Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kredi kartı borcu ödemenin kolay yolu!

Kredi kartı borcu ödemenin kolay yolu!
 

Toplumsal gelişim arttıkça, yanımızda nakit yerine, kredi kartı, çek, bankamatik kartı gibi çağdaşlığın(!) simgesi belgeleri kullanmaya başladık.

Toplumsal yapı olarak, özellikle kredi kartı harcamalarını bir türlü beceremedik! İnsanoğlunun yapısından olsa gerek, cebinden nakit para çıkmayınca, bedava alışveriş yapıyor hissine kapılarak, bol bol harcama yaptık. Kartın limitini sonuna kadar harcadık. Alışverişlerin yanında bir de nakit için kullandık…

Bildiğiniz gibi kredi kartlarından nakit çekmek, normal kredi almanın maliyetinden birkaç kat daha yüksek. Buna rağmen geri ödemeyecekmişiz gibi kredi kartını kullandık.

Kredi kartının böyle hoyratça ve bilinçsizce kullanılmasından dolayı, kredi kartı borçları dağları aştı!

Kredi kartı olanlar, olmayanlara kartın güzelliklerini(!) anlattı. Bankaların sokak başlarında, banka önlerinde kredi kartı dağıtmaları, kredi kartı kullanımını bir çığ gibi büyüttü.

Bankalar, dağıttıkları kredi kartı sayısı ile övünür oldular! Dağıtılan kredi kartları, halkımız tarafından çok sevilip, hemen kullanılmaya ve limitleri zorlanmaya başlandı. Ödeme zamanı geldiğinde, ortalama yüzde 40 lık kredi kart borçları geri dönmemeye başladı. Hemen Banktalar birliği, kredi kartı borcunu zamanında ödeyemeyenler için bir ‘kara liste’ yayınladı. Bu liste çok kısa sürede milyonları bulunca, hükümet de bu listeyi ortadan kaldırmak, finansal barışı sağlamak için bir af getirdi. Aftan yararlanmanın belli bir maliyeti vardı. Kredi kartı borçları yeniden yapılandırılıp, halkımızın kullanımına sunuldu. Bu af yüzde 10-15 lik borçluyu yeniden sisteme kazandırdı. Geriye kalanlar, yapılanan borçlarını yine ödeyemedi. Kısa bir süre sonra, aynı oyun tekrar yapıldı! Bu zamana kadar kredi kartı ile ilgili üç af getirildi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırıldı. Her af sonrası, kredi kartı borçları katlandı.

Aslında kredi kartı borçlarının yapılandırılması ve ikide bir af getirilmesi bankalarında işine geliyor. Zamanında ödenmeyen kredi kartı borçlarına uygulanan faiz yüzde 175 lere kadar varabiliyordu. Ayrıca her kredi kartının bir maliyeti vardı. Kullanım ücreti ve yıllık aidat adı altında halktan epey para toplanıyordu. Zaten bankaların karları bu aidatlar, kullanım ücretleri ve devletin kendilerine sattığı ‘Hazine Bonosu’ gelirlerinden oluşuyordu. Bir de son dönemlerde tüketici kredilerindeki artıştan kaynaklanıyordu.

ABD kökenli finansal kriz birçok AB ülkesi ve ABD’deki bankaları yerle bir ederken, bizim ülkedeki bankalar karlarını katladı. Ülkemizde de faaliyet gösteren birçok yabancı kökenli banka, kendi ülkesinde batarken, bizim ülkede yaptığı karlarla ayakta kalmayı başardı!

Biz gelelim kredi kartı borçlarının nasıl geri ödeneceği konusuna:

Birçok kişinin adeta korkulu rüyası haline gelen kredi kartı borcunun ödenmesinde benzer yöntemlerle finansal destek ve danışmanlık sağlayan firma sayısı giderek artıyor.

Son yıllarda kullanımı giderek artan kredi kartı, hemen hemen birçok kişinin cüzdanında birden fazla bulunuyor.

Özellikle bilinçsiz ve aşırı kullanım nedeniyle oluşan yüklü kredi kartı borcu, bir süre ödenemeyince adeta korkulu rüya haline geliyor. Bu yüzden çok sayıda kişi, kredi kartı borcunu ödemek için çeşitli yöntemlere başvuruyor.

Vatandaşların bu çırpınışını gören bazıları ise kredi kartı borcunun ödenmesi konusunda finansal destek ve danışmanlık sağlayan firmalar kuruyor. ''yasal'' olduğu ileri sürülen bu firmalar, kredi kartı borçlarının bankaların bile sunamadığı düşük faizli borçlanmalarla ödenmesine imkân tanıyor.

Örneğin; bazı firmalar, bir vatandaşın borcunu aylık 0, 95 faizle 12 ay taksite bölerken, bazıları 5 ay erteleme ve 24 aya kadar taksit imkânı sunuyor.

Bu sistem şöyle işliyor. Misal; 5 bin lira toplam borcumuz olduğunu düşünelim. Bankamıza bu borcun asgari tutarı olan bin lirasını maksimum bir ay içinde ödememiz gerekecek. Her ay da toplam borcumuz ve işleyen faizin asgari tutarını ödemeye devam edeceğiz. Ama düzenli olarak asgari tutarı ödememize rağmen borcumuz bitmiyor. Ayrıca her ay yüzde 3, yıllık yüzde 36 faiz ödeyeceğiz. Yeni kurulan ve adeta gizli bankacılık yapan bu firmalar hemen burada devreye giriyor. Hemen kart veya kredi borçlusuna ulaşıp, aylık yüzde 0, 95 vade farkıyla toplam borcu 12 aya yayıyorlar. Bankaya ödemeniz gereken faizin üçte biri kadar bir meblağ ödeyerek borcunuzu yeniden yapılandırıyorsunuz! Kabaca bir hesapla; ayda 400 lira taksit ödeyerek toplam borcumuz olan 5 bin lirayı, 12 ay eşit taksitlerle kapatmış oluyoruz.

Tabi bu işlemin en güzel tarafı ise, banka görevlileri gibi hiç kimse sizi azat bezet etmiyor! Siz çayınızı içerken, gizli bankaların görevlileri tüm işlemleri 20 dakikada tamamlıyor ve siz de borçtan kurtulmuş(!) oluyorsunuz.

Bu sistemin cazipliği gittikçe artıyor. Kredi kartları borçlarına şöyle bir göz attığımızda; Tüketiciler Birliği verilerine göre; 2008 yılı Temmuz ayında bankalara olan kredi kartları dâhil toplum borcun 109 milyar lira olduğu, 2009 yılın aynı ayında 117 milyara, 2010 yılında ise 149 milyar liraya ulaşmış olduğunu görüyoruz.

Bankalar bu alacakları ile bayram ederken, yeni türeyen ve hangi izinle çalıştıkları belli olmayan, bir nevi bankerlik gibi işleyen bu sistem için yeni bir düzenleme gelip gelmeyeceği belli değil. Dünyada dolaşan sıcak para, yeni yeni yollar bulmakta bir deha… Yalnız bu firmalar, alacaklarını nasıl tahsil ediyorlar orası meçhul! Borçluların ödeme imkânları varda mı ödemiyorlardı, yoksa kendilerine böyle bir kolaylık sağlanmıyor muydu?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..