Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '21

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

KRAKS

HABER

CHP içinde kendilerini "Gelecek için Biz" ve "Sol kanat" olarak adlandıran iki sol grup birleşerek, "Gelecek için sol kanat" adını aldı. Grup önümüzdeki günlerde sekreteryasını oluşturduktan sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeyi planlıyor (...).

Mehtap Gökdemir'in haberi, Milliyet 06 Haziran 2021

KRAKSİ

Kraksi; idare, yönetim anlamında Grekçe bir söz. Demokrasi -Halk idaresi-, Plütokrasi -Zenginler idaresi-, Altıokrasi -Altıok ilkesi yönetimi-  vb. İdare etmek sürücülüktür, şoförlüktür aslında. Direksiyondaki etkin yetkin kişinin; aracı, şirketi, devleti otomobil gibi yönetmesidir. Duruma, halin icabına göre; sağa sola, ileriye geriye, hızlandırarak yavaşlatarak sürmesidir.

Direksiyonu sola yada sağa kilitlenmiş araçlar, devletler;  dümdüz arazide çember çizer, başladıkları noktaya dönerler. Çarlığı dümdüz ettikten sonra devlet direksiyonunu sola kilitleyen Ruslar, Sovyetya macerasının sonunda Rusya'ya döndüler. Devletlerin imparatorluklaşarak sonunda başlangıçlarına dönmeleri bunun tarihteki örnekleridir.

Her saldırganın, her savunganın; birer sağı, birer ortası, birer solu vardır. Gençler gruplarına "Gelecek için sol kanat" adını vermişler. Uçarak geleceğe varmayı umuyorlar. Oysa sağ yada sol tek kanatlı ne kuş, ne uçak havalanıp uçamaz.  Orta pusuladır, rotadır; sağ ve sol kanatlar dengeli itici güçlerdir. Ortanın solu, ortanın sağından; ortanın sağı solundan daha ağırlıklı olarak dengeyi bozarlar. 

"Sosyal Demokrasi" deyimi bir paradoksun kanıtıdır. Sosyal olmayan demokrasi var mı ki, sosyal olan demokrasiden söz edilebilsin?!  T.C'nin kuruluş modeli olan altıok; ne sosyal demokrasidir; ne de ortanın solu'dur. 

ALTIOKRASİ

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş modeli altı yüzlü bir kübdür. Kübün altı yüzü eşit önemde ve değerdedir. Terazinin iki kefesinde ikişer ikişer birlerinin dengelerler:

Terazinin bir kefesinde Cumhuriyetçilik, öbüründe halkçılık; birinde laiklik öbüründe devrimcilik, birinde  devletçılık öbüründe milliyetçilik birbirlerini dengelerler.  Altıokrasi oraya buraya çekiştirelemeyek özgün bir yöntemdir.

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..