Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '14

     
    Kategori
    Ekonomi - Finans
     

    Kredi kartı aidatınızı ve kredi dosya masrafınızı bankada bırakmayın

    Kredi kartı aidatınızı ve kredi dosya masrafınızı bankada bırakmayın
     

    Kredi Kartı Aidatınızı Geri Alın


    Kredi kartı aidatlarınızı son on yıla yönelik olarak YASAL FAİZLERİ İLE BİRLİKTE geri alabilirsiniz. "Peki ama nasıl?" diye soruyorsanız aşağıdaki cevaplar tam size göre.

    Kredi Kartı Aidatı Gerçekten Geri Alınabilir mi?

    Kesinlikle evet! 4077 sayılı kanununda:  "Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.  Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. " ibareleri yer almaktadır. Kısacası matbu sözleşmelerde (Yani tüketicinin içeriğine müdahale edemediği ve madde değiştiremediği sözleşmeler. Tıpkı bankalarda imzaladığınız kredi kartı sözleşmeleri gibi) Tüketicinin aleyhine olan maddeler yok hükmündedir. (İlgili kanuna bu resmi linkten ulaşabilirsiniz:http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4077.pdf )

    Peki nedir bu tüketicinin aleyhinde olan madde?  5411 ve 5464 numaralı bankacılık kanununda kredi kartı aidatı ile ilgili herhangi bir ibare yer almamaktadır. dolayısı ile bankaların matbu sözleşmeye yazdığı kredi kartı aidatı maddesi yok hükmündedir.

    Ayrıca Yargıtay 13 Dairesi'nin'de bir vatandaşın lehinde (bankayı mahkum eden ve dosya masrafını vatandaşa iade eden) bir kararı bulunmaktadır. İlgili karara BURAYA TIKLAYARAK T.C. Resmi Gazete'nin resmi sitesinden ulaşılabilir.

    Kredi Kartı Aidatı Eğer Geri Alınabiliyor ise Bankalar Neden Yasal Yollara Başvurmadan Geri Ödemiyor?
     Aslında bu sorunun cevabını vermek için önce ülkede kaç adet kredi kartı kullanıldığına bakmak gerekir. Bankalar Arası Kart Merkezi'nin resmi sitesinde açıkladığı bilgiye göre ülkede toplama 54.7 milyon adet kredi kartı bulunmaktadır

     Her karttan en düşük 50 T.L. aidat alındığını düşünür isek (ki Gold ve Platinium kartlarda ortalama aidat 75 T.L. civarındadır.) Yılda yaklaşık alınan kart aidatı ücreti 3 Milyar T.L.'dir (yanlış okumuyorsunuz!) Bu paranın 10 yıl geriye dönük yasal faizleri ile birlikte (T.C. Merkez Bankası'nın mevduata o yıl uyguladığı EN YÜKSEK FAİZ ÜZERİNDEN) alınabildiğini düşünürsek nerede ise Türkiye bütçesi kadar bir parayı bankaların geri ödemek zorunda olduğu görülmektedir.
     Hal böyle iken bankalar sadece yasal yollara başvuran kişilerin paralarını iade etmeye yanaşmaktadır.
     Kredi kartı Aidatlarını Geri Alırsam Banka ile İlişkim Bozulur mu?
     Kesinlikle hayır! Kredi ve Kredi Kartı almak için gelir durumu, sosyal güvence durumu ve kredi notu dikkate alınmaktadır. Kredi kartı aidatlarını geri almak bu 3 durumuda ETKİLEMEZ! Unutmayın ki biz bankaların müşterisiyiz. Eğer bu üç durum pozitif ise onlar bize kredi vermek isteyecektir.
     Kredi Kartı Aidatlarımı Kimseye İhtiyaç Duymadan Tahsil Edebilir miyim?
     Kesinlikle evet! Fakat bu bir bardak süt içebilmek için apartmanda inek beslemeye benzer. Zira bu işi eğer profesyonel bir firmadan ya da kişiden danışmanlık alarak yaparsanız hem süreci kısaltır hem de daha sağlıklı sonuç alırsınız.
     Önemli: Süreç boyunca yanınızda olmayan ve internetten de indirebileceğiniz ücretsiz evrakları size satmaya çalışan kişilerden uzak durunuz!
     Kendi Başıma da Bu İşlemi Yapabiliyorsam Neden Danışmanlık Firmasına Para Ödeyeyim?
     Bir üst soruda da verdiğim cevap gibi bu işlemi tek başına yapmak "bir bardak süt içebilmek için apartmanda inek beslemeye benzer" Zira hukuksal işlemlerde hakkınızı kusursuz savunup en kısa sürede hakkınızı almak için bizim gibi profesyonel kurumları tercih etmelisiniz. BURAYA TIKLAYARAK profesyonel bir kuruma ılaşabilirsiniz.
     "Beni Telefon ile Aradılar ve Kredi Kartı Aidatlarımı Geri Almam İçin Danışmanlık Hizmeti Vermek İstediler" Ne Yapmalıyım?
     Bu işi hakkı ile yapan danışmanlık firmaları olduğu gibi sektörü günden günden baltalayan dolandırıcı firmalarda vardır. Sizi telefonla arayan firmaya öncelikle aşağıdaki soruları sorun:
     1) Hukuk Müşavirlikleri var mı? Var ise avukatları hangi baroya kayıtlı, hangi sicil numaralı avukat ilgileniyor? (Avukatlara ait Baro Levhası'nı BURAYA TIKLAYARAK sorgulayabilirsiniz.)
     2) Vergi levhaları ve Ticaret Odası Sicil kayıtları var mı? (Vergi levhasını BURAYA TIKLAYARAK ; Ticaret Sicil Numarasını BURAYA TIKLAYARAK sorgulayabilirsiniz.
     3) Sabit bir telefon numarası verebiliyorlar mı?
     4) Sürecin tamamında yanınızdalar mı? Yoksa sadece internetten de ücretsiz edinebileceğiniz dilekçeleri mi satıyorlar?

    Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?

    Dosya masraflarını geri alırken de aynı yol izlenmelidir.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 10807
    Kayıt tarihi
    : 04.06.14
     
     

    Gazeteci - Yazar ..