Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kredi kartı alışverişlerindeki taksit miktarı en fazla kaç olacak?

Kredi kartı alışverişlerindeki taksit miktarı en fazla kaç olacak?
 

Yarın 1 Şubat 2014…

Bu tarihin ne gibi bir özelliği var diyorsanız ve Sevgililer günü sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu en sevdiğimiz ve her an sol göğsümüzün üzerinde taşıdığımız para cüzdanımızın vazgeçilmezlerinden olan KREDİ KARTLARI ile ilgili bir milat!

Bildiğiniz gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yeni yıl paketinden tüketici kredileriyle taksitli kredi kartı harcamalarına taksit kısıtlaması çıkmıştı.

BDDK, daha önce tartışmaya sunduğu taslak düzenlemede telekomünikasyon ile kuyumculuk alışverişlerinde taksitlendirme süresini 6 ay olarak öngörmüştü. Ancak dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte bu tür harcamalarda taksit tamamen kaldırıldı.

Buna göre kartla alınan cep telefonları, sim kart, telefona para yükleme, altın, mücevher gibi mallar taksitlendirilemeyecek.

Yemek, gıda ve akaryakıta taksit yasağı zaten vardı.

Yine kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayla sınırlandırıldı

BDDK taslak metinde taksitlendirme süresini elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları ve araç kiralamada 6 ay, beyaz eşya ve mobilyada 12 ay olarak öngörmüştü. Yeni düzenlemeyle özellikle beyaz eşya ve mobilyaya ilave sıkı tedbir getirilirken tartışılan tatil harcamaları da sınırlama kapsamına girdi.

BDDK, düzenlemede bir sürpriz daha yaparak taksitli kart sınırlamasının uygulanacağı tarihi 1 Şubat 2014 olarak belirledi. Buna göre, yeni yılın ilk ayı boyunca kredi kartıyla cep telefonu, altın, gümüş, pırlanta alanlar ödeyecekleri tutarı taksitlendirebildiler.

BDDK, tüketici kredisiyle taşıt alımına da yeni sınır getirdi. Buna göre sıfır veya ikinci el taşıt alımlarında kullanılacak tüketici kredisi, değeri 50 bin lira ve altındaki araçlarda yüzde 70’i aşamayacak. Yani 50 bin liralık taşıt alan bir kişi 15 bin lirayı cepten ödeyecek. 50 bin liranın üstündeki araçlarda, 50 bin liraya kadar olan kısım yüzde 70, aşan kısım yüzde 50 tüketici kredisiyle finanse edilebilecek. Ev teminat gösterilerek çekilen tüketici kredilerinde de limit yüzde 75 olacak.

Bu uygulama da 1 Şubat’ta yani yarın başlıyor.

BDDK ye­ni yö­net­me­lik­le va­de­yi tü­ke­ti­ci kre­di­le­rin­de 36, ta­şıt kre­di­le­rin­de 48 ay­la sı­nır­la­dı. Bu dü­zen­le­me ise 1 Ocak 2014 ta­ri­hin­den iti­ba­ren uy­gu­lan­ma­ya baş­la­ya­cak. Do­la­yı­sıy­la bu­gün­den iti­ba­ren tü­ke­ti­ci kre­di­si ya da ta­şıt kre­di­si kul­la­nan­lar ye­ni sı­nır­la­ma­la­ra ta­bi ola­cak.

Normal alışverişlerde; en yüksek taksitlendirme 9 ayla sınırlandırıldı. Buna beyaz eşya ve mobilya dâhil. Tabi tatillerde!

Yani yarından itibaren 12 taksit ve üzeri taksitlendirme rafa kalkıyor. Tüm sektörlerde uygulanabilecek maksimum taksit miktarı 9 ile sınırlanıyor ve erteleme de olsa toplam 9 ayı geçemiyor.

Bu uygulamanın, genel bir uygulama olması sebebiyle e-ticaret sektörü üzerinde farklı bir etki yaratmayacağı aşikar. Çünkü yönetmelik ticaret, e-ticaret diye bir ayrım ortaya koymuyor.

Netice, üretmeden, geleceğini satarak tüketmeye kısa bir önlem…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..