Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

Kpss 2010 rezaletinin boyutu

Kpss 2010 rezaletinin boyutu
 

Kpss ye dair iddialar ve ortaya çıkan bilgiler korkunç. Bu sadece 350 kişinin yaptığı ahlaksız ve haksızlıkla sınırlı bir olay değil. Olayın boyutları çoğu insanın aklına bile gelmeyecek derecede büyük. Şöyle düşünelim. Size sınavda çıkacak 120 soru ve cevapları geldi. Eğer siz o soruların cevaplarını bile bilseniz 120 sorunun 120 sini de doğru cevaplamak çok küçük bir ihtimaldir. Belki %3 lük bir kesim soruların tamamını doğru cevaplayabilmiştir. Siz birde 120 de 119, 118, 117, 116, 115, 114, 110, 109 doğru yapanları düşünsenize en azından 10.000 kişilik bir hileden bahsediyoruz. Birde bu sorular ele geçirilip aynısının değil de benzerleri ya da şıkları değişik olarak öğrencilere verildiğini ve sadece bu konulara çalışıldığını düşünün. Korkunç bir tablo karşımızda. Hayır hırsızlık yapmanında bir adabı usulü vardır. Bu ne pervasızlıktır karı koca 120 de 120 yapmak. Aynı, belli dershanelerdeki insanlar üzerinde yoğunlaşıyor şüpheler neden? Hiç bilmeyen ilgilenmeyen insalar bile hemen kesin onlar yapmıştır dye söylüyor.  

Dile kolay 800.000 insanın yenilmiş hakkından bahsediyoruz. Sadece bu senelik bir haksızlıkta değil bu. Ağırlıklı ortalamalar ve standart sapmalar sebebiyle bu seneki puanı düşen aday geçen seneki sınava girenlerin aldıkları puanların altına itiliyor. Hem de gelecek sene yapılacak sınava göre de puanları aşağıda kalacağı için mağduriyetin boyutu büyüyor. Hele genç yaşta devlet kurumlarında karşılaştıkları haksızlık bu gençlerin adalet ve devlete güven duygusunu da geri dönülmez bir şekilde yok edecektir. Bu tahribatı kim nasıl tamir edebilecektir.  

Aslında bu sadece bu günün meselesi değil. Daha 6 ay önce polislik sınavında soruların çalındığı ve bir dershanenin öğrencilerine deneme sınavı olarak dağıtıldığı ortaya çıkarılmıştı. O sınav iptal edilmişti ama sorumlulara dair kamuoyuna yansıyan ne bir haber ne bir bilgi yansımamıştı. Aynen bu günkü gibi yaygın medya da olay görmezden gelinmişti. Söz konusu olan cemaat olunca medya da belirgin bir şekilde gizli sansür uygulanıyor. Olay hiç yokmuş ya da önemsizmiş muamelesi yapılıyor. Oysa milyonlarca insanı etkileyen bir haksızlığı medyanın görmezden gelmesi mümkün mü? 

Galatasaray Üniversitesi'nde çalışan tarih profesörü İlber Ortaylı son yıllarda üniversiteye gelen öğrenci kalitesindeki düşmeyi ortaya koyması ve haksızlıklar yapıldığına dair kuvvetli şüphesi olduğunu söylemesini kim dikkate aldı? Peki üniversite sınavında yapılmış muhtemel sahtekarlıklar bu gün herkese daha muhtemel gelmiyormu? Bir memur arkadaşım son yıllarda sınavlarla gelen memur profilinde akıl almaz bir değişiklik olduğunu ve bunun normal olmadığını söylüyordu. Yani memur sınavıyla gelen adaylar sadece cemaatlere yakın kişilerden yada belirli illerden geliyor diye söylemişti. Nedenini bu gün daha iyi anlıyorum.  

Bu kokmuşluk görmezden gelinecek ya da alışılabilecek gibi değil. Haliç kıyısında yaşayan simonlar o kokuya alışabilir ama bu toplumun bir leşin yanında yaşamaya alışacağını ben zannetmiyorum.  

 

 

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..