Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '17

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Köylü Bir Evlek Yeri Ekse Ne Olur, Tarım Organizasyon İşi

Köylü Bir Evlek Yeri Ekse Ne Olur, Tarım Organizasyon İşi
 

Geçmişi tarım olan işsiz güçsüz ciddi bir nüfus var. Ve bunların köylerinde kendilerine yetmeyen üç beş dönüm kır tarla. Yani çiftçilik yapamıyorlar. Üç beş dönüm kır tarla ama toplamda bunlar Türkiye’nin çiftçileri, tarımın bel kemiği. Bunlar ekip dikemediği zaman üretim düşüyor ve biz dünyanın 20 liraya yediği eti 50 liraya yiyoruz.

Türk tarımı çıkmazda, herkes bir şey söylüyor ama kimse asıl söylenmesi gerekeni söylemiyor; çünkü tarım ülkesiyiz ve dünyanın 20 liraya yediği eti 50 liraya yememizin izahı yok. Söylenmesi gereken şey kara saban tarım bitti, tarım ağaların eline geçti, onlar da kârını düşünüyor.

Kara saban tarım olmazdı zaten, zorunluluktandı bu. Köylünün yaptığı tarım değildi, üç beş evlek tarlasına bir şeyler ekip biçiyor karnını doyuruyordu. Tarım girdi fiyatları(gübre, mazot vs.) artınca karnını da doyuramaz oldu, bıraktı şehre geldi. Ama bu yeküne vurunca belki de Türk tarımının üçte biri.

Haliyle üretim azaldı. İş çiftliklere büyük işletmelere kaldı. Onlar da üretimin azlığından istifade fiyatları yükselttiler. Tabii ki aracısı, pazarcısı da var.

Köyde tarlası olan geri dönsün çiftçilik yapsın. Kurtarmıyormuş. Üstelik bunlar işsiz ve tarlaları boş duruyor.

Tarım köylünün öyle üç beş evlek tarlasını ekip biçeceği bir iş değil, organize bir iş. Büyük ve modern tarım işletmelerinde modern tarım araç gereçleriyle yapılması gerekiyor.

E köylü toprağını da vermez; üstelik kendi ekip dikemez de. TABİR sistemi (Bkz. Anadolu’nun Tarlaları başlıklı yazımız) bence tek çözüm. Türkiye’de tarım yapılması uygun görülen alanlar düzenlenerek(taşı toprağı, otu çöpü ayıklanarak)her biri 1000 dönüm standart alan etrafı çevrili, TABİR (Tarım İşletme Birliği) adıyla, bu işin uzmanları ve bu mesleği yürütmek isteyenler (uzman çiftçiler) tarafından modern tarım yapılacak. Her bir ürün için uygun yerlerde belli sayıda TABİR, her bir TABİR’de sadece bir ürün. Çiftçilik uzmanlık gerektiren bir iş ve bu bir sektör. Tarla sahipleri işletmeden tapu kaydı üzerinden belli bir bedel alacaklar. Tarlalar birleştirilecek, metrekare ve hisse miktarı devlet garantili belgeyle arazi sahiplerine güvence verilecek.

Bu şekilde, tarımın geleceği yok. Bakanlık TABİR sistemimizi incelemeli. Bu işin başka yolu yok. Çiftçilik yapamayan köylülerimiz tarım konusunda yetiştirilip TABİR’lerde istihdam edilecek. DAĞITIM BİRİMİ (BKZ. Dağıtım Birimi başlıklı yazımız)de başlı başına bir sistem, yani şu anki aracı, pazarcı dediğimiz kesimin moderne edilmiş şekli. Bizim zaten ürünleri tarladan alıp sofraya getirecek insanlara ihtiyacımız var. Maaşlı ya da kendi adına bu işi yapacak ama belli bir yüzdeyle çalışacak. Yani bugünkü aracılar, pazarcılar bu alanda çalışacak. Gerek TABİR gerekse DAĞITIM BİRİMİ türk tarımının kurtuluş reçetesi.

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..