Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kredi derecelendirme

Kredi derecelendirme
 

rating, credit rating, derecelendirme, kredi derecelendirme, kredi notu, itibar, reputation


Günümüz küresel toplumu ve ekonomik yapısında bireyler ve firmalar ihtiyaçlarına ayırdıklarından arda kalan değerleri kendi kendine muhafaza ederek yada organize piyasalarda (sermaye piyasaları) değerlendirerek hem kendi tasarrufuna getiri sağlayıp  ve hem de yarattığı değeri para piyasaları aracılığıyla yatırım yapmak için talep edenlere ulaştırarak ülkenin kalkınmasına  neden olmaktadır. Fakat piyasalardaki kırılganlıklar, güvensizlik ve riskler bireyleri ve firmaları yarattığı değerleri bir menkul değere yatırım yaparken seçici olmaya itmektedir.

Sermaye piyasalarındaki yatırım araçlarının seçimi tasarruf sahipleri için en önemli unsurdur. yatırım yapılan menkul değerin karlılığı, geri ödeyebilme gücü firmanın piyasadaki durumu mali tablolarının analizi bireysel ve kurumsal yatırımcı için yorumlanması son derece meşakkatli bir iştir. Sadece bir grup finansal tablolar  firmanın durumunu ortaya çıkartmak gelecekteki performansını tahmin etmek isteyen kişi için aydınlatıcı enstrümanlar değildir.  Dahası dünyada ülkeler arasında muhasebeleştirme süreçleri arasında farklar olduğu için yatırım süreci tasarruf sahibi için içinden çıkılmayacak kadar karmaşık bir hale almaktadır.

Ayrıca ihraççıda ilgili tasarruf sahiplerine çeşitli finansal enstrümanlarla ulaşmak için   enstrümanlarının ve kendisini uluslar arası standartlar da anlatan bir sisteme ihtiyacı olmuştur. Bu ihtiyaçları karşılamak üzere 18. Yy.da derecelendirme sistemi doğmuş ve gelişerek günümüze kadar gelmiştir.

 

        Derecelendirme tarihi gelişimi itibariyle günümüz ekonomik hayatında kilit rol oynamaktadır. Şirketlerin, bankaların güvenilirliği, borcunu ödeyebilme kabiliyeti ölçümlerinin uygun veri ile yatırımcıya sunarak bir anlamda yatırımcıya erken uyarı imkanı vermekte yatırımın yönü ayarlamasına yardımcı olmaktadır.

 

       Derecelendirme şirketleri tam bu pozisyonda hem tasarruf sahibine hem de ihraççıya istediği verileri sunarak bir nevi bağımsız aracı bir pozisyonda her iki tarafa da veri sağlayarak yatırımların sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.        

 

 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..