlar köyde yaşamanın avantajlarıdır. Yeter ki topla, tembellik yapma, bunları doğadan toplayıp pazarda satıp para kazananlar da var. Şu sıralar Aydın-İzmir kasaba ve semt pazarlarında sarmaşık satılıyor. Demeti, 5 lira civarındadır. Bir demetle bir insan doymaz, en az iki demet almak lazım.

Aydın Dağlarında ada çayı da bulabilirsiniz. Kaynatılıp içildiğinde öksürüğe iyi gelir. Küçük yabani papatya çiçekleri toplar, kaynatıp çay gibi içebilirsiniz. Boğaz ağrılarına iyi gelir papatya çayı. Renk renk açan laleler, tavşan topuğu, karagöz gibi kır çiçeklerden bir demet toplayıp eşinize jest yapabilirsiniz.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

 

  

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..