Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Tayfun Türkaslan Ameliyatla Migren Tedavisi

http://blog.milliyet.com.tr/migrenameliyati

06 Haziran '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

KPSS’ye hazırlanan hastamız:“migren ameliyatı sonrası gerçekten ağrım yoktu”

KPSS’ye hazırlanan hastamız:“migren ameliyatı sonrası gerçekten ağrım yoktu”
 

Migren ağrısı, sınav hazırlıklarını olumsuz etkiler. Hastalar sınavlara yeterince iyi hazırlanamamaktan şikâyetçidirler.


“Ağrılarla ameliyata girdim, ameliyattan çıkınca gerçekten ağrım yoktu, gerçekten yoktu.” Bu cümle, migren ameliyatı olan hastalarımızdan sadece birinin, ameliyat sonrası iyileşme sürecindeki kontrol muayenesinde dile getirdikleri…

Migren ağrılarını kalıcı olarak ortadan kaldıran endoskopik migren ameliyatı, yıllarca ilaca bağlı bir şekilde ağrıları kontrol altına alarak yaşamaya çalışan migren hastaları için ağrısız bir hayatın kapılarını aralıyor. Birçok hastamız, yıllarca çektikleri migren ağrısından kurtulduklarına inanmakta güçlük çekiyorlar ancak bir o kadar da mutluluklarını büyük harflerle dile getiriyorlar.  

Hastalarımızın eğitim ve kariyer sürecinde migrenin gerçekten ciddi bir başarısızlık faktörü olduğunu gözlemledik. Özellikle üniversite, LYS, YDS ve KPSS sınavlarına hazırlanan, kariyerlerinde önemli bir engeli başarıyla geçmenin mücadelesini verenlerden bazıları amansız migren ataklarıyla sınavlara yeterli düzeyde hazırlanamıyor. Bu durum, sınavlardaki başarı olasılığını olumsuz etkiliyor.

Yıl boyunca devam eden sınav takviminde başarılı sonuçlar almak isteyen birçok migrenli hastamız, endoskopik migren ameliyatı ile sadece kariyer sınavlarına değil, artık hayatlarındaki her türlü sınava ağrısız bir şekilde girebiliyor.

AĞRILARA SON VEREN ENDOSKOPİK MİGREN AMELİYATI NASIL YAPILIYOR?

Migren ağrı ve ilaçlarına son veren endoskopik migren ameliyatını ortalama 1 ila 4 saat arasında gerçekleştiriyoruz. Bu ameliyat minimum riskle maksimum sonuçların aldığını bir operasyon. Hiçbir tedavi yönteminden kesin sonuç alamayan, ilaçların fayda etmediği migren hastaları için bu ameliyat yüzde 90 oranında başarıyla sonuçlanıyor.  Kesi izi ameliyat bölgesine göre 1 ile 3 santimetre arasında saçlı deri ya da üst göz kapağında açılıyor. Mini kameralar yardımıyla, migren başın hangi bölgesini tutuyorsa o bölgedeki ağrının başlangıç noktası olan duyusal sinir dokusunu gevşetip rahatlatıyoruz. Saçlı deri ile kafatası kemiği arasında işlem yaptığımız için beyine hiçbir şekilde müdahale sözkonusu olmuyor.

İYİLEŞME SÜRECİNDE HASTALARIMIZ NELER YAŞIYOR?

Migren genellikle günübirlik bir cerrahi operasyonla tedavi edilmektedir. Hastanın baş kısmının sadece bir bölgesindeki tetik noktasına müdahale edilmişse operasyondan birkaç saat sonra hasta taburcu edilir. Eğer birden çok, örneğin hem alın hem şakak migreni ameliyatı yapılmışsa hastanın bir gün hastanede yatması gerekir.

Migren ameliyatı ve sonrasında acı, ağrı olur mu?

Migren ameliyatı sırasında herhangi bir acı hissedilmez. Ameliyatın olduğu günün gecesinde hastalarımız migren ağrısı yaşayabilmektedir. Bazı hastalarda bu atak birkaç güne yayılabilmektedir. Ama sonrasında ağrı ortadan kaybolmaktadır. Ameliyat sonrasında cerrahi müdahaleden kaynaklı ağrılar, verdiğimiz ağrı kesicilerle kontrol altına alınır.

Migren ağrıları ne zaman kalıcı olarak geçer?

Ameliyat sonrasındaki 1 aylık süreç, hastanın yıllarca çektiği migren ağrılarından kurtulacağı önemli bir zaman dilimidir. Bazı hastalarımız ilk haftada migren ataklarından kurtulurken bazı hastalarımızın migrenden tamamen kurtulması 1 ayı bulmaktadır.

Ameliyattan sonra morluk ve şişlik oluşur mu?

Alın ve şakak migreni ameliyatlarında göz çevresi morluk ve şişme oluşabilir. Burun migrenine yönelik direkt cerrahi operasyonlarda da yine göz çevresinde benzer geçici deformasyonlar oluşabilmektedir. Ancak belirttiğimiz gibi bunlar en geç 10 gün içinde azalarak geçmektedir.

Taburcu olduktan sonra istirahat nasıl olmalıdır?

Evde sakin bir odada hastanın istirahat etmesi önemlidir. Plastik cerrahi uzmanının vereceği kısa ve hafif yürüyüş egzersizi dışında hasta kendini zorlamamalıdır. Yatak istirahati önemlidir. İlk 48 saat içinde hastanın uyması gereken bu önerilere ek olarak yatak istirahati sırasında sırt üstü yatmalı ve iki yastık kullanmaya özen göstermelidir. Ayrıca başını aşağı eğmekten, ağır bir şey kaldırmaktan imtina etmelidir. 2. ya da 3. günün sonunda hasta saçlarını ılık suda yıkayabilir. Ancak yara bölgesinin iyice kuru olmasına, nemli kalmamasına özen gösterilmelidir.

Migren ameliyat sonrasında hastaya dren ya da stent takılıyor mu?

Dren (ameliyat bölgesinde biriken fazla kanın dışarıya atılmasına sağlar) ense migreninde kullanılır. Ameliyattan sonraki 3-4 gün içinde çıkarılır. Stent ise burun migreni operasyonu sonrasında kullanılabilmektedir. Stent hastanın burnunda 7 ila 10 gün takılı kaldıktan sonra plastik cerrahi uzmanı tarafından çıkarılır.

Dikişler ne zaman alınır?

İlk doktor kontrolü migren ameliyatının en geç 7. gününde gerçekleştirilir. Plastik cerrahi uzmanı, yara iyileşmesini kontrol eder, dikişleri alır. İyileşme 1 hafta içinde gerçekleşir.

Hasta işe ne zaman dönebilir?

Migren ameliyatı endoskopik teknik ile yapıldığı için en az doku hasarı söz konusudur. Ameliyat kesisinin küçük olması hızlı bir iyileşmeyi beraberinde getirir. Hasta doktor kontrolünden sonra işine dönebilir. Daha erken iş hayatına dönmesi gereken hastalar, gözlük, şapka gibi koruyucu ürünleri kullanarak dışarı çıkabilirler.

Spora ne zaman başlanabilir?

2. haftadan itibaren spora yavaş bir tempoda başlanabilir. 4 hafta sonra ağır sporlar yapılabilir.

Migren ameliyatının yan etkileri var mıdır, varsa nelerdir?

Migren ameliyatı minimum hasarla maksimum sonucun alındığı bir tedavi yöntemidir. Ameliyat sonrasında bazı geçici yan etkiler şunlardır. Alın migreni sırasında alında, diğer bölgelerde ya da yara izlerinde hatta kafatasında hissizlik, uyuşma gibi geçici yan etkiler görülebilmektedir. Bunlar 4 ila 6 aya kadar geçmektedir. Ameliyattan sonra olası enfeksiyon riski antibiyotiklerle önlenir. Göz çevresinde oluşabilecek ödem ve kızarıklıklar 1 hafta 10 gün içinde geçmektedir. 

İz kalır mı?

İz mutlaka kalır ama önemli olan izin görülüp görülmemesidir. Ameliyat kesisi son derece küçük olduğu ve saçlı derinin içine ya da üst göz kapağı kıvrımına gizlendiği için izler başkaları tarafından fark edilemez. Hasta bu anlamda rahatsızlık duymaz. Ayrıca ameliyat sırasında kesi bölgesindeki saç kaybı yine minimal boyuttadır. Dikiş sayısı, kesinin küçüklüğüyle orantılı bir şekilde azdır.

Auralı migren hastalarının aurası ameliyat sonrası kaybolur mu?

Auralı migren hastaları ameliyat sonrasında tam olarak iyileşse de auranın zararsız bir şekilde hafiflemiş olarak görülmesinin sürebileceğini söyleyebiliriz.

Migren ameliyatından beyine müdahale ediliyor mu?

Migren ameliyatının beyinle herhangi bir ilgisi, dolayısıyla beyine fiziksel bir olumsuz etkisi, beyin üzerinde bir riski yoktur. Bunun altını önemle çiziyoruz, çünkü çok sıkça sorulan bir sorudur bu. Migren ameliyatı saçlı deri ile kafatası kemiği arasında dağılan tetikleyici sinirlere yapılan müdahaleyle sınırlıdır.

Sağlıkla kalın.

Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN

www.migrenameliyat.org

www.facebook.com/migrenameliyati

 
Toplam blog
: 19
: 898
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (..