Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '15

 
Kategori
Kozmetik
 

Kozmetik ürünlerin zararı

Kozmetik ürünlerin zararı
 

Kozmetik Ürünlerin Sağlığa Zararı olup olmadığı çok önemli bir konudur. Dünyada en büyük zenginlik sağlıktır. Kendimizi iyi hissetmek isterken sağlığımıza zarar vermeyi kimse istemez. Kozmetik ürünlerde kullanılan hammadde girdileri doğru oranda kullanılmadığında, doğru üretilmediğinde, doğru depolanmadığında sağlığınıza zararlı maddelere dönüşür. Dolayısı ile yüzünüze, cildinize, gözünüze sürdüğünüz, ağzınıza aldığınız ürünlerin ne olduğunu incelemek gerekir. Türkiye'de Kozmetik Kanunun değişmesi ile sorumlu olan merci kozmetik ürünün üreticisidir. Bir ürün problem çıkarana dek Sağlık Bakanlığının farkına varması oldukça güçtür. Bu sebeple marka olmuş yada olmamış bir ürünü kullanmadan evvel muhakkak ürün içeriğini kontrol ediniz.

Ayrıca firmalar zararlı olmayan hammaddeleri kullanılması gereken oranlarda kullanarak dahi ürünü üretse ürün uygun depolanmadığında konteminasyona uğrayabilir (içlerinde bakteri, küf, maya üremesi). Isı, ışık, nem ürünün bozulmasına sebep olur. Yaptığımız incelemelerde internet üzerinden yapılan satışlarda üretim tarihleri geçmiş, miyadları dolmuş, hatta zaman zaman bu tarihlerin değiştirildiği ürünlere rastlanmaktadır. Kullandığınız ürünün içerik bilgilerinde içerdiği maddeler en çok kullanılan hammaddeden en az kullanılana doğru listelenir. Allerjen içeren maddeler sıralanır. Alerjinizin olduğu ürünleri satın almayınız.

Ürünlerin üzerinde Sağlık Bakanlığı onaylıdır yazısı yazamaz. Çünkü Sağlık Bakanlığı onayı 2005 Kozmetik Kanunu ile kaldırılmıştır. Böyle bir ürüne direk sorunlu ürün olarak bakınız. Özellikle kuaför salonlarında kullanılan ürünlerde gerçek muhteviyatı olmayan, içerik, üretici bilgisi olmayan ürünlere rastlanmaktadır. Bu büyük bir suçtur. Kozmetik ürünlerde içerik, gramaj, üretici bilgisi bulunmak zorundadır. Yine cildinize uyguladığınız boyar maddelerin renk numaraları çok önemlidir. Her boyar madde her üründe kullanılamaz. Bu boyar maddeleri muhakkak internetten kontrol ediniz. Ürünlerde problem yaşadığınızda Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi SABIM 184 e muhakkak bildiriniz. Üretici firmaları araştırınız.

İptidai şartlarda üretim yapan firmaların ürünlerini kullanmayınız. Gelişmiş ülkelerde son tüketici kullandığı ürünün ne olduğunu inceler ve muhakkak içerik okur. Bu bilinç Türkiye'de de gelişmelidir. Kozmetik Ürünlerin cilt yüzeyinden cilt altına geçebildiğini, emildiğini unutmayınız. Kullanılan koruyucuların dahi fazla kullanılmış olması cildinize zarar verecektir. Ürünlerin bitkisel, organik , doğal iddiaları ürünlerden doğabilecek zararları önleyici değildir bunu unutmayınız.

Üretici firmalardan, GMP yada ISO belgeli üreticileri seçmeye çalışınız. Standartlara uygun üretim yapan firmaları tercih ediniz. Bu belgeleri veren kuruluşların kim olduğunu da muhakkak inceleyiniz. Kozmetik ürünlerde bir rahatsızlığı iyileştirdiğini beyan eden ürünlere de şüpheli ürün olarak bakınız. Çünkü kozmetik ürünler hastalıkları iyileştiremez. Çünkü kozmetik ürünlerde kullanımına izin verilen hammaddelerin bu tip bir aktivasyona sahip olması mümkün değildir. Muhakkak seri no, şarj no, üretim tarihi, son kullanma tarihini kontrol ediniz. Kozmetik ürünlerin hammaddelerinde uygun şartlarda ağzı açılmadan korunduğunda en fazla 2 yıllık kullanma süreleri vardır. Bir bitmiş ürüne girmesi, formüle edilmesi, satışa çıkması süreci ele alındığında raflarda, depolarda, spot ışık altında uzun süre kalmış olan ürünü almayınız. Açılmış, ambalajı kilitli olmayan ürünlere rabet etmeyiniz. Ürünlerin plastik ambalajlarına da dikkat ediniz. 

 
Toplam blog
: 2
: 1283
Kayıt tarihi
: 14.04.15
 
 

1989 YTU Kimya mezunuyum. 20 yıldır kozmetik sektöründe ARGE, ürün geliştirme, kalite kontrol, GM..