Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kredi kartı sorunu 4- Tüketici Hakları Derneği BDDK’yı protesto etti

Kredi kartı sorunu 4- Tüketici Hakları Derneği BDDK’yı protesto etti
 

http://isfikri.org/kredi-karti-kisiye-ozel-limitleniyor.html


Tüketici Hakları Derneği Kredi Kartları Asgari Ödemesini Artıran BDDK’yı Protesto Etti

Kredi kartlarındaki sorunu çözmeye karar veren siyasi otorite uygulamalarını başlatmıştır. Daha önce %20 gibi düşük rakamlarda asgari ödeme ile biriken kredi kartı borçlarının;

- Önce yüksek oranlı asgari ödemelerle birikmiş borçların ödenmesini sağlamak,

- Yeni borca girenlerde de yüksek oranlı asgari ödemelerle bakiyenin artışına izin verilmemesi,

Sağlanmaya çalışılmaktadır.

Tüm bunlar olurken Tüketici Hakları Derneğinin tavrı ilginçtir. “Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkındaki Yönetmelikte yaptığı değişikliğe ilişkin, "17 Eylül 2011 tarihinden itibaren milyonlarca kredi kartı sahibi tüketici büyük bir şok yaşayacak ve aile dramlarının yaşanmasına neden olacaktır" dedi.

BDDK önünde toplanan dernek üyeleri, "Parçalanmış aile istemiyoruz", "Asgari ödeme nedeniyle yuvaların yıkılmasını istemiyoruz", "BDDK tüketici haklarına saygılı ol" yazılı dövizler taşıdı.

Çakar, burada yaptığı açıklamada, BDDK’nın Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkındaki Yönetmelikte 17 Aralık 2010 tarihinde değişiklik yaparak 17 Haziran 2011 tarihinden geçerli olmak üzere limiti 5 bin lira ve üzerinde olan kartların asgari ödeme tutarlarını yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkardığını ve yeni kredi kartı alacak olanların da bu asgari ödeme tutarını yüzde 40 olarak belirlediğini söyledi.

Asgari ödemelerle yaşamını sürdürmek zorunda olan, yatır-çek yaparak nakit kullanma ve borçlarını döndürebilme durumunda olan 10 milyon dolayındaki kart sahibi tüketicinin zor durumda kalacağını vurgulayan Çakar, yönetmelikle bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 defa dönem borcunun yüzde 50’sine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitlerinin dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacağı ve bu kartların nakit kullanıma kapatılacağını belirtti.

Çakar, "Bu değişiklik tüketicilere bildirilmediği için, 17 Eylül 2011 tarihinden itibaren milyonlarca kredi kartı sahibi tüketici büyük bir şok yaşayacak ve aile dramlarının yaşanmasına neden olacaktır" dedi.

"BDDK, yaptığı yönetmelik değişikliğini uygulamaya koymadan önce konuyu ne tüketici ne medya ile paylaşmıştır" diyen Çakar, "BDDK’nın yönetmelik değişikliğini kamuoyunda tartışmaya açmadan adeta yönetmelik değişikliğini bankaların tüketicilerden gizlemesine zemin hazırlayarak yapmış olduğu bu değişiklik, hukuki belirlilik ilkesiyle bağdaşmamaktadır" diye konuştu.

BDDK’ya seslenen Çakar, "İntiharlara, yuvaların yıkılmasına ve ailelerin parçalanmasına neden olunmaması için bir an önce bu yönetmelikte sözü edilen değişiklikleri kaldırınız. Aksi takdirde yaşanacak dramların sorumlusu siz olacaksınız" ifadelerini kullandı.””

Netice; STK ların temel görevi popülist yaklaşmak değil, gerçeği anlatmak ve halkı bilgilendirmektir. Asgari ödemeleri artırmak vatandaşa ve ekonomiye yarar sağlayacak mı? Bu soruya vereceğiniz cevap yukarıda belirtilen STK’nın izlediği yolun doğru veya hatalı olduğuna katılıp/katılmadığınzı da ortaya koyacaktır.

Kabalıkların bağırarak her söylediği doğru değildir. 

 
Toplam blog
: 55
: 4036
Kayıt tarihi
: 02.03.09
 
 

15 yıldır  İnsan yaşamı ile doğanın kuralları arasındaki benzerlik, kaos, değişim, kaostan düzene..