Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Köylü Kemal

Köylü Kemal
 

Kemal Kılıçdaroğlu


Ghandhi Hintli bir düşünür, hukukçu ve felsefe adamı. Ezilen insanların yanında olmuş, mücadelelerini barış ve pasivizm perspektifi içinde görmüş, şiddet yanlısı olmayan ve bundan 130 sene önce dünyaya gelmiş bir lider. Hintlilerin sembolü.

Tamam bunların hepsi güzel de, bakıyorsunuz:

Gandhi teknolojinin çok geri olduğu ortamlarda ortaya çıkmış bir "filozof lider".

Hindistan'ın ekonomik kalkınması gibi temel sorunlarıyla ilgili hiç bir etkinliği yok.

Sevgi ve hoşgörü adamı.

Bir sürü filozofik düşüncelere sahip, gerçekten dünyada şan şöhret sahibi bir kişi.

Fakat bunların, Türkiye'nin ve CHP'nin büyük ümitlerle Genel Başkanlığa getirdiği veye getirmek istediği, Kemal Kılıçdaroğlu'yla ne alakası var. Vücut dili ve yüzü, Gandhi'yi anımsatıyor o kadar.

Bizim Kılıçdaroğlu'ndan beklediğimiz, daha doğrusu Halkımızın büyük destek rüzgarının amacı, Filozofi midir? Zaten Kemal Kılıçdaroğlu'nun temel felsefesi, Gandhi'nin felsefesiyle, bir kaç prensip dışında, hiç örtüşmüyor.

Kılıçdaroğlu'nun desteklenmesinin temel nedeni; "Yolsuzluklar Karşısında" takındığı tavır ve gösterdiği büyük mücadeledir. Gandhi, mücadele adamı değildir. Pasivist görüşe sahiptir. Zaten bu yüzden suikaste kurban gitmiştir.

Halkımızın istediği: işsizlik gibi, geçim sıkıntısı gibi ve büyük adaletsizliklere neden olan yolsuzluklar gibi sorunlara çare bulacak bir liderdir. Bu ümidi, Kılıçdaroğlu'nun şahsında bulmuşlardır. Her ne kadar, Kılıçdaroğlu'nu denememiş olsa da, halkın ümitleri ve beklentisi bu yöndedir.

Netice olarak, sabır, sevgi ve tolerans ve benzeri konularda Gandhi ile ortak noktaları olmakla beraber, Siyaset adamı nitelikleri açısından, Kılıçdaroğlu'nun Gandhi ile hiç bir benzerliği yoktur.

Ayrıca, dış görünümleri birbirlerine kısmen benziyor diye, Türk Halkı'nın ve özellikle köylülerimizin, pek de tanımadığı bir filozof liderin ismini, Kılıçdaroğlu'na lakap olarak takılmasını ve Gandhi'nin Kemal Kılıçdaroğlu ile özdeşleştirilmesini ve Kılçdaroğlu'nun, Gandhi Kemal diye lanse edilmesini hiç anlamıyorum.

İnanıyorum ki, bir çok kahvehane de, köylerde yapılan sohbetlerde: KİM BU GANDHİ diye insanlar birbirlerine soruyorlardır. Bazen, toplum için de, çok zayıf kişilere, Gandhi Gibi dendiğini duymuşumdur. Bunun dışında halkımız Gandhi'yi pek tanımaz.

Bu benzetme ve yakıştırma CHP ve Kılıçdaroğlu'na pek yarar sağlamayacaktır. Ben bu kanaattayım. Karaoğlan veya Çoban Sülü lakaplarındaki sıcaklığı ve halka yakınlığı, Gandhi kelimesinde bulabiliyor musunuz? CHP'nin en büyük ihtiyacı bu sıcaklığı yakalamaktır.

Acaba kim uydurdu veya hangi gazetede bu tabir yakıştırıldı da, Gandhi lakabı yaygınlaştı. Bu lakaptan Kılıçdaroğlu'nun kurtulmasının olanaksız olduğunu düşünüyorum. İsteğim, ya bu değerlendirmemde yanılırım ya da bir mucize olur, bu lakap değişir ve Kılıçdaroğlu, "Köylü Kemal" veya "İşçi Kemal" diye anılır.

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..