Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

uzm fizyoterapist mehmet ünal

http://blog.milliyet.com.tr/manuelterapi

09 Eylül '20

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kranioservikal Sendrom

Kranio-Servikal Sendrom

Kranio-Servikal Sendrom, boyunda doğuştan olabilen veya bir yaralanma nedeniyle kazanılabilen bir anormalliğin toplu olarak neden olduğu bir grup ilişkili semptomu içerir. 

İki boyun kemiği olan C1 ve C2 (aynı zamanda atlas ve eksen olarak da bilinir) kafatasının altına oturur ve omurganın geri kalanından farklı olarak kaslar, bağlar ve tendonlar tarafından yerinde tutulur. Omurganın geri kalanında onları yerinde tutan kemikli kilitler bulunur. Yani baş ve boyunda ani bir yaralanma yaşarsanız, bağlar, tendonlar ve kaslar eklemi normalde yaptıkları gibi yerinde tutamazlar. Doğal postüral refleks geçersiz hale gelir. C0-C1-C2'nin omurgadaki en serbest hareket eden eklemler olmasından dolayı, bir dönüş hatası veya C1'in yanlış hizalanması ile karşılaşabiliriz. Bu yanlış yerleştirme veya yanlış hizalama vücutta sorunlara neden olmaya başlar. Bu nedenle, baş ağrısı, basınç artışı, boyun ağrısı, baş veya boyunda uyuşma, karıncalanma ve baş dönmesi gelişebilir.

C0-C1-C2'deki bir yanlış hizalama, kötü duruş, doğum travması, çocukken bir ağaçtan düşme ile bir masada oturmaktan da kaynaklanabilir. Bununla birlikte, üretilen büyük travmayı görmenin en yaygın yolu, spor veya işle ilgili yaralanmalardan kaynaklanan bir sarsıntı veya bir araba kazasıdır. Yaralanma gerçekleştiğinde, vücut fizyolojisinin yapısal altta yatan sorundan etkilenmeye başlaması an meselesidir. Bazen semptomların gerçekten bir soruna dönüşmesi 5-10 yıl kadar sürebilir. Bunu her zaman duyuyorum, “5-10 yıl önce bir kaza geçirdim veya düştüm” O zaman pek hissetmedim. Sonra geçen gün başımda ve boynumda gerçekten ağrı hissetmeye başladım ve başım dönmeye başladı.

Beyin, üst servikal (C1-C2) hizalama bozukluğunu algıladığında, baş ve göz pozisyonunu düzenlemeye yardımcı olmak adına kasları aktive etmek için vestibulospinal sistem yoluyla bilgiyi gönderir. Bu, postüral kasların fizyolojik olarak kısalmasına neden olur. Sonuç kısa bir bacaktır olacaktır. Bu, vücudun eğilmesine ve omurgada skolyoz gelişmesine neden olur. Bel bölgesindeki kasları etkileyebileceğinden ve omurgaya binen yük artacağından bel problemleri geliştirebilir.

Beyin sapı, beyin ve beden arasındaki iletişim yoludur. Yanlış hizalama nedeniyle (C1-2) stres altındaysa, uygunsuz sinyaller gönderebilir (Baş ağrısı- Vertigo-Kulak çınlaması- Kronik ağrı sendromu). Üst boyundaki basınç sensörleri beyne mesaj gönderemez. Beyin sapı kulaklardan uygun sinyalleri iletmediği için denge sorunları ortaya çıkar. Beyin sapındaki stres nedeniyle beyin omurilik sıvısı akışı ve kan akışı engellenir.

Semptomlar genellikle baş dönmesi, kronik baş ağrısı, kulak çınlaması, yüz ağrısı, kulak ağrısı, yutma güçlüğü ve nefes darlığıdır.

Kranio Servikal Sendromu, farklı tipte baş ağrıları ve aşağıdakiler dahil olmak üzere farklı boyun ağrısı türleri etrafında toplanan bir dizi semptomla ilişkilidir:

  • Basınç Baş ağrıları veya migren
  • Sub-oksipital boyun ağrısı (kafatasının tabanında "boynun arkasında")
  • Sıklıkla pozisyona bağlı boyun ağrısı (ör. "Kafatası öne", "kafatasının arkaya doğru", "başın döndürülmesi" vb.)
  • " Bıçaklanma" veya "kafatasının tabanında iğne batması" olarak tanımlanan boyun ağrısı
  • Gün boyunca rastgele meydana gelen ancak sıklıkla baş pozisyonundaki değişiklikle oluşan baş ağrıları (örneğin başın yatık konumdan dik konuma geçmesi)
  • Kulak çınlaması eşliğinde baş ağrıları ve "bulanık görme", "çift görme", "kaleydoskopik görme", nistagmus gibi görme bozuklukları
  • Demans ve bilişsel beceri kaybının eşlik ettiği basınç tipi baş ağrıları

Üst servikal bölgedeki bu yanlış hizalamayı düzeltmek için öncelikle ayrıntılı değerlendirme yapılır. Değerlendirmenin amacı, yanlış hizalanmanın yönünü, miktarını saptamak ve doğru düzeltme tekniğini belirlemektir. Değerlendirme sonrasında uygun pozisyon ve teknik ile düzeltme gerçekleştirilir. İşlemi gerçekleştirecek uzmanın bu bölgeye hakim olması ve deneyimli olması gereklidir.

 

 

 

 
Toplam blog
: 89
: 144
Kayıt tarihi
: 18.05.13
 
 

Omurga Sağlığı Merkezi Uzman fizyoterapist Mehmet ÜNAL Medipol üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabi..