Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '11

 
Kategori
Alternatif Tatil
 

Kozan'ın Yaylaları

Kozan'ın Yaylaları
 

Yaz mevsiminde ve en sıcak aylarda insan ve hayvanların yaylaya gitmeleri, orada ekonomik faaliyetle


Yaz mevsiminde ve en sıcak aylarda insan ve hayvanların yaylaya gitmeleri, orada ekonomik faaliyetlerde bulunmaları “Yaylacılık” olarak adlandırılır. Yaz aylarında çeşitli neden ve amaçla yaylalara çıkan ailelere ise “Yaylacı” adı verilir. Yaylalar, geçici kır yerleşme şekillerden birisidir. 

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde olduğu gibi Kozan’da da yaylacılık amacıyla yaylalara göçme hareketi, genellikle “dikey ritmik hareketler” şeklinde olmaktadır. İlçedeki yaylalar, orman sınırının üzerindeki çayırlık yerlerde ve orman içindeki ağaçsız alanlarda görülmektedir.


Kozan Horzum Yaylası Evleri
Kozan’da, yaz aylarının sıcak geçmesi sebebi ile halkın bir kısmı ilçeye yakın civarlarda bulunan yaylalara göçerler. Buralarda halkın geniş bağları (üzüm bağı, incir bağı, zeytin bağı) vardır. Yazın çok sıcak olan ilçede halkın bir kısmı, akşam üstü Toros dağlarının yamaçlarındaki yaylalara çıkmakta, sabah işine geri dönmektedir.


Kozan Horzum Yaylası
Sıcaklığın etkisi azaldıktan sonra Eylül-Ekim aylarında halk tekrar ilçeye döner. Kozan halkının genellikle yazın göç ettiği yöredeki önemli yaylalar şunlardır; ‘Soğukpınar, Menteşe, Düzağaç, Çataloluk, Çatma, Akçalıuşağı, Horzum, Göller, Kuytucak, Eskimantaş, Savruk, Akkaya, İnderesi ve Koçcağız’...

Kozan’ın ova köylüleri de umumiyetle yaz aylarında hayvanları ile beraber yaylaya giderler. Kozan’da, yaylalara giden ailelerin bir kısmı da, hayvan otlatma ve onların sütleri ile yünlerini değerlendirme gibi çeşitli ekonomik faaliyetlerde bulunmaktadır.


Kozan Barajı
Yaylalar, son zamanlarda, hayvan otlatma ve onların sütlerini, yünlerini değerlendirme dışında, başka amaçlarla da kullanılmaktadır. Kıyıların kirlenmesi ve buralarda tatilin oldukça pahalı olmasından dolayı yaylalar, giderek dinlenme-tatil amaçlı olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.


Kozan Barajı

Kozan Dağılcak Pınar
ı
Kozan Yaylalar
ı
Göller Yaylası

Kozan hakkında daha geniş bilgi için lütfen,
www.kozanbilgi.net web sitemizi ziyaret ediniz 

 

 
Toplam blog
: 23
: 562
Kayıt tarihi
: 04.09.11
 
 

KozanBilgi.Net Türkeş Manga tarafından kurulmuştur. Türkeş Manga 1965 yılında Adana ili Kozan ilç..