Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '08

 
Kategori
Haber
 

Koyun gibiymişiz !

Geçmiş dönemlerde, Van Gevaş ve Bitlis Tatvan'da yaşanan bir olay vardı.

Türk ve Dünya basınında yankılar yaratan olayda, dağlarda çobanların gözetiminde otlayan koyunlardan birinin uçuruma atlamasıyla, diğer koyunlar da, bu koyunu takip ederek, uçurumdan atlayak telef olmuşlardı.

Çocukluğumdan hatırlıyorum, koyun sürüleri uzun bir yola çıkartılacağı zaman koyun sürülerinin önüne keçiler katılırdı. Keçi olmasa bile, sürüyü yönlendirecek koyunları çobanlar iyi bilirlerdi, onları öne sürerlerdi. Koyun sürüleri öndeki yönlerdiricisine uyarlardı.

Ak koyun, kara koyun masallarını çoğumuz biliriz. Ak koyun masumiyeti, yumuşaklığı, kara koyun ise başkaldırıyı, isyanı temsil ediyordu.

Koyun, hiç bir şeyden anlamayan, başkaları tarafından yönlendirilmenin de bir simgesi durumunda.

Hıristiyanlıkta da koyun, özellikle de "kuzuların kutsallığı var." İnsan günahlarının kefareti olarak kurban edilen H.z. İsa'yı, kuzu sembolize ediyor.

Araştırmalar, koyun sürüsüyle, kalabalık insan topluluğu arasında çok büyük benzerlikler olduğunu ortaya koyuyor.

Leeds Üniversitesinin araştırmasını yayınlayan " Animal Behaviour" dergisinin haberine göre, koyun sürülerinin, göçmen kuşlarının ve insan topluluğunun-kalabalığının- davranışları inceleniyor ve toplulukların davranış, yönlenme biçimlerinde büyük benzerlikler olduğu ortaya çıkıyor. Bu toplulukları hareket ettiren %5 lik bir grup, geriye kalan % 95 lik topluluk ise buna uyuyor. Kısaca biz de, "koyun gibiyiz ".

Sürü psikolojisi dediğimiz bu davranış biçimini, siyasilerin kullandığı bir gerçek.

Önden bir kişi çekiyor, arkasından da büyük bir kalabalık geliyor. Önden çekene alternatif çekici çıkabilir. Sürü psikolojisine göre çoğunluğun aktığı yöne doğru bir refleks ve akış oluyor.

Bilim adamları, bu benzerliği insanlığın yararına kullanmayı düşünüyor, özellikle de büyük tehlikelerde depremlerde, yangın gibi afetlerde, olay yerinden çabuk uzaklaşabilmek, çok az kayıp için bu benzerliklerden yaralanmayı düşünüyor.

Dünyamızda ki siyasi gelişmeler, ülkelerde yaşanan savaşlar da bu sürü psikolojisinin büyük katkıları var.

Yakın tarihimizde, A. Hitler'i düşündüğümüz zaman küçük bir grubun toplumu nasıl yönlerdirdiğini ve uçuruma sürüklediğini görürüz.

Bir çok dinsel tarikatlarda da bu sürü psikolojisi uygulanmaktadır.

Zaten, siyasiler de söyleyip duruyorlar ya " iki koyunu güdemeyenden, siyasetçi olmaz diye"

Bilim adamlarının sayesinde, "koyun olduğumuzu" öğrenmiş olduk.

Siz yine de koyun olmayın !...

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..