Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '14

 
Kategori
Tarih
 

Kraliçe II. Elizabeth’in babasının hayatı film olmuş!

Kraliçe II. Elizabeth’in babasının hayatı film olmuş!
 

İngiltre kraliyet ailesi


Hepimiz masalları biliriz. Masallarda uzak diyarlarda bir kral vardır ve kralın dünyalar güzeli kızı vardır. Ben sizlere böyle bir kraldan ve onun güzel kızından söz edeceğim. Yine masal gibi olacak.
 
Anlatacağım kral kekeme. Ona kekeme kral diyorlarmış. Ve o kekeme olduğu için çok üzülüyormuş. Hiçbir yerde konuşmak istemiyormuş. Kalabalıklara girmekten çekiniyormuş. O eşi ve iki kızının yanında rahatmış.
 
Ben kekeme kraldan ve onun ileride çok önemli olacak dünyalar güzeli büyük kızından söz edeceğim.
 
Evet, kekeme kralın yaşadığı bir travmadan sonra kekeme olduğu söyleniyormuş.
 
O zamanlar kral değilmiş. Ağabeyi kralmış sonra olanlar olmuş kral olmuş.
 
Peki, nasıl olmuş?
 
Masal burada bitiyor. Gerçeklere geçiyoruz.
 
Londra’ya gidenler Buckingham Sarayına mutlaka gitmek isterler. Saraya girmek her zaman mümkün değildir. Belirli tarihlerde halka açıldığını biliyorum. Özel giysili muhafızların kapıda beklediği saray bahçesinde eğer rastlarsanız her gün 11 ile 11.30 arasında nöbet değişimini izlemeniz mümkün olabilir.
 
Saray alabildiğine büyük…
 
Westminster'da bulunan sarayın; 775 odası vardır, 19 kabul resmi odası, 52 kraliyet ailesi odası ve ziyaretçi odası, 188 personel odası, 92 ofis, 78 banyosu varmış.
 
III. George'un 1761'de eşi için bu evi satın almış…
 
Kraliçe II. Elizabeth’in, amcası VIII. Edwardaşkı uğruna tahtan feraget etmiş. Babası tahta çıkınca ailenin büyük kızı olan Elizabeth o zamanlar on yaşındaymış ve tahtın velihatı olmuş. Babası 1936yılında tacın ve tahtın sahibi olduktan sonra II. Elizabeth ebeveynleri ile birlikte Kensington'dan Buckingham Sarayı'na yerleşmiş.
 
Kral VI. George’n hayatı film olmuştu. İzlenilmesi gereken bi filmdi.
 
Filmin ismi Zoraki Kraldı…
 
Yönetmeni; Tom Hooperolan filmin senaryosu David Seidler’e ait.
 
Usta oyuncu Colin Firth, VI. George’yi canlandırmıştı.
 
VI. George, kekemeliğininüstesinden gelmek istiyordu. Konuşma terapisti Lionel Logue'la yaptığı çalışmalar zordu fakat netice iyi elde edilmişti. Lionel Loguecanlandıran aktör, Geoffrey Rush’dı ve rolünün hakkını veriyordu…
 
VI. George, York Dükü Prens Albert olarak da biliniyormuş.
 
1936–1952 arasında Birleşik Krallık hükümdarı ve 15 Ağustos 1947'ye değin Hindistan imparatoru. Kral V. George'un ikinci oğlu…
 
Kral VI. George, İngiltere’nin zor zamanında kral olmuştu. Ülkede savaş vardı. Halkına konuşma yapması gerekiyordu. Radyodan anlatacaktı ve bu çok önemliydi. Tarihe geçecek olan konuşmanın heyecanını uzun süre yaşayan kral, çok başarılı bir konuşma yapmış, dinleyenlerin heyecanlarını gidermişti.
 
Londra’ya gidenler kraliyet ailesinin varlığını hemen hemen her yerde hissederler.
 
Madame Tussauds müzesi yabancı turistlerin Londra’da mutlaka ziyaret ettikleri bir yerdir.
 
Bende Londra’dayken gittim. Kraliyet ailesine ayrılmış bir yer vardı. Uzun süre orada takılı kalmıştım. Buckingham Sarayının muhteşem havasından sonra burada da o haşmeti görüyorsunuz. Madame Tussauds müzesinde Mustafa Kemal Atatürk’nde balmumu heykeli var. Atatürk,  balmumu heykelinde bile gözleri ile etrafa ışık saçıyordu…
 
Burada bir çok ünlü heykelle resim çektiriyorsunuz. Kraliyet ailesi önünde resim çektirmek için kuyruklar oluşuyor.
 
İngiltre için kraliyet ailesi çok önemli.
 
Bir çok arkadaşım özel günlerde de kraliyet ailesini ve törenlerini izlemişler.
 
Masallarda deniliyor ya; onlar sonsuza kadar mutlu yaşamışlar. Belkide kekeme kral için böyle olmuştur. Kekemeliğini yenmeyi başardığı için inanıyorum ki kral olduğundan daha çok mutlu olmuştur.
 
Nazan Şara Şatana
 
VI. George -  Albert Frederick Arthur George
 
Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde (1913–1917),
 
Kraliyet Donanması Hava Kuvvetleri'nde (1917–1919)
 
Kraliyet Hava Kuvvetlerinde (1919) görev yaptıktan sonra Cambridge'deki Trinity College'da öğrenim gördü (1919–1920).
 
3 Haziran 1920'de York dükü oldu.
 
26 Nisan 1923'te Strathmore ve Kinghorne 14. kontunun küçük kızı Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowest-Lyon ile evlendi.
 
Bu evlilikten, Prenses Elizabeth (sonradan Kraliçe II. Elizabeth) ve Prenses Margaret (sonradan Snowdown kontesi) adlı iki çocuğu oldu.
 
II. Dünya Savaşı'nın başlamasından önce İngiltere-Fransadayanışmasını onaylayan George, ABDbaşkanı Franklin D. Rooseveltile de yakın dostluk kurdu.
 
Bununla birlikte, Başbakan Neville Chamberlain'in Almanyave İtalya'ya karşı izlediği yatıştırma politikasınıdestekledi.
 
Mayıs 1940'ta Avam Kamarası Chamberlain'i istifaya zorlayınca Edward Halifax'ı (sonradan Halifax 1. kontu) başbakanlığa atamak istediyse de bu göreve Winston Churchill'i getirme konusunda ikna edildi ve onun politikalarına tam destek verdi. Savaş sırasında İngiliz halkının simgesi durumuna geldi ve çeşitli cepheleri gezdi.Hindistanve Pakistanbağımsızlıklarını kazanınca sahip olduğu Hindistan imparatoru ünvanını yitirdi. Öte yandan İngiliz Uluslar Topluluğu başkanlığı 27 Nisan 1949'da topluluğa üye ülkelerin hükümetlerince resmen onaylandı.
 
1948'den sonra sağlığı iyice bozulan George, geçirdiği Akciğer kanseriameliyatından birkaç ay sonra öldü.(vikipedi)
 
 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....